De STAP-budget subsidieregeling is een nieuwe regeling van de overheid waarmee zowel werkzoekenden als reeds werkende burgers een subsidie kunnen krijgen voor het volgen van trainingen, cursussen en opleidingen. Deze subsidie bedraagt jaarlijks maximaal €1.000 per persoon, inclusief btw.

Meer kans op de arbeidsmarkt dankzij het STAP-budget

Stap-budget | IMK Opleidingen

De afkorting STAP staat voor Stimulering ArbeidsmarktPositie, waarbij deze subsidie speciaal is bedoeld voor mensen die een training, opleiding of cursus willen volgen. De overheid wil met dit STAP-budget alle Nederlandse inwoners stimuleren om zelf het heft in handen te nemen wanneer het aankomt op hun professionele carrière. Het doel van deze subsidie is hierbij om zowel werkenden als werkzoekenden meer kansen te bieden op de arbeidsmarkt.

STAP-budget ter vervanging fiscale aftrek scholingskosten

Waar voorheen studiekosten en andere scholingsuitgaven fiscaal aftrekbaar waren, is dit vanaf 1 januari 2022 niet meer het geval. Vanaf 1 maart 2022 is het wel mogelijk om voor het STAP-budget in aanmerking te komen. De voorwaarden voor het aanvragen van het STAP-budget staan toegelicht op onze speciale pagina hierover.

STAP-budget voor iedereen op de Nederlandse arbeidsmarkt

Of je nu aan het werk bent of nog op zoek bent naar jouw perfecte baan, het STAP-budget geeft je alvast een duwtje in de juiste richting. Hierbij is het type dienstverband waarin je eventueel verkeert niet van belang. Zowel medewerkers in loondienst, zzp’ers, mensen met een eigen onderneming als werkzoekenden hebben namelijk recht op deze subsidie voor hun (om)scholing. De basisvoorwaarde is dat je ouder bent dan 18 jaar en nog niet de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt hebt. Er wordt ook gekeken of iemand niet al recht heeft op andere publieke financiering van onderwijs, zoals studiefinanciering.

Waarom is het STAP-budget in het leven geroepen?

Training volgen met STAP-subsidie | IMK OpleidingenNederland staat wereldwijd aan de top als het aankomt op levenslang doorontwikkelen. De overheid is echter van mening dat nog niet iedereen zich genoeg laat bijscholen. Het Nederlandse kabinet heeft daarom besloten om een financiering in het leven te roepen waarmee omscholing aantrekkelijker wordt gemaakt. Er kunnen tenminste 200.000 mensen genieten van een persoonlijk ontwikkelingsbudget van  maximaal €1.000 per persoon.

Welke soort trainingen en opleidingen komen in aanmerking voor het STAP-budget?

Het doel van het STAP-budget is duidelijk; mensen de kans bieden om zichzelf om- of bij te scholen en daarmee goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt. Maar welke trainingen en opleidingen komen in aanmerking om hier invulling aan te geven? Je kunt zowel kiezen voor een vakopleiding als een training omtrent persoonlijke ontwikkeling, en ook een mbo-, hbo- of wo-programma behoren tot de mogelijkheden. Bij IMK Opleidingen kun je alle trainingen en opleidingen uit ons aanbod volgen met het STAP-budget. Bekijk hier al onze trainingen en opleidingen.

Training met STAP-budget volgen in slechts enkele stappen

Het is erg eenvoudig om bij ons een training of opleiding met het STAP-budget te volgen. Je bent namelijk slechts een viertal stappen verwijderd van jouw GRATIS training.

  1. Allereerst reserveer je jouw plek bij de training of opleiding.
  2. Vervolgens kun je na deze reservering een vooraanmelding doen bij het UWV STAP-loket
  3. Na enige tijd ontvang je als alles goed is gegaan, goedkeuring van het UWV.
  4. Tot slot is het tijd voor de training of opleiding!

Wij hebben een overzichtelijk stappenplan uitgewerkt, zodat je gemakkelijk jouw STAP-subsidie aan kunt vragen.

STAP-budget is verdeeld in tijdsvakken

Om te voorkomen dat het STAP-budget in het begin van het jaar onmiddellijk wordt opgemaakt, is het budget verdeeld over een zestal aanvraagtijdvakken. In welk vak jij de aanvraag moet voltooien, is afhankelijk van de startdatum van jouw gekozen training of opleiding. In het algemeen geldt de regel dat een opleiding of training minimum 4 weken na je aanvraag dient plaats te vinden en maximaal 3 maanden na het aanvraagtijdvak. Onderstaand vind je een overzicht van de verschillende tijdsvakken met hun eerst mogelijke en uiterste startdatum.

Aanvragen STAP budget vanafAanvragen STAP budget tot en metEerst mogelijke startdatum van je training of opleiding
(4 weken na aanvraag)
Uiterste startdatum van je training of opleiding
(binnen 3 maanden na einddatum tijdvak)
1 maart 202230 april 202229 maart 202230 juli 2022
1 mei 202230 juni 202229 mei 202230 september 2022
1 juli 202231 augustus 202229 juli 202230 november 2022
1 september 202231 oktober 202229 september 202231 januari 2023
1 november 202231 december 202229 november 202231 maart 2023
1 januari 202328 februari 202329 januari 202331 mei 2023

Is het budget voor het tijdvak dat jij hebt gekozen op? Dan bepalen we met jou een nieuwe startdatum en kun je de aanvraag opnieuw indienen. Het is dus belangrijk dat je op voorhand nagaat of er voor het tijdvak van jouw voorkeur nog budget over is. Uiteraard kunnen onze studieadviseurs met jou kijken wanneer jij je het beste aan kunt melden.

Wij raden je bovendien aan om jezelf zo snel mogelijk in te schrijven nadat het tijdvak is opengesteld, want bij deze regeling geldt echt OP = OP.

STAP-budget inzetten bij IMK Opleidingen

Het volledige aanbod van IMK Opleidingen komt in aanmerking voor het STAP-budget. Neem dan ook gerust vrijblijvend contact op met een van onze studieadviseurs, want zij kunnen je van A tot Z helpen bij het aanmeldproces. Bovendien stelt hun ruime kennis over ons aanbod hen in staat om jou te ondersteunen bij het kiezen van een training of opleiding die volledig aansluit bij jouw wensen. Het is tot slot interessant om jezelf in te schrijven voor onze speciale STAP-nieuwsbrief, zodat je altijd op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen omtrent het STAP-budget.