Op deze pagina lees je alles wat je wilt weten over het UWV STAP-portaal. Nou ja, alles. Eerlijk is eerlijk. Omdat het STAP-budget nog zo nieuw is, weten wij ook nog niet alle ins and outs over dit portaal. Dus deze pagina werken we regelmatig bij.

Wat is het UWV STAP-portaal?

Het UWV STAP-portaal is de plek waar je jouw STAP-budget in kunt dienen. De datum dat je de aanvraag in kunt dienen is afhankelijk van de startdatum wanneer jouw training start. Elke 2 maanden start een nieuw tijdvak. Is het budget nu op? Probeer het dan opnieuw op:

 • 3 juli 2023
 • 4 september 2023
 • 1 november 2023

Waar vind ik het STAP-portaal?

De webpagina waar je STAP-budget aan kunt vragen is www.stapuwv.nl.

Wat heb ik nodig om het STAP-portaal te gebruiken?

 • Jouw persoonlijke DigiD
 • Het STAP-vooraanmeldbewijs. Deze ontvang je van de opleider nadat je hebt aangemeld voor een training.

Hoe werkt het aanmelden?

Ga op de eerst volgende datum naar het portaal (www.stapuwv.nl). Op dit portaal wordt gewerkt met een zogenoemde wachtvijver. Iedereen die tussen 24 uur en 5 minuten voor 10.00 uur inlogt op het portaal, komt in een wachtvijver terecht. Dit betekent dat je om 10.00 uur een random plek in de wachtrij krijgt. Wanneer je na 10.00 uur inlogt, kom je automatisch achter alle aanvragers uit de wachtvijver terecht, en maak je een stuk minder kans dat ze het budget aan jou toewijzen.

Bij jouw aanvraag doorloop je de volgende stappen:

 • Ga naar www.stapuwv.nl en log in met jouw DigiD;
 • Controleer jouw persoonlijke gegevens;
 • Upload jouw aanmeldbewijs;
 • Selecteer jouw gekozen training. Gebruik hierbij de naam van de uitvoerend opleider zoals in het aanmeldbewijs vermeld staat. Meestal is dit ‘IMK-IPV Academie B.V.’.
 • Controleer de rest van de gegevens en vul de lege velden aan;
Vanwege drukte adviseren we de aanvraag via een laptop of pc te doen. Hou rekening met een digitale wachtrij.

Bekijk de video over het indienen van jouw aanvraag

Hoe selecteer ik de door mij gekozen training?

Als je de door jou gekozen training niet ziet staan, kun je de volgende stappen volgen.

Zorg dat alle velden leeg zijn.

 1. Vul bij “opleider” dan naam van de uitvoerend opleider in (zie STAP-aanmeldbewijs).
 2. Klik op “zoek” en een lange lijst met trainingen verschijnt.
 3. Vul bij “scholing” de exacte naam van de training in die je wilt volgen. Dus inclusief het woord training, cursus of opleidingen. Dit staat ook op het STAP-aanmeldbewijs.
 4. Klik weer op “zoek”.
 5. Daarna verschijnt er een lijst met startdata en locaties. Kies de juiste datum en locatie.
  Zie je de plaatsnaam van de training er niet tussen staan, kijk dan naar de begindatum. Een locatie als Rotterdam kan er bijvoorbeeld tussen staan als Rotterdam en ’s Hertogenbosch als Vught.
 6. Klik vervolgens op “Kies activiteit” en ga door naar het volgende scherm.

Wat gebeurt er nadat ik mijn aanvraag bij het UWV ingediend hebt?

Het UWV controleert jouw aanvraag en stuurt je binnen 28 dagen bericht over de uitslag. Bij goedkeuring ontvang je van ons de definitieve aanmelding. Zou je bij een afwijzing telefonisch contact met ons op willen nemen, dan bespreken we samen de mogelijkheden:

 1. Wij helpen je om in het volgende tijdvak de aanvraag opnieuw te doen;
 2. Je volgt de training zonder gebruikt te maken van het STAP-budget of
 3. Je annuleert kosteloos de training. Daar doen wij uiteraard niet moeilijk over.

De meest gestelde vragen over het STAP portaal UWV

Wat is een STAP-vooraanmelding?

Een STAP-vooraanmelding is een soort optie. Je geeft via onze website aan dat je een training wilt volgen met het STAP-budget. Dit doe je bij het tabblad ‘data & locatie’ van de training die je wilt volgen via de knop ‘Inschrijven via STAP-budget’. Vervolgens ontvang je van ons direct via de e-mail een STAP-vooraanmeldbewijs. Dit bewijs heb je nodig om bij het STAP-portaal je aanvraag in te dienen. Deze vooraanmelding is nog geen verplichting tot het volgen van de training of opleiding. Mocht je de STAP-subsidie niet gekregen hebben, dan kun je bij ons vrijblijvend annuleren.

Hoeveel vergoedt het UWV als je gebruik maakt van de STAP-subsidie?

Het UWV vergoedt tot € 1.000 inclusief btw. Is een training duurder, dan moet je het restant zelf betalen. Je kunt ook aan jouw werkgever vragen of die het restantbedrag wil betalen.

Ik wil voor 28 maart 2023 starten met een opleiding met STAP-subsidie. Is dat mogelijk?

Helaas is het niet mogelijk om eerder dan 28 maart 2023 een opleiding te volgen met STAP-budget. Vanaf 17 maart kun je jouw aanvraag indienen en dan kan de opleiding op zijn vroegst 28 maart 2023 starten.

Wat heb ik nodig om een STAP-aanvraag in te dienen?

Voor het aanvragen van STAP-budget heb je het volgende nodig:

 • Internetverbinding
 • BSN-nummer
 • DigiD
 • STAP-vooraanmeldingsbewijs: dit document (pdf) sturen wij naar de burger nadat die zich aangemeld om een training te volgen met STAP-budget.

En een klein beetje geduld. 😉 Want op de eerste dag van de STAP-subsidie aanvraag kan er een wachtrij zijn bij het UWV STAP-portaal.

Als ik een opleiding volg met STAP-subsidie moet ik dan de factuur eerst zelf betalen?

Als je een opleiding volgt met STAP-subsidie, betaalt het UWV € 1.000. Wij sturen daarvoor een factuur aan het UWV. Is er sprake van een restbedrag, dan ontvang jijzelf – nadat jouw STAP-aanvraag goedgekeurd is – hiervoor een factuur. Deze moet je betaald hebben voordat de training of opleiding start.

Kan ik bij meerdere opleiders een aanvraag doen voor een cursus met STAP-budget?

Je kunt niet bij meerdere opleiders STAP-budget voor een te volgen cursus aanvragen. Jaarlijks kun je één STAP-budget aanvraag indien van maximaal € 1.000. Het is bovendien niet mogelijk om bij opleider A een cursus van € 400 aan te vragen en bij opleider B een cursus van € 600.

Kan ik de opleiding nog annuleren als ik de STAP-subsidie heb aangevraagd?

Of je een opleiding welke via het STAP-budget (gedeeltelijk) betaald wordt, nog kunt annuleren hangt af van status van de aanvraag.

 1. Als je de STAP-aanmeldbewijs aangevraagd en deze nog niet goedgekeurd is, kun je kosteloos annuleren.
 2. Heb je de STAP-subsidie toegewezen gekregen en je hebt van ons bevestigd gekregen dat de opleiding doorgaat (minimum aantal deelnemers voor doorgang is behaald), dan kun je tot en met 5 dagen voor de startdatum gratis annuleren. Daarna betaal je de reeds gemaakte kosten. Bekijk hier de annuleringsvoorwaarden.
 3. Heb je de STAP-subsidie toegewezen gekregen, maar de training heeft nog geen doorgang. Dan kun je bij ons kosteloos annuleren.

In alle drie de situaties dien je ons te informeren via support@imkopleidingen.nl of telefonisch via 0172 – 42 34 56. Bekijk hier onze algemene voorwaarden. En moet je dit via het STAP-portaal doorgeven aan het UWV.

Moet ik de training of opleiding zelf betalen als ik geen STAP-subsidie krijg?

Als je geen STAP-subsidie krijgt, dan kun je ervoor kiezen om de training of opleiding zelf te betalen of om dat aan jouw werkgever te vragen. Als de aanvraag om wat voor reden dan ook niet goedgekeurd is, heb je bij IMK Opleidingen de mogelijkheid om de STAP-vooraanmelding te annuleren. Daar doen wij uiteraard niet moeilijk over. Maar als je wilt annuleren terwijl je STAP-aanvraag wel goedgekeurd is, gelden onze algemene voorwaarden.