19 januari 2022

HRM’er Kim van Alphen deelt in haar maandelijkse blog hoe ze verdieping aanbrengt in haar vak. Dit jaar richt ze zich op talentontwikkeling in tijden van een krappe arbeidsmarkt. In deze blog meer over het inzetten van DISC bij het thuiswerken.

Inmiddels zijn we alweer een paar weken in 2022. 2021 eindigde in een bijna volledige lockdown en zo zijn we 2022 ook weer gestart. Dus het is weer volledig thuiswerken geblazen. Ik moet echt enorm schakelen en dat geldt ook voor veel collega’s. Je denkt dat je inmiddels wel wat meer gewend bent aan het werken op afstand. Maar omdat de omstandigheden elke keer veranderen, blijft het toch moeilijk.

Zelf mis ik steeds meer de ‘wandelgangen’. Het praatje tussendoor en dat je hoort dat collega’s ergens over praten en zo op de hoogte bent van wat er speelt. Op het werk of privé. Online mis je toch elkaars energie, de grapjes, het relativeren.

De vraag die ik mezelf steeds vaker stel is hoe je het beste uit jezelf én uit je collega’s kunt halen. Hoe zorg je ervoor dat je met plezier werkt en voldoening haalt uit je werkdag?
Hoe kan ik vanuit mijn HR-rol bijdragen aan fijn en inspirerend thuiswerken? En wie heeft waar behoefte aan? Welke handvatten kan ik bieden?

DISC to the rescue

Ineens dacht ik aan het DISC model. DISC hebben we al vaker ingezet en geeft veel houvast in onze communicatie en begrijpen van elkaars gedrag. Ik besloot te kijken of ik DISC ook kan gebruiken om zicht te krijgen op wie welke behoeftes heeft bij het thuiswerken. Ik stapte wel met open ogen in mijn valkuil: te snel conclusies verbinden aan de uitkomsten. Ik ging daardoor iets te kort door de bocht. Gelukkig kan je je koers altijd bijstellen, als je maar alert bent als je de verkeerde kant opgaat.

Voorkeursstijlen DISC

DISC kent vier voorkeursstijlen voor communicatie:

DISC voorkeurstijlen - IMK Opleidingen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. DISC rood: doelgericht, dominant en extravert.

Afhankelijk van de thuisomstandigheden zal iemand met deze voorkeursstijl thuiswerken goed bevallen. Zij zullen productief zijn, want ze hebben maximale zeggenschap over hun eigen agenda en omstandigheden. Wel is er een risico tot overwerken.

2. DISC geel: enthousiast, zelfverzekerd en extravert.

Mensen van dit type hebben veel behoefte aan sociaal contact, schakelen snel en reageren vaak vanuit hun gevoel op situaties. Deze relationele manier van werken valt grotendeels weg dus de kans dat dit type thuis zit te verpieteren is groot. Het voordeel is wel dat zij waarschijnlijk prima kunnen werken in de woonkamer bijvoorbeeld, samen met de rest van het gezin.

3. DISC groen: stabiel, gericht op samenwerken en introvert.

Groen is een echte teamplayer en dat aspect is met thuiswerken wel echt onderbelicht. Dit type zal het meeste moeite hebben met thuiswerken, ook al kunnen ze dingen wel meer op hun eigen tempo doen. Zij hebben vooral baat bij dagelijkse check-ins en contactmomenten met collega’s, het liefst op vaste tijdstippen.

4. DISC blauw: analytisch, terughoudend en introvert.

Het blauwe type zal het minste moeite hebben met thuiswerken. Ze kunnen rustig alleen werken op hun eigen manier en zelf bepalen wanneer ze behoefte hebben aan contact. Ze hebben meer tijd om na te denken over wat ze van iets vinden en hoeven minder snel te reageren op onverwachte omstandigheden. Bovendien is dit type erg gevoelig voor kritiek en met thuiswerken word je daar minder vaak aan blootgesteld.

Wie heeft waar behoefte aan?

Samen met de teamleiders bracht ik in kaart welke medewerkers aandacht vragen. En ik organiseerde gesprekken om te kijken waar de behoeftes liggen. Ik had zelf wat ideeën zoals vaker informele online bijeenkomsten plannen. Of online samenwerkingsuren waarbij je geen overleg hebt maar wel de camera en het geluid hebt aanstaan zodat je toch even iets kunt uitwisselen bijvoorbeeld. En misschien een grappige wekker sturen als reminder om pauzes te nemen en op tijd te stoppen met werken aan het einde van de dag (vooral voor de rode types).

We hebben de eerste gespreksrondes gehad en daar kwamen verrassende dingen uit. Bijvoorbeeld dat mijn aanname dat blauwe types het minst moeite hadden met thuiswerken, niet helemaal juist was. Juist deze groep mist het automatische contact met collega’s en heeft er moeite mee om zelf contact te zoeken. Dat heb ik me nooit gerealiseerd. Extravertere collega’s gaan er zelf wel op uit, maar introvertere collega’s vinden dat lastiger.

Conflict met een teamleider

Vervolgens organiseerde ik een overleg met alle teamleiders met als doel te kijken welke rol zij kunnen spelen in het faciliteren van thuiswerken en straks weer bij de meer hybride vorm. Het overleg begon prima: ze konden zich goed vinden in het gebruik van DISC om meer inzicht te krijgen in de behoeftes van hun teamleden en hebben die ook al wel goed in kaart eerlijk gezegd.

Tot ineens een van de teamleiders uit de slof schoot. Hij voelde zich niet gezien. Alle aandacht ging uit naar zijn teamleden, maar er was niemand die ooit vroeg hoe het eigenlijk met hémzelf gaat. Hoe werd hij gefaciliteerd? Hij werkte toch ook vanuit huis? En zo ging hij nog even door. Ik vond het echt heel pittig om hem zo te horen praten, hij was geëmotioneerd en ik merkte dat het de andere teamleiders ook raakte.
Ik heb het overleg stilgelegd en een pauze ingelast. Tijdens de pauze heb ik de teamleider gebeld. Hoe dat afliep? Dat lees je in de volgende blog, anders wordt deze veel te lang!

Ik ben heel benieuwd hoe het jullie vergaat. Raak je al gewend aan de wisselende omstandigheden of merk jij ook dat het nog steeds veel moeite kost?

Kim van Alphen - IMK Opleidingen

Groeten,

Kim van Alphen
HRM-adviseur

Ps. Volg je me al op LinkedIn?