25 april 2019

Je hebt vaak goed zicht op de dingen waar je niet zo goed in bent, je verbeterpunten. Je kunt je valkuilen zo opnoemen. Maar je kernkwaliteiten benoemen is vaak lastig. “Je zegt toch niet van jezelf dat je ergens goed in bent.”

Goed nieuws als jij jouw valkuilen makkelijk op kunt noemen. Een valkuil is het ‘te veel’ van de kernkwaliteit, dus aan elke valkuil ligt een kernkwaliteit ten grondslag. Ik leg stap voor stap uit hoe je van je valkuil bij je kernkwaliteit komt.

Valkuilen op een rij

Schrijf voor jezelf jouw valkuilen op. Deze vragen kunnen daarbij helpen.

  • Wat verwijten anderen mij?
  • Wat ben ik bij anderen bereid om door de vingers te zien?
  • Wat ben ik bij mezelf geneigd goed te praten?

Als je een lijst hebt gemaakt, kies je er één uit waar je mee aan de slag wilt gaan. Deze vul je in bij de valkuil. Dit is jouw vertrekpunt. Van daaruit ga je het kernkwadrant verder invullen.

Wat is dan de uitdaging, de allergie en uiteindelijk de kernkwaliteit? Wil je opfrissen hoe het ook alweer zat met het kernkwadrant? Lees ‘Ken je kwaliteit en haal het beste uit jezelf’.

In de praktijk

Model Kernkwadrant leeg - IMK OpleidingenEen voorbeeld: stel dat je regelmatig op je werk hoort dat je met alle winden mee waait. Dit is dan je vertrekpunt die je invult bij de valkuil.

Het positief tegenovergestelde van ‘meewaaien’ is een ‘eigen mening’ hebben (uitdaging). Als iemand doorslaat in zijn ‘eigen mening’ kan die persoon ‘star’ worden (jouw allergie).

Het positief tegenovergestelde van ‘star’ is ‘flexibel’. En ‘flexibiliteit’ is de onderliggende kernkwaliteit van de valkuil: ‘met alle winden meewaaien’.

Meer voorbeelden? Bezoek de pagina ‘ingevulde kernkwadranten‘ ter inspiratie.

Persoonlijk

Dit is een voorbeeld met verschillende woorden. Wat ik wil benadrukken is dat er geen ‘standaard kernkwadrant’ bestaat. Er is geen standaard lijst met welke kwaliteiten er bij welke valkuil horen. Kernkwaliteiten en valkuilen zijn persoonlijk. Zo zal geen enkel kernkwadrant op dezelfde manier worden ingevuld.

Ander vertrekpunt

Je kunt het kernkwadrant vanuit verschillende vertrekpunten invullen. We zijn nu gestart bij de valkuil, maar je kan ook beginnen met je uitdaging. Welke eigenschap bewonder jij in een ander? Vul daarna de rest van het kwadrant in.

Als jij je irriteert aan bepaald gedrag van een ander, kun je het kernkwadrant invullen vanuit je allergie. Stel je irriteert je mateloos aan die collega die altijd direct zegt waar het op staat, zonder rekening te houden met de ander. Het positief tegenovergestelde hiervan is ‘inlevingsvermogen’. En dat is nu net jouw kernkwaliteit. Je kan hier in doorslaan, waardoor je teveel rekening houdt met de ander en daardoor niet zeg wat jij vindt (valkuil). Om te voorkomen dat je in je valkuil stapt, mag je net iets meer staan voor je zaak. En dat is nu de kwaliteit van die ene collega waar jij je aan irriteert. Je kunt dus iets leren van degene die ‘in jouw allergie zit’.

Je kan veel verschillende kernkwadranten invullen met elke keer een ander vertrekpunt. Download hier het werkblad ‘kernkwadrant’ zodat je zelf aan de slag kunt.

    En hoe meer je er invult, hoe gemakkelijker het wordt.