8 november 2017

Rinio van der Ven van DIBA Kunststofvloeren werkt sinds een jaar of tien met zelfsturende teams. “Ik hoor mensen denken: zelfsturende teams, dan hoef ik zelf niks meer te doen. Maar vergis je niet, het is keihard werken. Toch weet ik zeker dat het de toekomst heeft. Als ik zie hoe onze resultaten zijn gegroeid en hoe tevreden zowel onze medewerkers als onze klanten zijn, ga ik nooit meer terug naar hoe het was.”

“Er kwam een dag dat ik merkte: dit gaat zo niet langer. Hoe we nu werken binnen ons bedrijf, zo kunnen we niet verder. We zaten in de negatieve cijfers en mensen leerden niet van hun gemaakte fouten. Ik moest als directeur overal tegelijk zijn, maar kwam eigenlijk overal te laat. Tijdens een LEAN-training die ik volgde, werd mij duidelijk dat het anders moest.

Mijn taak zit erop

In die tijd haalde onze verkoper een opdracht binnen en droeg het over aan de afdeling productie: ga het maar doen, mijn taak zit erop. En zo ging de opdracht van afdeling naar afdeling. Iedereen was voor zichzelf bezig, niemand had oog voor het totaalplaatje.

Vergelijk het met voetbal: daar zet je ook geen schutting tussen de middenvelders en de aanvallers. Alleen zonder afscheidingen overziet iedereen het hele speelveld en kan altijd volgen waar de bal is. Dat hebben we bij ons ook zo ingezet. Ik heb de verkopers tot projectleiders gemaakt. Zij werden verantwoordelijk voor het totale project, van offerte tot eindoplevering.

Al snel resultaat

Niet iedereen was het er meteen mee eens. De vertegenwoordigers zeiden: als ik de order binnen heb, dan ben ik toch klaar? Nee, het is klaar als het resultaat er ligt. 24% van de medewerkers is in die tijd opgestapt. Daar lag ik natuurlijk wel wakker van: doe ik wel het juiste?

Al heel snel kreeg ik daarvan de bevestiging. De mensen die wel bleven, hebben het fantastisch opgepakt. Een jaar later al waren we uit de negatieve cijfers. Het viel klanten ook op dat we professioneler te werk gingen en de medewerkers zelf kregen meer plezier in hun werk.

Lees meer over de driedaagse training

 

Leren van het totaalplaatje

We spelen sindsdien samen de wedstrijd. Vroeger hadden we één planner voor vier vertegenwoordigers. Nu heeft elke projectleider een eigen planner. En als een offerte een opdracht wordt, dan weet de werkvoorbereider al precies wat hij voor de offerte berekend had en wat hij nu dus moet regelen.

Nog een mooi voordeel: ze leren constant van het totaalplaatje. Voorheen deed iedereen zijn eigen ding. Mensen spraken elkaar niet graag aan op problemen of fouten waar ze tegenaan liepen. Nu werkt iedereen als een team met elkaar samen. Als ze zelf zien dat een collega last heeft van hun fout, denken ze sneller: dit was niet zo slim, dat doe ik volgende keer anders.

Loslaten

Bij zelfsturende teams is het niet zo dat je als directeur of leidinggevende niets meer hoeft te doen. Je bent nu coach van het team. Dat vraagt iets heel anders van je. Als leidinggevende ben je gewend om te zeggen wat men moet doen. Als coach maak je duidelijk wat je wilt bereiken. Dus ook als het team het werk anders oppakt dan jij voor ogen hebt, jij kijkt naar het resultaat. Je moet echt leren loslaten. Dat valt niet altijd mee.

Nooit klaar

En het is nooit klaar. Het is niet zo dat je na verloop van tijd een zelfsturend team aflevert en er geen omkijken naar hebt. De markt verandert, je bedrijf verandert, de mensen veranderen. Je rol als coach raakt nooit overbodig. En dat maakt het tegelijk ook zo interessant.”

IMK Opleidingen heeft een praktische driedaagse training voor de coaches van zelfsturende teams: Praktisch coachen van zelfsturende teams. Meer weten? Neem contact op met onze studieadviseurs via 0172 – 42 34 56.