3 december 2023

Wil je meer inzicht in jezelf, je gedrag, je sterke punten en valkuilen? Ontdek hoe kernkwadranten je helpen. Aan de hand van voorbeelden leggen we uit wat kernkwadranten zijn en we gidsen je door het invulproces.  

Wat is een kernkwadrant?

Kernkwadranten zijn bedacht door bedrijfskundige Daniel Ofman. Aan de hand van vier kwadranten beschrijft hij de relatie tussen een kernkwaliteit, valkuil, uitdaging en allergie van een persoon. Zo geven kernkwadranten inzicht in de kwaliteiten, ontwikkelpunten en ergernissen van een persoon.

wat is een kernkwadrant

Vier onderdelen van kernkwadranten

Kernkwadranten bestaan dus uit vier onderdelen die aan elkaar verbonden zijn. Hieronder leggen we ze uit.

  • Kernkwaliteit: Kernkwaliteiten zijn de bouwstenen van jouw persoonlijkheid. Het zijn eigenschappen waarmee je geboren bent en als heel natuurlijk voor je aanvoelen. Denk bijvoorbeeld aan geduldig, daadkrachtig, punctueel en bescheiden zijn.
  • Valkuil: Een valkuil ontstaat wanneer een kernkwaliteit overdreven wordt ingezet en leidt tot negatieve effecten. Zo kan té geduldig zijn doorslaan in passiviteit.
  • Uitdaging: De uitdaging is het tegenovergestelde van de valkuil. Het is iets waar je graag beter in zou willen worden en is een aanvulling van je kernkwaliteit. Voor iemand die impulsief is, is het bijvoorbeeld een uitdaging om geduld te hebben.
  • Allergie: Een allergie is het tegenoverstelde van een kernkwaliteit. Het is iets waar iemand absoluut niet tegen kan. Dat is ook wel een uitdaging die doorschiet. Iemand die geduldig is, is bijvoorbeeld allergisch voor ondoordacht gedrag.

Kernkwadranten inzetten voor groei

Kunnen teamleden niet goed met elkaar overweg? Kernkwadranten kunnen door leidinggevenden ingezet worden om in kaart te brengen waar het botst. Door kwaliteiten en gedrag visueel te maken, wordt duidelijk waarom sommige mensen in elkaars irritatiezone komen.

Ook voor persoonlijke ontwikkeling zijn kernkwadranten erg geschikt. Ze geven je een duidelijk beeld van wie je bent, hoe je reageert en hoe je kunt groeien. Dit inzicht helpt om positieve veranderingen in jezelf en je relaties te bewerkstelligen.

Kernkwadranten lijst

Kernkwadranten zijn heel persoonlijk. Er bestaan dan ook geen standaard kernkwadranten en het is niet mogelijk om een standaard kernkwadranten lijst te geven met kernkwaliteiten en bijbehorende valkuilen.

Bij de kernkwaliteit ‘zelfstandigheid’ hoort bij de één bijvoorbeeld de valkuil ‘eigenwijsheid’, bij een ander ‘isolatie’ en bij weer een ander ‘ongevoeligheid voor behoeften van anderen’. Wat bij jou het geval is, kan alleen jij bepalen.

Voorbeelden van kernkwadranten

Om kernkwadranten beter te begrijpen, zijn voorbeelden handig. We omschrijven twee voorbeelden uit de praktijk.

Kernkwadrant voorbeeld 1

Kernkwadranten worden meestal benaderd vanuit een kernkwaliteit.

  • Kernkwaliteit: Een van de kernkwaliteiten van Marleen is ‘hulpvaardig’. Als haar beste vriendin haar zou omschrijven, is dat een woord dat naar voren komt. Voor Marleen is het heel vanzelfsprekend dat ze hulpvaardig is.
  • Valkuil: Wat voor gedrag laat Marleen zien als ze ‘te’ hulpvaardig is? Dat kan voor iedereen anders zijn, maar voor Marleen is het woord dat daar het beste bij past: ‘bemoeizucht’. Op haar werk vraagt Marleen vaak aan collega’s of het allemaal wel lukt en of ze echt niet hoeft te helpen.
  • Uitdaging: De uitdaging van Marleen is het positief tegenovergestelde van haar valkuil. Waar mag Marleen iets meer van hebben? Waar is ze nog wel eens jaloers op als ze dat bij een ander ziet? Vertrouwen. Marleen mag meer vertrouwen op de ander. Dat het ook goed komt zonder haar hulp.
  • Allergie: Het teveel van het goede is voor Marleen ‘eigenwijs zijn’. Iemand die er te veel op vertrouwt dat het allemaal wel goed komt en zijn eigen ding doet, zonder rekening te houden met een ander. Marleen kan zich daar aan ergeren en zou het zelfs verschrikkelijk vinden als ze ooit zo zou worden.

kernkwadranten voorbeelden

Kernkwadrant voorbeeld 2

Je kunt het kernkwadrant ook vanuit je uitdaging invullen.

  • Uitdaging: Stel dat je stiekem jaloers bent op de ‘ordelijkheid’ van jouw collega. Hij maakt elke week een planning en kan zich daar ook goed aan houden. Dat is dan jouw uitdaging.
  • Allergie: Maar soms slaat hij door in zijn ordelijkheid. Hij doet niets als het niet in zijn planning staat. Als er werk tussendoor komt, wordt hij star en komt hij in jouw allergie.
  • Kernkwaliteit: Jij bent hierin juist heel ‘flexibel’ en pakt het werk op wat tussendoor komt.
  • Valkuil: Maar je kunt hier ook in doorslaan, waardoor je soms met vijf dingen tegelijk bezig bent en het overzicht verliest. Jouw valkuil is ‘wispelturig’ zijn, waarmee je in de allergie van je collega komt.

kernkwadrant voorbeeld

Hoe maak je een kernkwadrant?

Download een leeg kernkwadrant

Wil je oefenen met het invullen van jouw kernkwadrant? Download dan hier ons kernkwadranten formulier.

    Kernkwadrant invullen

    Je kunt met een kernkwaliteit van jezelf beginnen, maar ook met een uitdaging, valkuil of allergie. Vul vervolgens de overige vakken in. De volgorde is daarin niet belangrijk.

    • Kernkwaliteit: Kies een positieve eigenschap die bij jou past.
    • Valkuil: Bedenk wat de negatieve zijde van jouw kernkwaliteit kan zijn als je deze overdrijft.
    • Uitdaging: Denk aan een eigenschap die niet van nature bij je past, maar wel nuttig kan zijn om te ontwikkelen.
    • Allergie: Identificeer welke eigenschap bij anderen jouw irritatie opwekt, wat vaak het tegenovergestelde is van jouw kernkwaliteit.

    Tip bij het invullen van kernkwadranten

    • Samen invullen: Het kan nuttig zijn om het kernkwadrant samen met iemand anders in te vullen, zoals een vriend, collega of coach. Iemand anders kan objectievere inzichten bieden en je helpen blinde vlekken te identificeren.
    • Het juiste woord vinden is niet nodig: Er is niet één ‘juist’ woord voor een kwaliteit of uitdaging. Kies het woord dat het beste past bij jouw ervaring en perceptie. Als je het juiste woord niet kunt vinden, schrijf dan gewoon op wat je ervaart.
    • Invullen is geen doel op zich: Onthoud dat het kernkwadrant bedoeld is om zelfinzicht en groei te bevorderen. Zie het als een hulpmiddel om beter te begrijpen hoe je in elkaar zit en hoe je je gedrag kunt verbeteren.
    • Wees mild voor jezelf: Het kan confronterend zijn om je valkuil te erkennen, maar vergeet niet dat iedereen sterke en zwakke punten heeft. Zelfinzicht is een krachtig hulpmiddel om te groeien.
    • Gebruik voorbeelden: Om je kernkwadrant levendiger te maken, gebruik je concrete voorbeelden uit je ervaringen. Dit kan helpen om de eigenschappen en interacties duidelijker te illustreren.

    Ontwikkel jezelf

    Kernkwadranten zijn een uitstekende manier om je kwaliteiten, valkuilen en gedrag in kaart te brengen. Wil je jezelf nóg beter leren kennen en meer inzicht krijgen in je persoonlijkheid, drive, ambities, krachten en valkuilen? Schrijf je dan in voor onze training Persoonlijk leiderschap en vergroot je zelfsturing.

    Veelgestelde vragen over kernkwadranten

    Wat is een kernkwadrant?

    Kernkwadranten helpen je om de dynamiek tussen iemands kernkwaliteit, valkuil, uitdaging en allergie te begrijpen. Deze vier kwadranten geven inzicht in iemands sterke punten, groeipunten en bronnen van irritatie.

    Welke vier kernkwadranten zijn er?

    De vier kernkwadranten zijn: kernkwaliteit, valkuil, uitdaging en allergie. Kernkwaliteiten zijn aangeboren eigenschappen die diepgeworteld zijn, terwijl valkuilen ontstaan wanneer een kernkwaliteit te sterk wordt ingezet. 

    Waar worden kernkwadranten voor gebruikt?

    Kernkwadranten zijn een waardevol hulpmiddel voor persoonlijke groei. Ze geven je een duidelijk beeld van wie je bent, hoe je reageert en hoe je kunt groeien. Leidinggevenden kunnen kernkwadranten gebruiken om wrijvingen tussen teamleden te ontrafelen. Door kwaliteiten en gedragingen te analyseren, wordt de kern van de wrijvingen blootgelegd en wordt duidelijk waarom bepaalde individuen elkaars bron van irritatie kunnen zijn.