Het STAP-budget aanvragen is echt niet moeilijk. Om je alvast een duwtje in de rug te geven, nemen we je graag mee in het volledige proces om een training te volgen met deze subsidie. Met behulp van onderstaand stappenplan kun jij namelijk gemakkelijk een training kiezen en het STAP-budget aanvragen.

Onze studieadviseurs staan altijd voor je klaar om te helpen met de inschrijving en om al je vragen te beantwoorden.

Jouw STAP-budget aanvragen in slechts enkele stappen

1. De keuze van de training
Vanaf 1 maart 2022 kunnen alle werkenden en werkzoekenden een budget van €1.000 aanvragen voor hun professionele ontwikkeling. Hiervoor dien je jezelf eerst in te schrijven voor een training of opleiding bij een door STAP-erkend trainingsbureau, zoals IMK Opleidingen. Onze professionele STAP-adviseurs staan jou graag bij als het aankomt op de keuze van je training. Samen met een van onze adviseurs kun je jouw leerwensen en -doelen bespreken, waarna je van vrijblijvend advies wordt voorzien betreffende de bij jou passende training. Je kunt onze STAP-adviseurs bereiken via het telefoonnummer 0172 – 42 34 56 of door ons contactformulier in te vullen.
2. Vooraanmelding maken
Wanneer je je bij IMK Opleidingen wilt inschrijven voor een training of opleiding die gefinancierd wordt met het STAP-budget, dan is het allereerst van belang dat je een vooraanmelding doet op deze training. Kies je gewenste training, datum en locatie en schrijf je via onze website in middels de STAP-subsidie inschrijfknop welke je onder de reguliere inschrijfknop vindt. Je ontvangt per e-mail direct een bevestiging dat we jouw aanmelding in ontvangst hebben genomen. Er zijn in totaal zes tijdvakken, waarbij je op basis van de startdatum van de door jou gekozen training in één van deze tijdvakken jouw STAP-budget kunt aanvragen. Hierbij geldt de regel dat de training minimaal vier weken na je aanvraag en uiterlijk drie maanden na het betreffende aanvraagtijdvak moet plaatsvinden. Voor een uitgebreide uitleg over de tijdvakken verwijzen we je door naar deze pagina. Let dus vooral goed op dat je jouw aanvraag doet in het juiste tijdvak.
3. STAP-budget aanvragen bij het STAP-portaal
Daarna ontvang je een bevestiging van jouw vooraanmelding met een STAP-aanmeldingsbewijs (pdf), welke je moet indienen bij het UWV via hun STAP-loket. Log op de door ons aangegeven datum in bij het UWV om jouw subsidieaanvraag te doen. Om 10.00 uur gaat het STAP-portaal open, maar het is belangrijk dat je al voor 09:55 inlogt op de pagina. Zo maak je meer kans.
4. Goedkeuring van het UWV
Daarna ontvang je van het UWV akkoord of je de gewenste training mag volgen. Ook wij ontvangen hiervan een bevestiging. Uiterlijk drie weken voor aanvang van de training informeren wij je of deze doorgaat.
5. Training volgen
Nu breekt de eerste trainingsdag aan. Leuk, dan ontmoet je de andere deelnemers en de training! Veel plezier met het volgen van de training.

STAP-budget tijdvakken

eerstvolgende aanvraagmoment stap budget

Het aanvragen van STAP is verdeeld in tijdvakken. Ofwel, er zijn bepaalde momenten waarop je het STAP-budget kunt aanvragen. Deze tijdsvakken zijn bedoeld om iedereen gelijke kansen te geven als het aankomt op het aanvragen van STAP. In totaal zijn er 6 tijdsvakken om STAP aan te kunnen vragen. Per tijdvak wordt er een beperkte hoeveelheid van het totale budget ter beschikking gesteld om aan te vragen. Het voordeel hiervan is dat je kunt kiezen uit één van de tijdsvakken om STAP aan te vragen. Echter is het nadeel dat het beperkte budget per tijdvak kan leiden dat het ook sneller op is, waardoor het extra belangrijk is om op tijd je vooraanmelding in te dienen voor de door jou gekozen training, cursus of opleiding.

Aanvragen STAP budget vanafEerst mogelijke startdatum van je training of opleiding
(4 weken na aanvraag)
Uiterste startdatum van je training of opleiding
(binnen 6 maanden na einddatum tijdvak)
3 juli 202331 juli 20232 maart 2024
4 september 20232 oktober 202330 april 2024
1 november 202329 november 202330 juni 2024

Zit je klaar voor het eerstvolgende tijdvak?

Op 3 juli 2023 is het eerstvolgende aanvraagmoment voor het STAP-budget. Het is belangrijk om voor deze tijd een aantal zaken op orde te hebben, zoals het regelen van je vooraanmelding voor een training, cursus of opleiding.

STAP-budget aanvragen met behulp van IMK Opleidingen

Uiteraard staan ook onze STAP-adviseurs voor je klaar om te helpen bij de aanvraag van jouw STAP-budget. Wij begeleiden je graag stap-voor-stap van de aanvraag tot de deelname. Na je inschrijving ontvang je op gepaste momenten een reminder  indien er een bepaalde handeling uitgevoerd dient te worden. Je kunt ook bij ons terecht voor al je vragen over het STAP-budget. Bel ons gerust via 0172 – 42 34 56 of vul ons contactformulier in.

Bekijk hier ons complete aanbod STAP-opleidingen

Wiebertje!Medezeggenschap

Meest gestelde vragen over aanvragen van STAP-budget

Ik wil voor 28 maart 2023 starten met een opleiding met STAP-subsidie. Is dat mogelijk?

Helaas is het niet mogelijk om eerder dan 28 maart 2023 een opleiding te volgen met STAP-budget. Vanaf 17 maart kun je jouw aanvraag indienen en dan kan de opleiding op zijn vroegst 28 maart 2023 starten.

Wat heb ik nodig om een STAP-aanvraag in te dienen?

Voor het aanvragen van STAP-budget heb je het volgende nodig:

  • Internetverbinding
  • BSN-nummer
  • DigiD
  • STAP-vooraanmeldingsbewijs: dit document (pdf) sturen wij naar de burger nadat die zich aangemeld om een training te volgen met STAP-budget.

En een klein beetje geduld. 😉 Want op de eerste dag van de STAP-subsidie aanvraag kan er een wachtrij zijn bij het UWV STAP-portaal.

Hoe kan ik STAP-budget aanvragen?

Je kunt STAP-budget aanvragen via de opleider waar je een training, opleiding of cursus wilt volgen. Vervolgens doe je een vooraanmelding bij het UWV STAP-portaal en het UWV bepaalt dan of je recht heb op € 1.000 STAP-budget. Het aanvraagproces staat hier stap voor stap beschreven.

Welke opleidingen kan ik volgen met het STAP-budget?

Met het STAP-budget kun je jaarlijks een opleiding volgen die gerelateerd is aan jouw werk of jouw toekomstige werk. Dit budget is bedoeld om het zogenaamde ‘Leven lang ontwikkelen’ te stimuleren en moet ervoor zorgen dat mensen door om- of bijscholing aan het werk blijven of komen. Hobbygerelateerde trainingen zoals zingen, beeldhouwen, Spaans voor op reis, vallen buiten deze regeling.

Wie komen er in aanmerking voor STAP-budget?

Je hebt recht op het STAP-budget als je ouder bent dan 18 jaar en nog niet AOW-gerechtigd bent. Het maakt niet uit of je werk hebt, werkzoekend bent of ZZP-er bent. De exacte voorwaarden voor het aanvragen van STAP-subsidie vind je hier.

Als ik een opleiding volg met STAP-subsidie moet ik dan de factuur eerst zelf betalen?

Als je een opleiding volgt met STAP-subsidie, betaalt het UWV € 1.000. Wij sturen daarvoor een factuur aan het UWV. Is er sprake van een restbedrag, dan ontvang jijzelf – nadat jouw STAP-aanvraag goedgekeurd is – hiervoor een factuur. Deze moet je betaald hebben voordat de training of opleiding start.

Ik ben de tweede lesdag van mijn training afwezig, kan ik deze inhalen?

Wanneer je akkoord hebt gekregen op het STAP-budget wordt jouw aanmelding omgezet in een definitieve inschrijving. Wanneer je één van de lesdagen afwezig bent, kun je deze helaas niet inhalen. Je kunt dan in overleg met de supportafdeling (0172-42 34 56 of support@imkopleidingen.nl) jouw volledige training verplaatsen naar een andere groep. Let op: hier zijn de algemene verplaatsingsvoorwaarden van toepassing. Dit betekent dat je bij een verplaatsing binnen 5 werkdagen van de start van de training, de verplaatsingskosten van € 195,- betaald.

Als ik in een STAP-vooraanmeldbewijs heb, is er dan gegarandeerd een plek voor mij bij de gekozen training?

Als je een vooraanmelding gedaan hebt via onze website, geeft dat geen garantie dat er plek voor jou is bij de training. Als een aanvraag goedgekeurd is door het UWV, verwerken wij deze op volgorde van binnenkomst. Mocht het in uitzonderlijke situaties zo zijn dat de groep het maximaal aantal deelnemers bereikt heeft, dan zoeken we met elkaar naar een alternatieve startdatum en plaats. In sommige gevallen splitsen we de groep in tweeën. Hoe dan ook, we komen er samen wel uit.