Inleiding Lean Black Belt

Met het Lean Six Sigma Black Belt programma leer je middels de uitgebreide modules alle brede aspecten die je nodig hebt als verandermanager binnen jouw bedrijf. Van Lean, Six Sigma tot coach en leidinggevende van projectteams. Jij weet als geen ander verbeterkansen te herkennen en te benutten dankzij de tools en Lean Six Sigma methodiek, maar ook dankzij goed verandermanagement.

Voor wie

Deze training is op HBO+ werk- en denkniveau en is ontwikkeld voor iedereen die processen en structuren in zijn organisatie wil verbeteren en (continu) verbeterprojecten wil leiden.

Wat ontwikkel ik?

Je leert bedrijfsprocessen systematisch te analyseren en deze analyse om te zetten in de praktijk. Maar we besteden ook aandacht aan het begeleiden van Green Belts en het succesvol uitvoeren van grote veranderingstrajecten. In de Lean module leer je hoe jouw bedrijf flexibeler kan worden door de organisatie ‘slanker’ te maken. Hierbij staat het ontdekken van klantwaarde en het leren zien van verspillingen centraal. Vervolgens maak je de stap naar Six Sigma en leer je verbeterprojecten uit te voeren met de DMAIC methode. Met deze methode kun je, met je projectteam, de daadwerkelijke bron van het probleem vinden en oplossen om zo jullie processen voorspelbaarder te maken. Tijdens de laatste dagen duiken we op een hands-on manier de diepte in van de statistiek. Deze (harde) tools worden afgewisseld met de (zachte) veranderkunde. Hoe krijg ik teams mee? Hoe ga ik om met weerstand? Hoe balanceer ik tussen sponsor en Green Belt?

Aanvullende informatie

Na het behalen van het examen en afronden van twee projecten word jij gecertificeerd als Lean Six Sigma Black Belt en ontvang je een certificaat geaccrediteerd door het Lean Competency System (LCS) en International Association for Six Sigma Certification (IASSC).

Wanneer je al aantoonbare ervaring hebt is het mogelijk om vrijstelling te krijgen voor 1 project of een aantal modulen.

Training Lean Black Belt wordt uitgevoerd door onze partner:
Maruna Process Improvement

Programma

Het trainingsprogramma is modulair opgebouwd en biedt een uitstekende basis om in de praktijk succesvolle projecten uit te voeren. Door de modulaire opbouw kies je zelf wanneer je de modules gaat volgen.

Iedere module bestaat uit een aantal wekelijkse trainingsdagen waarop jij je voorbereidt in de digitale leeromgeving (circa twee tot drie uur voorbereiding) en een aantal praktische huiswerkopdrachten. Na de laatste module ga je aan de slag met je praktijkopdrachten.

Totale tijdsinvestering: 144 uur inclusief voorbereiding in de digitale leeromgeving en huiswerk. Verder moet je rekening houden met de tijd die je nodig hebt voor de praktijkopdrachten.

Totale doorlooptijd van start tot uitreiking Black Belt: circa 1 jaar.

De Lean Six Sigma Black Belt opleiding bestaat uit zeven onderdelen:

  1. Lean Green Belt (3 dagen)
  2. Six Sigma DMAIC (5 dagen)
  3. Advanced Six Sigma Black Belt tools (3 dagen)
  4. Advanced Six Sigma Learning: Design of Experiments (1 dag)
  5. Theorie-examen (2 uur)
  6. Coaching & Praktijkopdrachten
  7. Feestelijke uitreiking

Een belangrijk onderdeel van de Black Belt training zijn de praktijkopdrachten. Bij de start van jouw project wordt tijdens de intake getoetst of het potentiële project aan de certificeringseisen voldoet zodat je daar niet achteraf mee geconfronteerd wordt. Na afronding vindt een audit op locatie plaats om vast te stellen of de verbetermethode op de juiste wijze is toegepast en of er een blijvend projectresultaat is gerealiseerd. Tijdens de uitvoering van het project kun je gecoacht worden bij jou op locatie door een van onze Master Black Belts (optie B).

Training Lean Black Belt wordt uitgevoerd door onze partner:
Maruna Process Improvement

Klik op de startdatum om de vervolgdata en locatie te tonen.

Mochten hier geen startdata staan, neem dan contact op met onze studieadviseurs via 0172 – 42 43 46 of studieadvies@imkopleidingen.nl om de planning op te vragen.

Alle bedragen zijn exclusief btw.

Betaling

Facturatie wordt gedaan door onze partner Maruna Proces Improvement conform hun betalingsvoorwaarden.

Ook incompany mogelijk. Wij maken deze training effectief voor jouw team op maat.

Coachingsopties (optioneel):

Optie A € 1.200,-
Naast de gebruikelijke intake aan het begin en de audit aan het eind van jouw project kun je gebruik maken van digitale coaching via onze leeromgeving tijdens je project. Daarnaast organiseren wij één keer in de maand een inloop dag waar je gecoacht kunt worden door 1 van onze coaches. Verder ben je ook van harte welkom bij de bedrijfsbezoeken die wij organiseren!

Optie B € 3.600,-
Naast alle mogelijkheden uit optie A krijg je een persoonlijke coach die vier dagdelen bij jou op locatie komt voor coaching.

Onze aanpak

Een training is een goed begin, maar uiteindelijk gaat het erom dat jij de geleerde kennis en vaardigheden ook daadwerkelijk in de praktijk kunt brengen. De mate waarin je dit leert – de transfer – staat bij ons centraal, we doen hier zelfs onderzoek naar. Als eerste in Nederland bieden wij onze trainingen blended aan. Dit houdt in dat je in een online leeromgeving de lesdagen voorbereidt doormiddel van theorie, video’s en aanvullende oefeningen. Hierdoor is er tijdens de trainingsdagen veel tijd voor verdieping, workshops en discussie over het toepassen en organiseren van Lean Six Sigma in de praktijk. Je ervaart direct welke voordelen het biedt om Lean Six Sigma binnen jouw organisatie te implementeren.

Wie is mijn trainer?

De Lean Six Sigma Black Belt training is modulair opgebouwd en het kan zijn dat je per module een andere trainer krijgt. Wel zo leuk, want elke trainer neemt weer eigen ervaringsverhalen mee om de brug van theorie naar praktijk te slaan. Al onze trainers zijn (master) Black Belt en zijn naast het geven van trainingen ook coach en consultant bij externe verbetertrajecten. Zo staan ze dicht bij de praktijk en hebben ze ervaring binnen verschillende branches.

Training Lean Black Belt wordt uitgevoerd door onze partner:
Maruna Process Improvement