Het STAP-budget is in het leven geroepen om iedereen die een band heeft met de Nederlandse arbeidsmarkt te stimuleren om zich (om) te scholen. Ook als jij werkzaam bent als ZZP’er kom je in aanmerking voor het STAP-budget. Als ondernemer ben jij jouw eigen product en dus is het uitermate belangrijk dat jouw vakmanschap op peil gehouden wordt. Met het STAP-budget voor ZZP’ers wordt dit een stuk eenvoudiger! Je kunt het STAP-budget namelijk gebruiken voor ons volledige aanbod. We hebben ruim 50 trainingen die we gratis aanbieden binnen diverse thema’s:

Wiebertje!Medezeggenschap

Scholingskosten aftrekbaar dankzij STAP-budget ZZP

1000 euro STAP budget - IMK Opleidingen

De kosten van een training, cursus of opleiding kunnen al snel hoog oplopen. Is dit voor jou een drempel om jezelf te blijven ontwikkelen? Vanaf 1 maart 2022 is dit verleden tijd! Vanaf dan kun je namelijk jouw persoonlijke STAP-budget aanvragen bij het UWV. Er is voor (bijna) iedereen jaarlijks een budget van €1.000,- beschikbaar. Dit budget kun je inzetten voor scholing in de branche waarin je al werkzaam bent, maar tevens voor omscholing.

Waar je voorheen bij de belastingaangifte studiekosten kon aangeven als zakelijke kosten, is dit sinds 1 januari 2022 niet meer mogelijk. Het STAP-budget is hiervoor in de plaats gekomen.

Controleer hier of jij in aanmerking komt voor het STAP-budget.

Waarom het voor een ZPP-er interessant is om een opleiding te volgen

Als ZZP’er moet je ten allen tijde op de hoogte zijn van de ins en outs in jouw branche. Inhoudelijk bijblijven binnen jouw vakgebied is noodzakelijk. Het ontwikkelen van persoonlijke vaardigheden zoals leidinggeven, timemanagement, projectmanagement, klantgericht werken en persoonlijke effectiviteit is net zo belangrijk. Het volgen van een kwalitatieve STAP-training helpt jou hierbij. Daarnaast heeft het volgen van een opleiding vele voordelen voor ZZP’ers:

  • Je bent jouw concurrentie voor als het aankomt op nieuwe ontwikkelingen;
  • Jouw specialisatie maakt je onmisbaar bij opdrachtgevers;
  • Dankzij nieuwe vaardigheden ben je breder inzetbaar;
  • De kans op opdrachten is groter.

STAP-budget ZZP training

Het is vanaf 1 maart 2022 mogelijk om jouw persoonlijke STAP-budget aan te vragen. Na het aanvragen van het budget geldt de regel dat de training of opleiding die je wilt volgen, minimaal 4 weken na de aanvraag moet plaatsvinden. Op deze manier is er voldoende tijd om jouw aanvraag goed te keuren en alles op orde te brengen.

Wij raden je aan om jezelf zo snel mogelijk in te schrijven voor een training. De STAP-subsidie is namelijk verdeeld over 6 verschillende tijdsvakken waarin het jaarlijkse budget verdeeld wordt. Is het budget van een bepaald tijdsvak op? Dan is het niet meer mogelijk om jouw persoonlijke STAP-budget aan te vragen voor die periode.

De top 7 meest gekozen STAP-budget trainingen door ZZP’ers:

De interesse onder ZZP’ers en ondernemers om een training te volgen door middel van de STAP-regeling is groot. Onderstaand vind je de trainingen die tot nu toe het meest populair zijn bij ZZP’ers:

1. Cursus Projectmanagement
2. Training Aan de slag met scrum
3. Training Persoonlijke effectiviteit
4. Cursus Timemanagement
5. Training Stakeholdermanagement: effectief beïnvloeden
6. Training Social selling
7. Opleiding Accountmanagement A

STAP-budget ZZP besteden bij IMK Opleidingen

IMK Opleidingen is één van de trotse opleiders die hun aanbod volledig gratis kan aanbieden door middel van het STAP-budget. Ook voor ZZP’ers zijn er een veel interessante trainingen en opleidingen. Ben je benieuwd naar welke STAP-training het beste past bij jouw leerdoelen? Neem gerust vrijblijvend contact op met onze STAP-adviseurs via 0172 – 42 34 56 of studieadvies@imkopleidingen.nl. Zij helpen jou graag verder!

Meest gestelde vragen door ZZP’ers

We ontvingen al veel vragen van ZZP’ers over het STAP-budget. De belangrijkste vragen en antwoorden staan hieronder.

Waar kan ik STAP-budget aanvragen?

Je kunt het STAP-budget aanvragen via de speciale aanvraagpagina van de aanbieder waar je de opleiding wilt volgen, zoals IMK Opleidingen.

Hoe werkt het aanvragen van de STAP-subsidie?

Het aanvragen van de STAP-subsidie is heel eenvoudig. Je kiest welke training of opleiding je bij ons wilt volgen. Via de speciale knop ‘Inschrijven met STAP-budget’ doe je een vooraanmelding. Daarna ontvang je van ons een vooraanmeldingsformulier die je vanaf een specifieke datum moet uploaden bij het STAP-portaal. Als jouw aanvraag goedgekeurd is, ontvang je daarvan een melding. Ook wij krijgen daar bericht van en zetten jouw aanvraag om in een definitieve aanmelding. Als het minimum aantal deelnemers bereikt is, gaat de training door en ontvang je een uitnodiging. Een uitgebreidere toelichting over het aanvragen van STAP-budget lees je hier.

Wat heb ik nodig om een STAP-aanvraag in te dienen?

Voor het aanvragen van STAP-budget heb je het volgende nodig:

  • Internetverbinding
  • BSN-nummer
  • DigiD
  • STAP-vooraanmeldingsbewijs: dit document (pdf) sturen wij naar de burger nadat die zich aangemeld om een training te volgen met STAP-budget.

En een klein beetje geduld. 😉 Want op de eerste dag van de STAP-subsidie aanvraag kan er een wachtrij zijn bij het UWV STAP-portaal.

Wat doe ik als ik me heb aangemeld voor een opleiding en ik krijg geen STAP-budget?

Als je geen STAP-budget krijgt toegewezen, dan zoeken wij samen met jou uit wat hiervoor de reden is. Wellicht is het budget voor een specifieke periode op of was jouw aanvraag niet volledig. Hier zoeken we samen een oplossing voor. Mocht je definitief geen STAP-budget krijgen, dan kun je ervoor kiezen de opleiding zelf te betalen. Uiteraard kun je jouw vooraanmelding ook kosteloos annuleren.

Wat doe ik als de training of opleiding meer kost dan € 1000?

Als de training of opleiding meer kost dan € 1000 dan ontvang je een factuur voor het restbedrag. De factuur betaal jezelf of je vraagt bijvoorbeeld aan jouw werkgever om bij te dragen.