15 november 2022

Vorig jaar is de STAP-regeling in het leven geroepen, zodat mensen de regie in eigen handen kunnen nemen als het gaat om hun persoonlijke ontwikkeling en carrière. Gelukkig kun je het STAP-budget in 2023 gewoon opnieuw aanvragen! Weet jij al welke training of opleiding je gaat volgen om je loopbaan een boost te geven?

Het STAP-budget 2023 samengevat

De STAP-subsidie is sinds vorig jaar officieel een feit! STAP staat voor STimulering ArbeidsmarktPositie en dat is precies wat het betekent. Hiermee kun jij namelijk een jaarlijks STAP-budget aanvragen van maximaal €1.000, waarmee je een training, opleiding of cursus naar keuze kunt volgen. Op deze manier wil de Nederlandse overheid burgers als het ware te stimuleren om zich door te ontwikkelen, zodat ze meer kans hebben om hun baan te behouden of juist een nieuwe baan te vinden. Om- of bijscholing is immers hartstikke waardevol!

Top 10 populaire opleidingen met STAP-budget in 2023

Vorig jaar hebben we al veel vooraanmeldingen gekregen om een training of opleiding met € 1.000  STAP-budget te volgen.
Naar de onderstaande trainingen is veel vraag.

 1. Coachend leidinggeven
 2. Persoonlijke effectiviteit
 3. Timemanagement
 4. Praktisch leidinggeven op de werkvloer
 5. Stakeholder management: effectief beïnvloeden
 6. Leidinggeven aan projecten
 7. Arbeidscontract, arbeidsrecht en ontslag
 8. Scrumtraining
 9. Projectmanagement
 10. Vitaliteit en duurzame inzetbaarheid binnen organisatie

STAP-budget 2023: fiscale aftrek scholingskosten verleden tijd

De fiscale aftrek scholingskosten, waarmee een deel van de kosten voor opleidingen en trainingen konden worden afgetrokken bij de aangifte inkomstenbelasting, is officieel verleden tijd. Dit systeem werd namelijk als onrechtvaardig beschouwd, aangezien hoger opgeleiden meer van deze regeling konden profiteren dan lager opgeleiden. Hoger opgeleiden hebben immers veelal meer inkomsten te besteden aan een opleiding of training en kunnen opleidingskosten vaak aftrekken in de hoogste belastingschijf. Om deze reden vervangt het STAP-budget de fiscale aftrek scholingskosten.

Aanmeldprocedure STAP-budget

Zoals gezegd, kun je jaarlijks tot €1.000 aan STAP-budget aanvragen voor om- of bijscholing.
Op 1 mei, 3 juni, 4 september en 1 november kun je jouw aanvraag indienen bij het STAP-portaal. Hierbij wordt het STAP-budget verdeeld over diverse aanvraagtijdvakken van 2 maanden, waarbinnen steeds een deel van het budget aan deelnemers wordt toegekend. In totaal is er zo plek voor zo’n 200.000 tot 300.000 aanmeldingen. Maar hoe gaat de aanmeldprocedure nu precies in zijn werk?

 1. Allereerst schrijf je jezelf in voor een training of opleiding bij een erkende STAP-opleider, zoals IMK Opleidingen. Je ontvangt dan direct jouw STAP-aanmeldingsbewijs.
 2. Deze dien je vervolgens in bij het UWV STAP-portaal, om zo jouw STAP-budget aan te vragen.
 3. Wanneer het UWV de aanvraag heeft goedgekeurd, kun je de door jou gewenste training volgen!

Belangrijk is hierbij dat de training of opleiding minimaal 4 weken na je aanvraag bij het UWV en binnen 6 maanden na het aanvraagtijdvak van jouw keuze aanvangt. Wij helpen je hier uiteraard graag bij. En wees er snel bij, want wanneer het totale budget in een bepaald aanvraagtijdvak op is, kun jij voor die periode geen STAP-subsidie meer aanvragen. Uiteraard kun je het dan op een later moment alsnog proberen.

STAP-budget 2023 besteden bij IMK Opleidingen

Ben je enthousiast geworden over de nieuwe STAP-subsidie en wil jij graag jouw budget besteden bij een betrouwbare, erkende STAP-opleider? Dan is IMK Opleidingen de plek voor jou! Wist je namelijk dat bijna ons gehele aanbod van opleidingen, trainingen en cursussen kan worden gevolgd met het STAP-budget 2023 en dat meer dan 50 trainingen zelfs volledig kosteloos zijn? Zonder verborgen kosten. Ideaal als je het ons vraagt!

Nieuwe STAP-budget trainingen in 2023

Voor de nieuwe STAP-budget periode hebben wij nieuwe producten aan ons assortiment toegevoegd. Wie weet zijn deze trainingen iets voor jou!

 1. Cursus Vertrouwenspersoon
 2. Cursus Verkoopmedewerker
 3. Training Diefstalpreventie en omgaan met mondige klanten
 4. Training Praktisch P&O voor de winkelmanager
 5. Training Commercieel aansturen van je team
 6. Training Medewerker klantcontact
 7. Training Onboarding
 8. Training Werkplekbegeleider
 9. Training Kwalificerend beoordelen
Wiebertje!Medezeggenschap

Neem contact op met onze STAP-adviseurs

Mocht je nog met vragen zitten, dan kun je altijd contact opnemen met een van onze STAP-adviseurs. Zij helpen je graag verder. Bel ons dus gerust via 0172 – 42 34 56 of vul het contactformulier in!

Dit artikel is aangepast op 15 februari 2023.