De STAP-budget subsidieregeling is een nieuwe regeling van de overheid waarmee zowel werkzoekenden als reeds werkende burgers een subsidie kunnen krijgen voor het volgen van trainingen, cursussen en opleidingen. Deze subsidie bedraagt jaarlijks maximaal €1.000 per persoon, inclusief btw.

Meer kans op de arbeidsmarkt dankzij het STAP-budget

Stap-budget | IMK Opleidingen

De afkorting STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie, waarbij deze subsidie speciaal is bedoeld voor mensen die een training, opleiding of cursus willen volgen. De overheid wil met dit STAP-budget alle Nederlandse inwoners stimuleren om zelf het heft in handen te nemen wanneer het aankomt op hun professionele carrière. Het doel van deze subsidie is hierbij om zowel werkenden als werkzoekenden meer kansen te bieden op de arbeidsmarkt.

Het UWV maakte deze video over het STAP-budget.

STAP-budget ter vervanging fiscale aftrek scholingskosten

Waar voorheen studiekosten en andere scholingsuitgaven fiscaal aftrekbaar waren, is dit vanaf 1 januari 2022 niet meer het geval. Vanaf 1 maart 2022 is het wel mogelijk om voor het STAP-budget in aanmerking te komen. De voorwaarden voor het aanvragen van het STAP-budget staan toegelicht op onze speciale pagina hierover.

STAP-budget voor iedereen op de Nederlandse arbeidsmarkt

Of je nu aan het werk bent of nog op zoek bent naar jouw perfecte baan, het STAP-budget geeft je alvast een duwtje in de juiste richting. Hierbij is het type dienstverband waarin je eventueel verkeert niet van belang. Zowel medewerkers in loondienst, zzp’ers, mensen met een eigen onderneming als werkzoekenden hebben namelijk recht op deze subsidie voor hun (om)scholing. De basisvoorwaarde is dat je ouder bent dan 18 jaar en nog niet de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt hebt. Er wordt ook gekeken of iemand niet al recht heeft op andere publieke financiering van onderwijs, zoals studiefinanciering.

In deze video legt het UWV de voorwaarden uit voor het aanvragen van STAP-budget.

Waarom is het STAP-budget in het leven geroepen?

Training volgen met STAP-subsidie | IMK OpleidingenNederland staat wereldwijd aan de top als het aankomt op levenslang ontwikkelen. De overheid is echter van mening dat nog niet iedereen zich genoeg laat bijscholen. Het Nederlandse kabinet heeft daarom besloten om een financiering in het leven te roepen waarmee omscholing aantrekkelijker wordt gemaakt. Er kunnen tenminste 200.000 mensen genieten van een persoonlijk ontwikkelingsbudget van  maximaal €1.000 per persoon.

Welke soort trainingen en opleidingen komen in aanmerking voor het STAP-budget?

Het doel van het STAP-budget is duidelijk; mensen de kans bieden om zichzelf om- of bij te scholen en daarmee goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt. Maar welke trainingen en opleidingen komen in aanmerking om hier invulling aan te geven? Je kunt zowel kiezen voor een vakopleiding als een training omtrent persoonlijke ontwikkeling, en ook een mbo-, hbo- of wo-programma behoren tot de mogelijkheden. Bij IMK Opleidingen kun je bijna alle trainingen en opleidingen uit ons aanbod volgen met het STAP-budget.

Bekijk hieronder ons aanbod van STAP-opleidingen

Wiebertje!Medezeggenschap

Training met STAP-budget volgen in slechts enkele stappen

Het is erg eenvoudig om bij ons een training of opleiding met het STAP-budget te volgen. Je bent namelijk slechts een viertal stappen verwijderd van jouw GRATIS training.

 1. Allereerst reserveer je jouw plek bij de training of opleiding.
 2. Vervolgens kun je na deze reservering een vooraanmelding doen bij het UWV STAP-portaal
 3. Na enige tijd ontvang je als alles goed is gegaan, goedkeuring van het UWV.
 4. Tot slot is het tijd voor de training of opleiding!

Wij hebben een overzichtelijk stappenplan uitgewerkt, zodat je gemakkelijk jouw STAP-subsidie aan kunt vragen.

STAP-budget is verdeeld in tijdvakken

Om te voorkomen dat het STAP-budget in het begin van het jaar onmiddellijk wordt opgemaakt, is het budget verdeeld over een zestal aanvraagtijdvakken. In welk vak jij de aanvraag moet voltooien, is afhankelijk van de startdatum van jouw gekozen training of opleiding. In het algemeen geldt de regel dat een opleiding of training minimum 4 weken na je aanvraag dient plaats te vinden en maximaal 6 maanden na het aanvraagtijdvak. Onderstaand vind je een overzicht van de verschillende tijdsvakken met hun eerst mogelijke en uiterste startdatum.

Aanvragen STAP budget vanafEerst mogelijke startdatum van je training of opleiding
(4 weken na aanvraag)
Uiterste startdatum van je training of opleiding
(binnen 6 maanden na einddatum tijdvak)
3 juli 202331 juli 20232 maart 2024
4 september 20232 oktober 202330 april 2024
1 november 202329 november 202330 juni 2024

Is het budget voor het tijdvak dat jij hebt gekozen op? Dan bepalen we met jou een nieuwe startdatum en kun je de aanvraag opnieuw indienen. Het is dus belangrijk dat je op voorhand nagaat of er voor het tijdvak van jouw voorkeur nog budget over is. Uiteraard kunnen onze studieadviseurs met jou kijken wanneer jij je het beste aan kunt melden.

Wij raden je bovendien aan om jezelf zo snel mogelijk in te schrijven nadat het tijdvak is opengesteld, want bij deze regeling geldt echt OP = OP.

STAP-budget inzetten bij IMK Opleidingen

Het volledige aanbod van IMK Opleidingen komt in aanmerking voor het STAP-budget. Neem dan ook gerust vrijblijvend contact op met een van onze studieadviseurs, want zij kunnen je van A tot Z helpen bij het aanmeldproces. Bovendien stelt hun ruime kennis over ons aanbod hen in staat om jou te ondersteunen bij het kiezen van een training of opleiding die volledig aansluit bij jouw wensen. Het is tot slot interessant om jezelf in te schrijven voor onze speciale STAP-nieuwsbrief, zodat je altijd op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen omtrent het STAP-budget.

Top 10 populaire trainingen met STAP-budget

Er is al veel interesse in het volgen van een training met € 1.000,- STAP-budget. Naar de onderstaande trainingen is veel vraag.

 1. Starten met leidinggeven
 2. Coachend leidinggeven
 3. Persoonlijke effectiviteit
 4. Timemanagement
 5. Praktisch leidinggeven op de werkvloer
 6. Stakeholder management: effectief beïnvloeden
 7. Communicatie in- en rond projecten
 8. Arbeidscontract, arbeidsrecht en ontslag
 9. Praktijkopleider
 10. Opfriscursus Nederlands schrijven

De meest gestelde vragen over het STAP-budget

Wat betekent STAP-budget?

STAP staat voor Subsidieregeling Stimulering Arbeidsmarkt Positie. Het is een persoonlijk ontwikkelbudget dat je kunt inzetten om nieuwe vakkennis op te doen of nieuwe beroepsvaardigheden te leren. Je kunt het inzetten voor scholing en omscholing.

Als ik een opleiding volg met STAP-subsidie moet ik dan de factuur eerst zelf betalen?

Als je een opleiding volgt met STAP-subsidie, betaalt het UWV € 1.000. Wij sturen daarvoor een factuur aan het UWV. Is er sprake van een restbedrag, dan ontvang jijzelf – nadat jouw STAP-aanvraag goedgekeurd is – hiervoor een factuur. Deze moet je betaald hebben voordat de training of opleiding start.

Wat gebeurt er als het STAP-budget op is?

In principe is het STAP-budget nooit op. Iedere 2 maanden komt er nieuw budget vrij. Als het STAP-budget op is voor een bepaald tijdvak, dan kun je de training of opleiding zelf betalen of vrijblijvend annuleren. Of je vraagt opnieuw subsidie aan in het volgende tijdvak. Neem gerust telefonisch contact (0172 42 34 56) met ons op om te bespreken wat voor jou de beste optie is.

Wat is een STAP-aanmeldbewijs?

Het STAP-aanmeldbewijs heb je nodig om jouw aanvraag voor STAP-budget in te dienen bij het STAP-portaal. Je ontvangt dit document nadat je via onze website een vooraanmelding hebt gedaan voor de training of opleiding die je wilt volgen. Zonder dit bewijs kun je geen STAP-budget aanvragen. Zorg dus dat je ruim voor de een nieuwe aanvraagperiode dit bewijs in je bezit hebt.

Moet ik de training of opleiding zelf betalen als ik geen STAP-subsidie krijg?

Als je geen STAP-subsidie krijgt, dan kun je ervoor kiezen om de training of opleiding zelf te betalen of om dat aan jouw werkgever te vragen. Als de aanvraag om wat voor reden dan ook niet goedgekeurd is, heb je bij IMK Opleidingen de mogelijkheid om de STAP-vooraanmelding te annuleren. Daar doen wij uiteraard niet moeilijk over. Maar als je wilt annuleren terwijl je STAP-aanvraag wel goedgekeurd is, gelden onze algemene voorwaarden.

Waar kan ik STAP-budget aanvragen?

Je kunt het STAP-budget aanvragen via de speciale aanvraagpagina van de aanbieder waar je de opleiding wilt volgen, zoals IMK Opleidingen.

Kan ik ook STAP-subsidie krijgen als mijn werkgever de opleiding betaalt?

Als jouw werkgever de training of opleiding betaalt, dan kun jij daar geen STAP-subsidie voor aanvragen. Vraag je zelf een training aan en kost die meer dan € 1.000 dan kun je wel aan jouw werkgever vragen om het restant te betalen. Hoe dit werkt? Jij doet zelf bij ons de vooraanmelding via de special STAP-inschrijfknop. Nadat jouw aanvraag goedgekeurd is door het UWV, sturen wij jou een factuur met het te betalen restbedrag. Deze kun jij indienen bij de werkgever. Omdat de STAP-subsidie een persoonlijk budget is, sturen wij geen factuur naar een werkgever.