Jezelf blijven uitdagen en ontwikkelen is iets waar Nederland om bekend staat. Toch wil de overheid meer burgers stimuleren tot bijscholing, met als gevolg een versterkte positie op de arbeidsmarkt. Om deze reden is het STAP-budget in het leven geroepen, wat staat voor Stimulering ArbeidsmarktPositie. Met deze STAP UWV subsidie wordt er jaarlijks maximaal €1.000 per persoon opengesteld ten behoeve van bijscholing door middel van een training, opleiding of cursus. Ben je geïnteresseerd? Vanaf 1 maart 2022 kun je dit budget aanvragen bij het STAP UWV. Je kunt je bij ons wel alvast vooraanmelden voor het volgen van een training met de STAP-subsidie. Check op voorhand even of je voldoet aan alle voorwaarden!

Aanmeldprocedure UWV STAP-budget

Kortgezegd komen jaarlijks ongeveer 200.000 tot 300.000 burgers in aanmerking voor een UWV STAP-budget. Hierbij is het jaar verdeeld in diverse aanvraagtijdvakken van twee maanden, waarin steeds een deel van het budget wordt uitgereikt. Het aanvragen van jouw persoonlijke UWV STAP-budget is niet lastig.

UWV STAP portaal | IMK Opleidingen

Allereerst dien je jezelf aan te melden voor een training of opleiding bij een erkende STAP-opleider, zoals IMK Opleidingen. Na inschrijving krijg je van ons een STAP-aanmeldingsbewijs. Dit bewijs heb je nodig om je subsidie aan te vragen in het UWV STAP-portaal. Wanneer je alle stappen hebt gevolgd, zal het UWV zich ten slotte buigen over jouw aanvraag. Bij goedkeuring kun jij dan gemakkelijk je training of opleiding volgen! Let wel op: het UWV behandelt aanmeldingen op volgorde van datum. Wanneer in een bepaald aanvraagtijdvak alle plekken zijn toegekend, krijg je geen subsidie. Het is dus echt VOL=VOL! Je kunt het natuurlijk dan wel nog eens in het volgende aanvraagtijdvak proberen. Wij hebben voor jullie tevens een stappenplan gemaakt die je kan volgen om jouw STAP-budget aan te vragen.

Alle benodigdheden voor het UWV STAP-portaal

Het UWV STAP-portaal wordt vanaf 1 maart 2022 opengesteld op de website van het UWV, waar je gemakkelijk met je digiD in kunt loggen. Daarnaast heb je nog een aantal zaken nodig om je aanmelding succesvol af te ronden. Allereerst heb je het eerdergenoemde STAP-aanmeldingsbewijs nodig en de naam van de scholing die je wilt volgen. Bovendien dien je te beschikken over de door de opleider vastgestelde start- en einddatum van de scholing, je burgerservicenummer, je arbeidsmarktpositie en je hoogst afgeronde opleiding. Tot slot moet je doorgeven wat de aard van je werkzaamheden zijn indien je op het moment van aanvragen werkzaam bent en dien je het doel van het volgen van de scholing te vermelden. Ben je minder (digi)taalvaardig? Dan staat het UWV telefonisch of fysiek op de UWV-kantoren of 35 werkpleinen voor jou klaar om te helpen bij de aanvraag. Tot slot helpen onze STAP-adviseurs je maar al te graag verder!

STAP-regeling UWV

Zoals gezegd, speelt het UWV een belangrijke rol bij het aanvragen van het STAP-budget, aangezien dit via het UWV STAP-portaal moet geschieden. In de STAP-regeling is het UWV bovendien degene die steekproefsgewijs subsidieaanvragen op rechtmatigheid beoordeelt en beslist over het al dan niet toekennen van het budget. Tot slot betalen zij STAP-opleiders rechtstreeks voor de opleiding of training. Hier heb jij dus als burger geen omkijken naar. Mocht de training of opleiding duurder zijn dan het aan jou toegekende STAP-budget, dan dien je er uiteraard wel zorg voor te dragen dat het resterende factuurbedrag wordt voldaan.

STAP UWV ook voor werkenden

Het STAP-budget is er voor iedere burger die een connectie heeft met de Nederlandse arbeidsmarkt. Het is dus irrelevant of en in welk dienstverband je werkzaam bent: zowel werkenden als werkzoekenden komen in aanmerking voor de subsidie. De aanmeldprocedure is hierbij voor iedereen hetzelfde. Zelfs wanneer je dus niet bent ingeschreven bij het UWV en geen uitkering ontvangt, kun je bij het STAP UWV terecht voor jouw STAP-budget!

STAP-budget besteden bij IMK Opleidingen

STAP-regeling UWV | IMK Opleidingen

Bij IMK Opleidingen kunnen bijna alle trainingen, opleidingen en cursussen gevolgd worden met het STAP-budget. Ben je geïnteresseerd in ons aanbod, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze STAP-adviseurs. Zij staan voor jou klaar om je bij te staan in het aanmeldproces en je te voorzien van alle antwoorden op je vragen. Zo weet jij in een mum van tijd welke training het beste aansluit bij jouw wensen. Neem telefonisch contact met ons op via 0172 – 42 34 56 of vul ons contactformulier in op de website!

Top 10 UWV STAP opleidingen

Het volgen van een opleiding met met € 1.000,- UWV STAP-subsidie is in korte tijd erg populair geworden. Deze opleidingen worden vaak aangevraagd met STAP-subsidie:

 1. Coachend leidinggeven
 2. Persoonlijke effectiviteit
 3. Timemanagement
 4. Scrum training
 5. Praktisch leidinggeven op de werkvloer
 6. Schriftelijke communicatie
 7. Stakeholder management: effectief beïnvloeden
 8. Communicatie in- en rond projecten
 9. Arbeidscontract, arbeidsrecht en ontslag
 10. Praktijkopleider
 11. Opfriscursus Nederlands schrijven

De meest gestelde vragen over STAP en het UWV

Hoeveel vergoedt het UWV als je gebruik maakt van de STAP-subsidie?

Het UWV vergoedt tot € 1.000 inclusief btw. Is een training duurder, dan moet je het restant zelf betalen. Je kunt ook aan jouw werkgever vragen of die het restantbedrag wil betalen.

Kan ik een opleiding volgen via het UWV?

Je kunt via het UWV een opleiding met STAP-budget volgen door je aan te melden bij een van de opleidingsinstituten waarmee het UWV samenwerkt, zoals IMK Opleidingen.

Welke opleidingen biedt het UWV?

Het UWV biedt zelf geen opleidingen aan, maar werkt samen met opleidingsinstituten zoals IMK Opleidingen.

Aan wie wordt het STAP-budget uitgekeerd?

Het STAP-budget wordt uitgekeerd aan de opleider waar de training of opleiding gevolgd wordt.

Wat zijn de voorwaarden voor het STAP-budget?

De voorwaarden voor het STAP-budget zijn dat je 18 jaar of ouder bent en nog niet AOW-gerechtigd, je bent een inwoner van de Europese Unie en je ontvangt geen andere tegemoetkomingen voor scholing. Lees hier meer over de STAP-budget voorwaarden.