11 September 2024

DISC is een geweldige manier om doelgericht rollen te verdelen in een team, maar ook om de samenwerking en communicatie onderling te verbeteren. Ontdek waarom en hoe je het aanpakt. 

Wat is DISC?

Met DISC krijg je inzicht in je eigen gedrag en in dat van een ander. Het model definieert vier gedragsstijlen die vertaald worden naar kleuren. Bij de meeste mensen is één van deze kleuren het sterkst aanwezig en daardoor het meest zichtbaar voor anderen.

  • De rode D (Dominant): deze personen zijn resultaatgericht, direct en nemen graag het voortouw. Ze gedijen in uitdagende omgevingen en nemen snel beslissingen.
  • De gele I (Invloedrijk): mensen met deze stijl zijn sociaal, optimistisch en mensgericht. Ze zijn uitstekend in het motiveren van anderen en gedijen in omgevingen waar interactie en samenwerking centraal staan.
  • De groene S (Stabiel): dit type is introvert, geduldig en betrouwbaar. Ze hechten waarde aan harmonie. Ze gedijen in een stabiele omgeving en zijn vaak goede teamspelers.
  • De blauwe C (Consciëntieus): consciëntieuze mensen zijn nauwkeurig, analytisch en hechten veel waarde aan details. Ze houden van gestructureerde omgevingen en zijn toegewijd aan het leveren van kwaliteit.

Succesvolle teams zijn divers

Door verschillende soorten mensen bij elkaar in een team te zetten, kun je gebruikmaken van ieders kwaliteiten. Bovendien kom je tot creatievere ideeën dan wanneer je een homogene groep bij elkaar zet.

Bij diversiteit in teams kun je denken aan mensen uit verschillende culturen en met verschillende achtergronden, capaciteiten en leeftijden, maar zeker ook aan teamleden met verschillende DISC-profielen.

Waarom teambuilding met DISC?

Teambuilding met DISC heeft meerdere voordelen.

Persoonlijke kwaliteiten inzetten

Het DISC-model helpt bij het identificeren van de sterke kanten van elk teamlid. Dit maakt het mogelijk om taken en verantwoordelijkheden zo te verdelen dat ze optimaal gebruik maken van individuele kwaliteiten.

Het blauwe type kun je bijvoorbeeld het beste inzetten op cijfers of de kwalitatieve controle. Het rode type vraag je om kartrekker te worden en het gele type voor communicatie met stakeholders. Het groene type voelt zich op zijn best in een ondersteunende rol, waarbij ze anderen kunnen helpen en zorgen voor harmonie in het team.

Meer begrip voor elkaar

Door te werken met DISC, krijgen teamleden inzicht in elkaars verschillen. Ze ontdekken dat niet iedereen op dezelfde manier naar een situatie kijkt en niet dezelfde behoeftes heeft. Door de voorkeursstijlen inzichtelijk te maken, leren teamleden elkaars verschillen te respecteren en maken daar gebruik van in hun samenwerking. Dat helpt om conflicten op de werkvloer te vermijden en op te lossen.

Verbeterde communicatie

Als teamleden de verschillende DISC-stijlen binnen het team herkennen, kunnen ze hun communicatiestijl aanpassen om informatie effectiever over te brengen.

Hoe dat werkt? Vraag bijvoorbeeld gericht aan het groene, stabiele type zijn of haar mening. Het blauwe type hoort graag de details terwijl voor het rode type de kern voldoende is. Het gele type waardeert enthousiasme en brainstorms, dus betrek hen bij het genereren van ideeën en moedig creatieve input aan.

Taken objectief verdelen

Er zijn altijd ‘minder leuke’ taken die ook gedaan moeten worden binnen een team. Door de taken te verdelen op basis van DISC-profiel, verdeel je ze objectief.

Teambuilding met DISC in de praktijk

Wil je de samenwerking en effectiviteit binnen jouw team een boost geven? Zo breng je teambuilding met DISC in de praktijk.

1. Teamdoel omschrijven

Allereerst is het belangrijk om het doel van het team te bepalen. De zogenaamde purpose. Bij een projectgroep is dit meestal eenvoudig te benoemen, maar bij andere teams is het vaak niet zo voor de hand liggend. Toch is het handig om een gezamenlijk doel op te stellen waar iedereen achter staat, omdat het teamleden motiveert om de samenwerking aan te gaan.

2. DISC-profiel afnemen per teamlid

Een DISC-profiel wordt gevormd aan de hand van een korte vragenlijst die individueel per teamlid wordt afgenomen. Er is geen goed of fout, alle antwoorden zijn persoonlijk. Na het invullen ontvangen teamleden een rapportage waarin onder andere hun voorkeursstijl beschreven staat.

Wij geven de voorkeur aan het Q4 DISC-gedragsprofiel dat is afgestemd op de Nederlandse praktijk. Hier kun je een voorproefje krijgen.

3. Teamvorming op basis van resultaten (optioneel)

Is er ruimte om een nieuw team samen te stellen? Dan kun je dit doen op basis van de verschillende DISC-profielen  Het is aan te raden om van in elk geval elke kleur een teamlid toe te voegen om de diversiteit zo groot mogelijk te maken.

4. DISC-profielen bespreken

Bespreek de uitkomsten met het gehele team. Herkent iedereen zichzelf (en de andere teamleden) in de DISC-profielen zoals ze op papier staan? Door de verschillen, inzichten, gedragingen en voorkeuren met elkaar te bespreken, ontstaat respect en begrip voor elkaars verschillen. Dat komt de samenwerking ten goede.

5. Juiste persoon op de juiste plek zetten

Binnen een team bestaan verschillende rollen. Op basis van de uitkomst van deze teambuilding met DISC zet je de juiste persoon op de juiste plek.

Jouw team versterken met DISC

Het DISC-model biedt een waardevolle aanpak voor het begrijpen en optimaliseren van teamdynamiek. Door de unieke kwaliteiten van elk teamlid te benutten, ontstaat een krachtig team dat in staat is om uitdagingen aan te gaan en gezamenlijk successen te behalen.

Wil je met je team aan de slag met DISC? Kijk dan eens naar de maatwerktraining Teambuilding met DISC. Deze incompanytraining is ontwikkeld voor teams die zichzelf willen ontwikkelen en beter willen samenwerken.

Ontdek je communicatiestijl en gedragspatronen met het uitgebreide DISC profiel. Mét een persoonlijke nabespreking door een gecertificeerd DISC trainer.

Ontdek jouw Disc profiel
uitleg disc model - IMK Opleidingen