Als teamleider doe je je best om samen met je team goede resultaten te behalen. Toch is dat niet altijd even makkelijk. Hoe zorg je dat een team zich ontwikkelt? Waar begin je? Een teamontwikkelingsplan gaat je helpen. In dit artikel lees je hoe je zo’n plan opstelt.
Inhoud
De voordelen van gezamenlijke teamontwikkeling
Gezamenlijke teamontwikkeling is meer dan samen een cursus volgen: het gaat om het versterken van de samenwerking, het verbeteren van de communicatie en het benutten van ieders talent.
Dit zijn de voordelen:
- Meer motivatie: samen leren maakt leren leuker en zorgt voor meer betrokkenheid.
- Betere communicatie en samenwerking: door samen te leren, begrijpen teamleden elkaar beter. Ze spreken dezelfde taal en weten wat ze aan elkaar hebben.
- Meer betrokkenheid: als medewerkers merken dat er in hun groei wordt geïnvesteerd, voelen ze zich meer gewaardeerd en gemotiveerd.
- Meer plezier én productiviteit: teams die goed samenwerken, halen meer uit hun werkdag en presteren beter.
- Snellere en creatievere probleemoplossing: teams die gewend zijn om samen te reflecteren, vinden sneller oplossingen en durven nieuwe ideeën aan te dragen.
- Sterkere teams: gezamenlijke ontwikkeling zorgt voor verbinding en een sterke teamcultuur.
- Snellere toepassing van kennis: nieuwe vaardigheden worden sneller in de praktijk gebracht omdat iedereen dezelfde basis heeft.
Welke vormen zijn er voor teamontwikkeling?
Teams kunnen op verschillende manieren werken aan hun eigen en gezamenlijke groei. Denk aan:
- Teamtrainingen op het gebied van communicatie, samenwerking of leiderschap.
- Uitwisselen en bespreken van praktijkervaringen.
- Gezamenlijke coaching of begeleiding.
- Leernetwerken of kennissessies.
- Werken aan specifieke leerdoelen binnen een project of traject.
Jouw rol als leidinggevende
Als leidinggevende heb je een sleutelrol in het stimuleren én begeleiden van teamontwikkeling. Jij bepaalt voor een groot deel of er ruimte is om te leren, of mensen zich veilig voelen om fouten te maken en of ontwikkeling wordt gezien als een prioriteit of als ‘iets voor erbij’. Wat kun je concreet doen?
Creëer een leercultuur
Laat merken dat leren niet alleen mag, maar ook wordt aangemoedigd. Maak het bespreekbaar als iets niet goed gaat, en moedig teamleden aan om nieuwe dingen uit te proberen. Geef daarbij zelf het goede voorbeeld: laat zien dat jij ook blijft leren, deel je eigen ontwikkelmomenten, en durf zelf ook vragen te stellen. Zo creëer je een fijne leercultuur.
Maak tijd en ruimte vrij
Leren heeft tijd nodig. Plan daarom bewust momenten in voor reflectie, training, coaching of kennisdeling. Dat hoeft niet altijd groots te zijn, ook een korte leersessie tijdens het teamoverleg of een kennislunch kan al veel opleveren. Laat zien dat ontwikkeling niet iets is wat ‘erbij’ moet, maar een vast onderdeel is van het werk.
Sluit aan bij de praktijk
Teamleden leren het meest als de inhoud past bij wat zij dagelijks doen. Koppel leerdoelen daarom aan de actuele praktijk van het team of aan organisatiedoelen. Vraag bijvoorbeeld: “Wat hebben we nodig om deze verandering goed te kunnen uitvoeren?” of “Wat zou ons helpen om beter samen te werken?”
Zorg voor opvolging
Leren stopt niet na een training of workshop. Vraag regelmatig hoe het gaat met de ontwikkeling, wat er al lukt en waar nog hulp bij nodig is. Geef constructieve feedback, stel verdiepende vragen en moedig aan. En vergeet niet om de leersuccessen te vieren.
Teamontwikkelingsplan opstellen in 5 stappen
Een teamontwikkelingsplan helpt je om de ontwikkeling van het team gericht aan te pakken. Het geeft richting, structuur en duidelijkheid. Je stelt zo’n plan op in vijf stappen:
1. Stel duidelijke doelen
Wat wil je bereiken met het team? Wil je bijvoorbeeld de samenwerking verbeteren, meer eigenaarschap creëren of leren omgaan met veranderingen? Formuleer concrete en haalbare leerdoelen die passen bij de organisatiedoelen of de dagelijkse praktijk.
Voorbeeld: het team heeft de neiging om een afwachtende houding aan te nemen. Dat kan betekenen dat deadlines soms niet gehaald worden omdat het team wacht op instructies. De teamleider wil graag dat het team zelf actie onderneemt als er meer informatie nodig is.
2. Analyseer de huidige situatie
Waar staat het team nu? Breng de sterke punten, competenties én verbeterpunten in kaart, van elk teamlid afzonderlijk en van het team als geheel. Dat kan via een teamanalyse, gesprekken of een korte vragenlijst.
Voorbeeld: in een gezamenlijke sessie bespreekt het team welke sterke punten ze hebben, welke competenties aanwezig zijn en wat er beter kan. Ze brengen dit in kaart door elke categorie te vullen op flipovervellen.
3. Bepaal passende leervormen
Kies leervormen die passen bij het doel én het team. Denk aan trainingen, coaching, intervisie of leernetwerken. Zorg voor afwisseling én praktijkgerichtheid. Gebruik de Kolb-leerstijlen om te bepalen hoe elk teamlid en het team als geheel het beste leert.
Voorbeeld: elk teamlid vult een vragenlijst in om te bepalen wat zijn leerstijl is en als team bespreken ze op welke manier ze hoe ze het beste kunnen leren om proactiever te worden.
4. Maak afspraken over uitvoering
Leg rollen, verantwoordelijkheden en een planning vast. Wie doet wat? Wanneer vinden de activiteiten plaats?
Voorbeeld: de teamleider inventariseert alles en neemt contact op met HR om tot een voorstel te komen. Samen met het team wordt een periode besproken waarin de trainingen het beste kunnen plaatsvinden. Een van de teamleden zal samen de teamleider en het opleidingsinstituut afstemmen hoe de training eruit gaat ziet en waar en wanneer die zal plaatsvinden.
5. Evalueer en stuur bij
Plan regelmatig een moment om te kijken wat het team geleerd heeft, wat beter kan en of de doelen zijn behaald. Handig is om dan ook opnieuw de competenties en vaardigheden in kaart te brengen. Pas het plan aan als dat nodig is.
Voorbeeld: na het volgen van de training leek opnieuw de situatie te ontstaan dat een deadline niet gehaald zou worden omdat er onvoldoende informatie beschikbaar was. Dit keer werd het risico tijdig gesignaleerd en ondernam het team actie. Samen met de trainer en de teamleider evalueerden ze wat er nodig was, hoe ze het proces aanpakten en wat het resultaat was. Ook keken ze wat er nog beter had gekund en wat ze nodig hebben om het de volgende keer anders te doen.
Gratis template teamontwikkelingsplan
Het is handig om alles vast te leggen in een teamontwikkelingsplan zodat iedereen hierop kan terugvallen.
Download gratis: Template teamontwikkelingsplan
Teamontwikkeling met IMK Opleidingen
Ben je geïnspireerd geraakt door dit stappenplan, maar loop je in de praktijk toch tegen uitdagingen aan? IMK Opleidingen heeft een ruime ervaring in het ontwikkelen van teams. Met onze maatwerktrajecten stel je samen met onze trainers een maatwerkprogramma op dat helemaal is afgestemd op de teambehoeftes.
Check onze website of neem contact op met via 0172-423456.