De beste opleidingen en trainingen voor doorgegroeide vakmensen
Volg ons op Facebook Volg ons op LinkedIn Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

“Van oud naar cloud”

‘Van oud naar cloud’ is de slogan van ICT-dienstverlener De Computerwacht, waarbij de garantie wordt gegeven dat de omslag van servers naar de cloud budgetneutraal gebeurt. Dat dit inderdaad kan, ondervond IMK Opleidingen, al ruim tien jaar klant van De Computerwacht. Een interview met de twee hoofdrolspelers.

“Je kunt ons oude computernetwerk het beste vergelijken met een huis dat verschillende keren is uitgebouwd,” zegt Marie-José Blijlevens, directeur van IMK Opleidingen in Alphen aan den Rijn. “Onze computerapparatuur was verouderd, dus we moesten iets doen, maar we hikten aan tegen het kostenplaatje dat aan werken in de cloud hangt. Toen wij hoorden dat je Rijnstreek Business cover februari 2015budgetneutraal kan overstappen naar een cloud-oplossing, kwam het opeens dichtbij.”

Voor de leeuwen

Het concept ‘Van oud naar cloud’ was op dat moment nog maar net ingevoerd. De Computerwacht zocht daarom naar een partij die wilde testen hoe het concept in de praktijk uitpakt. Dat werd IMK Oplei-dingen. Algemeen directeur Arjo Middelveld van De Computerwacht: “IMK Opleidingen is een positief-kritische klant. Het voelde daarom als een examen. We werden als het ware voor de leeuwen gegooid, maar het ging fijn. De berekeningen klopten.”

“Voor mij was vooral van belang dat ik begreep wat we kochten,” vult Marie-José Blijlevens aan. “Ik ben geen ICT-deskundige. De communicatie was daarom belangrijk. Het was voor De Computerwacht de uitdaging om goed uit te leggen wat er ging veranderen. Met eigen servers heb je alles in eigen huis. In de cloud gaan, voelt alsof je je gegevens uit handen geeft. Op zo’n moment gaat het erom dat je een vertrouwensrelatie hebt met je ICT-leverancier, zoals bij een bank aan wie je je geld toevertrouwt. Je moet zeker weten dat alles doorgaat in geval van brand of stroomuitval bij het datacenter waar de gegevens zijn opgeslagen.”

Seizoensgebonden werk

Het concrete resultaat van de intensieve samenwerking tijdens de testcase was een helder contract, dat aanvankelijk te omvangrijk en te technisch was en vooral ingewikkeld vanwege de vele vaktermen. “Het klopte juridisch, maar er waren wat te veel scherpe kantjes, en daarbij was de leesbaarheid onvoldoende,” kijkt Arjo terug. “Dankzij de feedback van Marie-José, die er veel tijd en energie in heeft gestoken, hebben we dit kunnen aanpassen. De Clercq (ICT) advocaten te Leiden verwerkten dit in een splinternieuwe overeen- komst. Hiermee kunnen we ons voordeel doen bij het verder in de markt zetten van ons unieke ‘Van oud naar cloud’ -concept.” Wat voor IMK Opleidingen de doorslag gaf om voor de cloud te kiezen, behalve het kostenplaatje, waren de schaalbaarheid van de ICT-voorzieningen en het feit dat in de toekomst geen investeringen in nieuwe servers meer nodig zijn. Marie-José: “In de IT-wereld, waarin de veranderingen elkaar snel opvolgen, is het prettig dat we ons hierover geen zorgen meer hoeven te maken. Verder is het mooi dat we snel kunnen uitbreiden en inkrimpen met onze IT-werkplekken. Ons werk is seizoensgebonden. In de zomermaanden worden geen cursussen gegeven. We moeten daarom flexibel zijn, ook wat betreft de ICT-voorzieningen. Met het nieuwe systeem hebben we bovendien de nieuwste versies van Office-programma’s in huis en iedereen kan nu overal werken, op kantoor maar ook thuis en onderweg.” Alles via de computer Goed functionerende ICT-voorzieningen zijn cruciaal voor een middelgroot opleidingsinstituut als IMK Opleidingen met veertig mensen, onder wie trainers die in het hele land actief zijn. Marie José: “We bieden opleidingen en trainingen aan in heel Nederland. Al onze dienstverlening gaat via de computer. Deelnemers schrijven zich in via onze website, waarna handelingen als het vastleggen van de locaties en het sturen van facturen ook geautomatiseerd verlopen. Als de pc’s niet werken, heeft dat direct impact op je bedrijfsvoering.”

>> Lees het volledige artikel in pdf

Profiel IMK Opleidingen

IMK Opleidingen werd in december 2014 uitgeroepen tot beste management- en HR-opleider van Nederland. Het opleidings-instituut is gevestigd in Alphen aan den Rijn en werkt met een open programma. Ook zijn er incompanytrainingen op maat mogelijk.  Directeur Marie-José Blijlevens: “Wij onderscheiden ons door praktijkgerichte opleidingen en trainingen, vaak aan mensen die in een organisatie zijn doorgegroeid op grond van vakinhoudelijke kennis. Wij helpen ze met het ontwikkelen en verbeteren van hun gedrag en vaardigheden. We richten ons op mensen van de werkvloer tot en met het middenkader en alles wat hier tussenin zit, zoals een meewerkend voorman en een coördinator. Mensen die bij ons een opleiding of training volgen, kunnen hun kennis meteen de volgende dag in praktijk brengen. We spreken de taal van het MKB. Dat onze klanten te spreken zijn over onze aanpak, blijkt uit dat we verkozen zijn tot beste management en HR-opleider van Nederland, met een eindscore van 8,6 en meer dan 6500 uitgebrachte stemmen. Klanten roemen vooral onze praktijkgerichtheid en onze inspirerende trainers.”

Rijnstreek Business artikel februari 2015


Anderen lazen ook: