19 april 2022

Het STAP-budget (ook wel STAP-regeling of STAP-subsidie genoemd) biedt werkgevers een extra mogelijkheid om het belang van opleiden onder de aandacht te brengen bij hun medewerkers. Ook al heb je als werkgever geen inspraak op de inzet van het STAP-budget, toch is het de moeite waard om werknemers te stimuleren gebruik te maken van deze mogelijkheid.

Even opfrissen: het STAP-budget, wat is het?

Op 1 maart 2022 was het zover, toen kon het STAP-budget voor de eerste keer aangevraagd worden. Het is een persoonlijk budget van € 1.000 voor Europese burgers ouder dan 18 jaar die nog niet de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt. Het maakt niet uit of je wel of niet werkt, of je zzp-er bent of in loondienst werkt. Deze regeling vervangt de mogelijkheid om scholingskosten van de belasting af te trekken. Belangrijk is dat het een persoonlijk budget is dat naar eigen inzicht mag worden besteed. Alle voorwaarden vind je ook hier.

Het STAP-budget en de voordelen ervan voor werkgevers

Als werkgever heb je geen inspraak welke training de medewerker gaat volgen met de regeling. Toch is het voor werkgevers interessant om de inzet van het STAP-budget te stimuleren;

  • Meer motivatie onder werknemers
    Werknemers die de kans krijgen om trainingen te volgen, zijn gemotiveerder en hebben meer werkplezier. De kennis binnen een organisatie neemt toe en werknemers vinden opleidingskansen een belangrijke factor om bij een bedrijf te komen werken en te blijven werken.
  • Inzetbaar voor maatwerk
    Als werkgever kun je het opleidingsbudget beter inzetten op maatwerk voor bedrijf gerelateerde opleidingsvragen. Dit kan gericht zijn op individuen, maar ook op teams of de organisatie als geheel.

Alle reden dus om het STAP-budget zoveel mogelijk te stimuleren en als werkgever zoveel mogelijk te ondersteunen zodat de werknemer de mogelijkheid heeft om de gekozen training te volgen.

STAP-subsidie door de werkgever stimuleren bij werknemers op drie niveaus

In dit artikel lees je het verhaal van HRM’er Selma Koning. Zij werkt voor een groot productiebedrijf en wil medewerkers stimuleren om gebruik te maken van het STAP-budget. Ze deed inspiratie op door de blog Hoe ik het STAP-budget gebruik om opleiden en ontwikkelen nog meer te stimuleren van HRM’er Kim van Alphen. Ze maakte haar eigen plan om medewerkers op drie niveaus te stimuleren om het STAP budget aan te vragen: informeren, activeren en ondersteunen.

Informeren

informatie stap budget imk opleidingen

Hoewel de STAP-subsidie natuurlijk persoonlijk is, wil Selma om bovenstaande redenen toch dat medewerkers op de hoogte zijn van het bestaan ervan. Samen met de communicatiemedewerker ontwikkelde ze daarom posters en flyers die ze in de kantine ophangen en neerleggen. Ook heeft ze tijdens het MT-overleg een presentatie gegeven aan de managers zodat zij op hun beurt hun team kunnen vertellen over de mogelijkheden van deze subsidie.

Verder staat er op het intranet een speciale pagina over de STAP-subsidie waar de voordelen nog eens benoemd worden en met een directe link naar de aanmeldpagina waarop het aangevraagd kan worden én een handig stappenplan.

In het opleidingsportaal voegde Selma een overzicht toe van opleiders waar ze goede ervaringen mee hebben en trainingen die interessant kunnen zijn voor medewerkers. Daarbij benadrukt ze wel dat medewerkers vrij zijn om zelf te kiezen welke training of opleiding ze willen volgen en dat die niet gerelateerd aan hun huidige werk hoeft te zijn. Het kan juist iets zijn dat te maken heeft met waar iemand in de toekomst naartoe wil groeien.

Activeren

Selma heeft in haar HR-beleidsplan 2020-2023 opleidenActiveren werkgevers STAP-budget als speerpunt opgenomen. Opleiden geeft werknemers de kans om door te groeien, zich te ontwikkelen en uitgedaagd te worden. En opleiden is een goede manier om mensen aan te trekken en te behouden. Er is een flink deel van het HR-budget gereserveerd als opleidingsbudget. Samen met de leidinggevenden heeft zij een bedrijfsopleidingsplan gemaakt om de uitvoering te financieren.

Met het opleidingsbudget financiert zij de uitvoering van dit plan. Maar ook voor de trainingen buiten dit plan, die medewerkers zelf kiezen, reserveert ze dit jaar een extra budget. Werknemers die met een STAP-subsidie opleidingen uitkiezen van meer dan € 1.000 mogen het resterende bedrag declareren. Ook worden reiskosten van en naar de trainingslocatie vergoed. Verder worden ze in staat gesteld hun training onder werktijd te volgen.

In de interne communicatie benadrukt Selma de voordelen van het volgen van een training en laat ze medewerkers aan het woord die op die manier zijn doorgegroeid naar een andere functie. Ook bespreken leidinggevenden de mogelijkheden van het STAP-budget in de ontwikkelgesprekken die zij twee keer per jaar voeren met hun teamleden.

Ondersteunen

Samenwerken - IMK Opleidingen
De digitale vaardigheden zijn niet bij alle medewerkers goed ontwikkeld. Daarom zorgen Selma en haar HR-collega ervoor dat zij op de eerste en tweede dag van elk tijdvak beschikbaar zijn om medewerkers te helpen de aanvraag te doen. Haar HR-collega werkt op die dagen vanuit de kantine en er is daar ook een extra laptop beschikbaar. Zo kunnen productiemedewerkers tijdens werktijd hun aanvraag indienen en zo nodig daarbij geholpen worden.

De aanvraag voor een STAP-subsidie moet persoonlijk met DigiD gedaan worden en het liefst zo snel mogelijk bij de start van het tijdvak. Bij het eerste tijdvak in maart was de ervaring dat de subsidie voor dat tijdvak binnen drie dagen op was, dus het is verstandig om er snel bij te zijn.

Bovenstaande acties zorgden dat in elk geval acht toegekende STAP-subsidies. Drie aanvragers waren net te laat, maar die proberen het in het volgende tijdvak weer opnieuw. En nog zo’n vijf medewerkers zijn nog aan het nadenken welke opleiding of training ze willen volgen. Selma is erg tevreden hiermee en hoopt dat het STAP-budget de komende jaren nog veel vaker wordt aangevraagd door de medewerkers.

Wordt wijzer over het STAP-budget. Luister naar onze gratis podcast.

In deze podcast gaat Lieke in gesprek met Nicole Eggermont over de STAP-budget subsidieregeling: hoe krijgt men deze subsidie en hoe kan deze worden ingezet voor talentontwikkeling? Nicole geeft praktische tips.

Ook te beluisteren via


Start vandaag nog met STAP binnen jouw organisatie

Ben je na het lezen van dit artikel geïnspireerd geraakt om het STAP-budget ook in jouw organisatie onder de aandacht te brengen? Download dan onze gratis STAP-informatiegids met de belangrijkste informatie over het aanvragen van het STAP-budget, of doe direct jouw vooraanmelding.

Klik op een van onderstaande thema’s om het assortiment te bekijken.

Wiebertje!Medezeggenschap

Meest gestelde vragen over het STAP-budget

Ik wil voor 28 maart 2023 starten met een opleiding met STAP-subsidie. Is dat mogelijk?

Helaas is het niet mogelijk om eerder dan 28 maart 2023 een opleiding te volgen met STAP-budget. Vanaf 17 maart kun je jouw aanvraag indienen en dan kan de opleiding op zijn vroegst 28 maart 2023 starten.

Hoe werkt het aanvragen van de STAP-subsidie?

Het aanvragen van de STAP-subsidie is heel eenvoudig. Je kiest welke training of opleiding je bij ons wilt volgen. Via de speciale knop ‘Inschrijven met STAP-budget’ doe je een vooraanmelding. Daarna ontvang je van ons een vooraanmeldingsformulier die je vanaf een specifieke datum moet uploaden bij het STAP-portaal. Als jouw aanvraag goedgekeurd is, ontvang je daarvan een melding. Ook wij krijgen daar bericht van en zetten jouw aanvraag om in een definitieve aanmelding. Als het minimum aantal deelnemers bereikt is, gaat de training door en ontvang je een uitnodiging. Een uitgebreidere toelichting over het aanvragen van STAP-budget lees je hier.

Worden alle kosten van mijn opleiding vergoed door het STAP-budget?

De meeste kosten (zoals lesmateriaal, locatiekosten en lesgeld) worden vergoed door het STAP-budget. Alleen de lunchkosten zijn uitgesloten van deze regeling. Volg je bij ons een training die minder dan € 1.000 kost? Dan zijn de lunchkosten voor onze rekening. De reiskosten die je maakt om naar de trainingslocatie te komen, worden niet vergoed.

Kan het STAP-budget ook gebruikt worden voor een maatwerktraining?

Nee, het STAP-budget is niet bedoeld voor het organiseren van maatwerktrainingen ook wel inhouse trainingen genaamd. De STAP-subsidie is persoonlijk budget van een burger.

Kan ik alleen in 2022 STAP-subsidie aanvragen of blijft dit de komende jaren bestaan?

De STAP-subsidie blijft de komende jaren bestaan. 1 keer per jaar kun je de STAP-subsidie aanvragen van maximaal € 1.000. Het jaar daarna kan dit weer opnieuw.