Inleiding Lean A3 Problem Solving

Met een A3 begrijpt iedereen waarom het probleem een probleem is, wat de oorzaak is en wat je eraan gaat doen. Doordat je samen de A3 invult, slaagt de gewenste verbetering ook echt. Hoe je dit doet, leer je in deze training Lean A3 Problem Solving.

Voor wie?

Voor iedereen die een praktische methode zoekt om problemen op de werkvloer direct en definitief aan te pakken. Lean A3 Problem Solving is niet alleen geschikt om problemen op te lossen, maar stelt de organisatie ook in staat om te “leren leren”. Perfect om als organisatie continu te verbeteren.

Wat ontwikkel ik?

De Lean A3 Problem Solving-methode is ontwikkeld vanuit de Lean Toyota-gedachte (de principes van Lean zijn afkomstig van de Japanse autofabrikant Toyota). De naam is afgeleid van het 420×297 mm papier (A3-formaat, ofwel 2 A4-tjes) dat gebruikt wordt. Lean A3 Problem Solving is zeer succesvol doordat er een aantal standaard stappen wordt doorlopen met het verbeterteam waarbij het probleem grondig wordt geanalyseerd totdat de grondoorzaken zijn gevonden. Waarna je verbeteringen kunt doorvoeren. In deze tweedaagse training Lean A3 Problem Solving leren wij jou om Lean-technieken gecombineerd met Lean A3 Problem Solving zelfstandig toe te passen in jouw organisatie of afdeling.

 

Training Lean A3 Problem Solving wordt uitgevoerd door onze partner:
Maruna Process Improvement

Programma

Dag 1:

De eerste dag staat volledig in het teken van de eerste stap van de Plan-fase: het in kaart brengen van de huidige situatie.

 • Beschrijven van het proces
 • Onderzoeken wat de klant wil
 • Formuleren van de probleem- en doelstelling
 • Leren werken met gereedschappen als Go See, Process Mapping, Voice of the Customer, SIPOC, 7 verspillingen, takttijd en Pareto.

Dag 2:

Op de tweede dag ga je op zoek naar oorzaken en mogelijke oplossingen.

 • Implementeren van de gevonden oplossing in de Do-fase
 • Beoordelen van de effectiviteit in de Check-fase
 • Standaardiseren van het nieuwe proces en borgen van de resultaten in de Act-fase
 • Leren werken met gereedschappen als Brainstorm, Fishbone, Affinity Diagram, 5 Why, Andon (detectie), Poka Yoke (preventie) en 5S
Training Lean A3 Problem Solving wordt uitgevoerd door onze partner:
Maruna Process Improvement

Klik op de startdatum om de vervolgdata en locatie te tonen.

Mochten hier geen startdata staan, neem dan contact op met onze studieadviseurs via 0172 – 42 43 46 of studieadvies@imkopleidingen.nl om de planning op te vragen.

Tarieven

Toon alle prijzen inclusief BTW Toon alle prijzen exclusief BTW
 • Cursusprijs Open Cursus € 845.00 € 1022.45
 • Lesmateriaal Open Cursus Programma € 25.00 € 30.25
 • Locatiekosten Open Cursus Programma € 120.00 € 145.20
Totaal € 990.00 € 1197.90

Alle bedragen zijn exclusief btw

Betaling

Facturatie wordt gedaan door onze partner Maruna Proces Improvement conform hun betalingsvoorwaarden.

Ook incompany mogelijk. Wij maken deze training effectief voor jouw team op maat.

Onze aanpak

Een training is een goed begin, maar uiteindelijk gaat het erom dat je de geleerde kennis en vaardigheden ook daadwerkelijk in de praktijk brengt. De mate waarin jij dit doet – de transfer – staat bij ons centraal, we doen hier zelfs onderzoek naar. Aan de hand van een bedrijfsspel brengen we de theorie direct in de praktijk.

Wie is mijn trainer?

Onze Lean-consultants hebben jarenlange ervaring binnen zorg, farma, (financiële) dienstverlening, woningcorporaties, logistiek, voedingsmiddelen- en maakindustrie en vele andere branches. Zij kunnen zich goed verplaatsen in elke werkomgeving en dragen tijdens de training voortdurend voorbeelden aan.

Niveau en certificaat

Deelnemers ontvangen een LCS-certificaat op LCS-level 1a, Lean Yellow Belt niveau.

Training Lean A3 Problem Solving wordt uitgevoerd door onze partner:
Maruna Process Improvement