Je voelt aan alles dat jij toe bent om van de rol van HR-medewerker de stap te maken naar een rol als HR-adviseur. Een mooie stap, maar ook een pittige. In dit artikel lees je wat er precies verandert, en hoe je jezelf in die richting kunt ontwikkelen ondanks je overvolle werkweek.
Inhoud
Van uitvoerend naar strategisch: een wereld van verschil
Je houdt van mensen, je wilt ze helpen groeien en bent graag betrokken bij hun werkgeluk. Je hebt nu de focus op HR-administratie, maar je wilt meer: meer invloed, meer strategisch denken en meer bijdragen aan de ontwikkeling van mens én organisatie.
Als je doorgroeit van een administratieve rol naar een adviesrol, krijg je te maken met een heel ander speelveld. Waar je eerder vooral bezig was met verzuimmeldingen, salarisverwerking en personeelsdossiers, ga je dan meedenken over thema’s als:
- Personeelsontwikkeling en scholing
- Duurzame inzetbaarheid en werkgeluk
- Instroom, doorstroom en uitstroombeleid
- Leiderschap en cultuur
- Strategische personeelsplanning
Meer petten, meer verantwoordelijkheden
In een bredere HR-rol draag je veel meer petten dan je misschien gewend bent. Je bent niet alleen de vraagbaak voor medewerkers, maar ook:
- Sparringpartner voor het MT – Je denkt mee over strategische keuzes en personele gevolgen.
- Adviseur voor leidinggevenden – Je helpt hen bij het voeren van gesprekken, het oplossen van teamproblemen of het begeleiden van verzuim.
- Projectleider – Je ontwikkelt en implementeert HR-beleid dat bijdraagt aan de personeels- en organisatieontwikkeling.
- Procesbegeleider – Je zorgt dat HR-beleid ook écht landt in de organisatie en dat mensen weten wat er van hen verwacht wordt.
- Cultuurbewaker – Je ziet wat er speelt op de werkvloer en houdt een vinger aan de pols bij thema’s als werkdruk, samenwerking en communicatie.
Praktische tips om de overstap te maken
Veel HR-medewerkers herkennen het volgende patroon:
- Je bent de hele dag druk, maar krijgt weinig gedaan van wat je echt belangrijk vindt.
- Je bent vooral reactief bezig: verzuim, conflicten, vragen, spoedklusjes.
- Je hebt ideeën voor verbetering, maar komt niet toe aan uitwerking of implementatie.
- Je voelt je verantwoordelijk voor het welzijn van collega’s, maar hebt zelf nauwelijks ademruimte.
Hoe ga je dan toch stappen zetten naar een meer adviserende HR-rol?
1. Zorg voor focus: kies één HR-thema
Probeer niet in één keer ‘alles’ aan te pakken. Kies één thema waar jij het verschil kunt maken. Denk aan:
- Het opzetten van gestructureerde ontwikkelgesprekken.
- Een verbeterplan voor verzuimbegeleiding.
- Een overzichtelijk onboardingstraject voor nieuwe collega’s.
Werk dit thema concreet uit, maak een simpel stappenplan, en betrek anderen erbij. Zo boek je zichtbaar resultaat, zonder dat je verzandt in goede voornemens.
2. Bedenk dat je in een nieuwe rol wilt stappen
Ga je alvast gedragen alsof je de stap naar HR-adviseur al hebt gezet. Jij stelt je op als adviseur, coach en veranderaar. Bedenk wat je in de rol van HR-adviseur zou doen.
Voorbeeld: je ontvangt voor de tweede keer binnen een korte periode een ziekmelding van een medewerker. Als je alleen de HR-administratie doet, dan verwerk je de melding en is jouw werk gedaan. Maar als je in de rol van HR-adviseur wilt stappen, benader je de leidinggevende om te bespreken wat er aan de hand is met de betreffende medewerker. Daarna bepaal je samen met de leidinggevende wat de volgende stap is.
3. Maak gebruik van je natuurlijke talent
Veel HR-professionals zijn goed in hun werk omdat ze een ‘mensenmens’ zijn en daardoor goed zijn in het bouwen van relaties. Gebruik jouw natuurlijke talent en sluit aan bij werkoverleggen, ga in gesprek met leidinggevenden én medewerkers over waar zij tegenaan lopen. Luister naar wat er echt speelt. Probeer aan te sluiten bij het MT: jij weet wat er leeft op de werkvloer en die kennis is cruciaal voor het management.
4. Houd het klein
Om te groeien naar de rol van HR-adviseur hoef je niet meteen een compleet HR-beleidsplan te schrijven. Soms helpt een simpel overzicht, een checklist of een korte hand-out al enorm. Denk klein en praktisch: hoe kan ik het werk voor anderen makkelijker maken? Of hoe kan ik structuur aanbrengen zonder het ingewikkeld te maken?
Voorbeeld: stel je wilt ontwikkelgesprekken invoeren. Begin dan niet met beleid, maar met een sjabloon en 3 tips voor leidinggevenden. Kleine stap, groot effect.
5. Zoek samenwerking of hulp
Misschien werk je als enige HR-professional in een organisatie. Dat kan, maar dat betekent niet dat je alles in je eentje moet doen. Zoek medestanders. Denk aan:
- Een leidinggevende die enthousiast is over een HR-thema. Zoek samenwerking om het HR-thema op de agenda te krijgen.
- Een collega met organisatietalent die je kan helpen bij workshops of communicatie.
- Een externe coach of sparringpartner voor jouw eigen ontwikkeling.
6. Vergroot je kennis
Investeer in het vergroten van je kennis, al is het maar een uurtje per week. Luister een podcast tijdens het autorijden, lees een artikel of volg een korte online webinar. Of pak het stevig aan en gebruik je opleidingsbudget voor een HR-training.
7. Plan tijd voor reflectie en strategie
Zet elke week één vast blok in je agenda waarin je niet gestoord mag worden. Gebruik die tijd om:
- Terug te blikken: wat ging goed, wat kostte energie?
- Vooruit te kijken: waar wil ik de komende weken op focussen?
- Kleine strategische acties te bedenken en uit te werken.
Zo houd je de regie op je tijd en je ontwikkeling. Zeker als je druk bent met het blussen van brandjes, is dit heel belangrijk.
Ontwikkel jezelf
Wil je doorgroeien van HR-medewerker naar HR-adviseur m aar twijfel je over je HR-kennis of vaardigheden? Dan kan een gerichte HR-training of opleiding je helpen.
- De opleiding Human Resource Management A kan een goede optie zijn: deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor HR-medewerkers die hun kennis en vaardigheden willen verdiepen en een stevige basis willen leggen voor de volgende stap in hun carrière.
- Wil je een verbetering in gang zetten voor een specifiek onderwerp? Denk dan eens aan een training Onboarding of Recruitment. Zo kun je je kennis vergroten en direct meer impact maken binnen de organisatie.
Bel of mail ons voor een vrijblijvend studieadvies om te bepalen wat het beste past bij jouw volgende stap. Dat kan op 0172 – 42 34 56 of studieadvies@imkopleidingen.nl

Krijg inzicht en ontdek praktische tools en strategieën om AI direct toe te passen in het HR-vakgebied.
Download de whitepaper