Wil je bijblijven in je vakgebied, beter worden in je werk of ambieer je een nieuwe functie? Dan is het belangrijk om je vaardigheden te ontwikkelen. In dit artikel leggen we uit waarom en hoe je dat doet.
Inhoud
Wat zijn vaardigheden?
Een vaardigheid is een activiteit, taak of handeling waar iemand goed in kan zijn. Het heeft altijd een praktisch aspect. Vooral door veel te oefenen word je er beter in. Voorbeelden van vaardigheden zijn het geven van een presentatie of het installeren van zonnepanelen.
Waarom moet je vaardigheden blijven ontwikkelen?
Op het gebied van professionele vaardigheden zijn er verschillende redenen om ze te blijven ontwikkelen.
- Beter worden in je werk: je vaardigheden ontwikkelen en optimaliseren betekent dat je steeds beter wordt in wat je doet. Zo vergroot je je waarde.
- Bijblijven in je vakgebied: kennis, wetgeving, technologie, technieken en manieren van werken veranderen continu. Door je vaardigheden te blijven ontwikkelen, wordt je manier van werken nooit ouderwets of achterhaald.
- Doorgroeien naar een andere functie: voor nieuwe functies zijn nieuwe vaardigheden nodig. Als doorgegroeide leidinggevende is het bijvoorbeeld niet voldoende om alleen goed te zijn in je vak. Je moet leren om mensen aan te sturen.
- Flexibel inzetbaar worden: herhaal niet steeds hetzelfde trucje, maar blijf vaardigheden ontwikkelen. Door veel te kunnen, ben je breed inzetbaar en daarmee steeds waardevoller.
- Werkplezier vergroten: nieuwe dingen leren (en toepassen in je werk) is leuk! Het helpt om je werk veelzijdig en uitdagend te houden.
Welke vaardigheden zijn belangrijk op het werk?
Dat is afhankelijk van je baan en bijbehorende werkzaamheden. Toch zijn er wel vaardigheden te noemen die in veel takenpakketten van pas komen.
- Professionele vaardigheden: allereerst moet je natuurlijk de vaardigheden bezitten die jij nodig hebt om je werk uit te voeren. Voor een schilder zijn dat bijvoorbeeld o.a. verf mengen, afplakken en schilderen.
- Communicatieve vaardigheden: in elk vak heb je in meer of mindere mate contact met andere mensen. Duidelijk communiceren, actief luisteren, adviseren, overtuigen en lichaamstaal zijn communicatieve vaardigheden die bijna altijd meerwaarde hebben.
- Timemanagement: je hebt niet oneindig de tijd om aan je taken te werken. Timemanagement helpt je om efficiënt te doen wat gedaan moet worden.
- Doelgericht werken: je rommelt niet maar wat aan, maar voert je werkzaamheden effectief en doelgericht uit.
- Prioriteiten stellen: het vermogen om te bepalen welke taken voorrang hebben op andere.
- Probleemoplossend vermogen: ren je bij een probleem meteen naar je manager of kijk je eerst zelf of je een oplossing kunt bedenken? De laatste optie wordt meestal gewaardeerd.
- Besluiten nemen: knopen doorhakken is in elk beroep van belang. Kleine en grote besluiten en of iets nu direct moet gebeuren of dat je er wat meer tijd voor hebt.
Manieren om vaardigheden te ontwikkelen
Vaardigheden ontwikkelen doe je vooral door ze in de praktijk te oefenen. Dat kan op verschillende manieren.
1. Oefenen tijdens het werk
Tijdens het werk kun je nieuwe vaardigheden ontwikkelen door ze te leren van collega’s. Zogenaamde training on the job. Bij zij-instroom is dit, naast klassieke scholing, een veelgebruikte leervorm om nieuwe krachten snel inzetbaar te maken.
2. Stagelopen
Kijk mee en leer van een ervaren mentor. Door stage te lopen kun je ervaring opdoen in een nieuw vakgebied en oefenen met nieuwe vaardigheden. Leren staat tijdens een stage centraal en fouten maken mag.
3. Open training volgen
Je kunt je inschrijven voor een open training en deze samen met andere deelnemers volgen. Bij een training van IMK Opleidingen deelt de trainer eerst de nodige theorie en achtergrondinformatie. Daarna ga je al snel praktisch aan de slag met oefeningen, rollenspellen en discussies om je nieuwe vaardigheden te ontwikkelen.
4. Maatwerktraining volgen
Een training kan ook op maat gemaakt worden voor jouw team of organisatie. Samen met collega’s volg je een incompany training op een door jullie gekozen locatie. De inhoud en voorbeelden worden afgestemd op jullie leerwensen en leerpraktijk, zodat vaardigheden ontwikkelen nóg doelgerichter verloopt.
5. Zelfstudie met praktijkopdrachten
Lees boeken, volg een online cursus of bekijk informatieve video’s. Belangrijk is om het geleerde daarna in de praktijk te brengen, bijvoorbeeld door middel van opdrachten. Anders blijft het slechts bij theorie.
6. Stappenplan of tutorial volgen
Een goed uitgewerkt stappenplan of videotutorial is handig wanneer je een nieuwe vaardigheid voor het eerst probeert. Dit is vooral een goede leervorm bij een eenvoudige taak waar weinig ruimte is voor nuance.
Tips voor optimaal resultaat
1. Volg je interesse
Je leert het makkelijkst wanneer je iets doet wat je leuk vindt. Of nog beter: waar je passie voor hebt. Oefenen voelt dan niet als iets wat moet, maar als iets wat je echt graag wilt.
2. Begin bij de basis
Een vaardigheid bestaat meestal uit kleinere onderdelen die je allemaal onder de knie moet krijgen. Presenteren bestaat bijvoorbeeld onder andere uit het opmaken van een presentatie, stemgebruik, non-verbale communicatie, publieksinteractie en storytelling. Maar de basis is: helder en duidelijk communiceren. Zodra je dat onder de knie hebt, kun je randvaardigheden ontwikkelen.
3. Leer op gezette tijden
Af en toe oefenen zet geen zoden aan de dijk. Plan je ontwikkeling daarom in je agenda, reserveer er tijdsblokken voor en houd je eraan.
4. Vraag om feedback
Feedback van een ervaren collega is een geweldige manier om snel beter te worden. Zeker als de collega in kwestie goed kan uitleggen. Je hoort dan meteen wat je al goed doet en op welke onderdelen je nog kunt verbeteren. Dat geeft je ontwikkeling richting.
5. Herhalen, herhalen, herhalen
Nieuwe vaardigheden ontwikkel je vooral door ze veel en vaak te doen. Grijp daarom elke kans aan om te oefenen. Is je collega bezig om de omvormer te verbinden met de meterkast, terwijl jij staat toe te kijken? Vraag om de rollen om te draaien.
6. Leer samen
Samen met collega’s leer je sneller dan alleen. Een ander stelt net een andere vraag dan jij zou doen of past de theorie op een eigen manier toe, waardoor je verschillende invalshoeken krijgt.
7. Leer van een expert
Neem bij het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden advies aan van mensen die al kunnen wat jij nog wilt leren. Deze ervaren specialisten kunnen je vertellen over het leertraject dat ze zelf gevolgd hebben.
Aan de slag met jouw ontwikkeling!
Wil je aan de slag met nieuwe vaardigheden? IMK Opleidingen is de beste opleider voor doorgroeiers. Onze focus ligt op praktisch ingestelde bedrijven en onze trainingen zijn altijd praktisch van aard.
We bieden meer dan 60 trainingen en opleidingen aan binnen onderstaande thema’s.
- Management & Leiderschap
- Werkplekleren & Opleiden
- Project- & Procesmanagement
- Persoonlijke effectiviteit
- Schriftelijke communicatie
- Klant- en servicegericht werken
- HR Management
- Medezeggenschap
- DISC – inzicht in gedrag
Lees hier meer over onze praktische werkwijze en neem contact met ons op voor vrijblijvend studieadvies.