12 mei 2022

Het lijkt zo’n goed idee: een stagiair. Die kan mooi wat werk uit handen nemen, en zo’n ‘jonge hond’ geeft vaak weer nieuwe energie. Zo iemand moet natuurlijk wel begeleid worden. Prima, jij meldt je aan als stagebegeleider. Dat moet lukken toch? Maar je komt erachter dat een stagiair begeleiden toch pittiger is dan je dacht. 

“Ik dacht, dat doe ik er wel even bij, een stagiair begeleiden. Maar daar had ik me echt in vergist. Wat ik bijvoorbeeld had onderschat, was feedback geven. Dat ging wel even mis de eerste keer. Ik gaf mijn stagiair een lijstje met dingen die beter konden. Ik besefte niet dat hij in die spannende beginfase vooral structuur en motivatie nodig had. Nu ik de cursus Praktijkopleider heb gevolgd, ben ik veel beter voorbereid. Dat is fijn voor mij, maar vooral ook voor de stagiair”, vertelt Peter.

Stagiair begeleiden

Krijg jij binnenkort ook een stagiair onder je hoede? Met deze 8 tips kom je goed voor de dag:

Tip 1: Maak tijd

Stagiaires begeleiden kost tijd. Je kunt ervan uitgaan dat de begeleiding je ongeveer 4 tot 8 uur per week kost: denk aan het inwerken, een wekelijks overleg, afspraken met de school van de stagiair en eventuele vragen tussendoor. Deze tijd kun je dus niet aan je eigen werk besteden. Bespreek daarom vooraf goed met je eigen leidinggevende hoe je dat gaat doen: krijg je er extra uren voor? Of laat je iets van je andere werk vallen? Vraag ook aan de school van de stagiair wat er van jou als stagebegeleider verwacht wordt.

Tip 2: Een goed begin is het halve werk

Ergens nieuw beginnen is altijd spannend. Dus hoe leg je als begeleider een goede basis? Hoe zorg je dat de stagiair zich op zijn gemak voelt en snel uit de startblokken komt? Dat kan op verschillende manieren:

  • Warm welkom

Bereid de eerste dag van de stagiair goed voor. Zorg voor een warm welkom, niet alleen van jou, maar ook van je collega’s. Maak samen een kennismakingsrondje; zorg dat de stagiair weet wie hij of zij waarvoor moet hebben. Plan bijvoorbeeld al wat afspraken met collega’s in. Laat de stagiair de eerste dagen ook niet aan zijn lot over tijdens de lunch of vrijdagmiddagborrel.

  • Alle benodigdheden gereed

Zorg dat de stagiair meteen aan de slag kan. Richt een werkplek in, maak de benodigde accounts aan, zorg dat werkinstructies en documentaties klaarliggen en/of leg werkkleding en gereedschap klaar. Er is weinig demotiverender dan tijdens je eerste week nog op van alles moeten wachten.

  • Spreek doelen af

Spreek met de stagiaire af welke doelen hij of zij moet halen, ook vanuit de opleiding. En vraag: wat wil hij of zij wil leren tijdens deze stage? Maak dit zo concreet mogelijk, zodat de stagiair gericht en gemotiveerd aan de slag kan.

  • Procesafspraken

Spreek met elkaar af hoe vaak je overlegt, bijvoorbeeld elke week. Tijdens dit overleg kunnen jullie het over de voortgang van de stage hebben, maar ook over hoe het gaat met de stagiair. Vindt hij of zij het leuk, en wat is er nodig? Spreek ook van tevoren af waar hij of zij met vragen terecht kan. Kan dat gewoon tussendoor (in het begin wel aan te raden)? Of spreek je daarvoor liever een vast moment af?

  • Hoe begeleiden?

Maak ook direct afspraken over de begeleiding. Sommige stagiairs vinden het prettig om vrijgelaten te worden. Anderen worden daar juist zenuwachtig van en worden liever meer aan de hand genomen. Vraag dus wat de stagiair zelf belangrijk vindt. Maak hier samen goede afspraken over, en check tussendoor hoe het gaat.

Tip 3: Evalueer en geef opbouwende feedback

Is de stagiair eenmaal aan de slag, dan draait het vooral om leren. Niet alleen over het vak en het werkende leven, maar ook over zichzelf. Hij of zij leert het meest van jouw observaties en feedback. Evalueer dus regelmatig. Stel daarbij vragen: wat gaat goed? Wat vind je lastig of eng? Loop je ergens tegenaan? Geef zelf ook terug hoe je hem of haar ziet werken. En benoem ook vooral wat wél goed gaat. Complimenten geven is minstens zo belangrijk als kritiekpunten aandragen.

Tip 4: Daag de stagiair uit

Daag de stagiair uit door hem of haar de verantwoordelijkheid te geven voor een eigen project. Zo heeft hij of zij echt iets concreets bij te dragen en dat zal een gevoel van vertrouwen geven. Geef ook heel duidelijk aan dat jij er altijd bent voor vragen en dat jij de eindverantwoordelijkheid hebt. Zo creëer je een veilige omgeving voor de stagiair om te leren en fouten te maken.

Tip 5: Geven en nemen

Het liefst plan je de stage zo strak mogelijk. Jullie weten dan allebei precies wat er moet gebeuren (en wat niet). Toch is onze tip om je als begeleider flexibel op te stellen. Gaandeweg ontdekt een stagiair misschien wel onderdelen van het werk waar hij of zij veel enthousiaster van wordt dan vooraf gedacht. Niet gek, het is immers een van de eerste werkervaringen. Biedt dan ruimte om van het stageprogramma af te wijken, ook al is het maar een beetje.

Tip 6: Rond de stage goed af

Voor jullie bedrijf is het misschien de zoveelste stagiair die weggaat. Maar voor de stagiair is zijn of haar stage afronden een mijlpaal. Schenk aandacht aan het afscheid, geef hem of haar iets persoonlijks mee. Vergeet niet dat deze stagiair ook een ambassadeur kan zijn voor jouw bedrijf. En misschien zelfs wel een toekomstige werknemer. Laat hem of haar met een positief gevoel weggaan.

Tip 7: Voer een exitgesprek en optimaliseer het stageproces

Een exitgesprek voer je in de laatste dagen van de stage. Idealiter wordt het niet door de begeleider gedaan, maar door een neutrale persoon, zoals een hr-medewerker. Tijdens dit openhartige gesprek bespreek je hoe de stage bevallen is en welke verbeterpunten er zijn. Met deze inzichten kun je het stageproces verder optimaliseren en de volgende stagiair beter begeleiden.

Tip 8: Verdiep je in Generatie Z

Grote kans dat de stagiaires die je gaat begeleiden tot Generatie Z behoren. Natuurlijk is de ene Z’er is de andere niet, maar toch zijn er eigenschappen en wensen die de meeste Z’ers belangrijk vinden binnen hun werk. Het is goed om daar bewust van te zijn en beter om er rekening mee te houden.

Ga jij binnenkort stagiaires begeleiden?

Draag jij als werkplekbegeleider jouw vakkennis en kunde over aan een nieuwe generatie en kun je wel wat handvaten gebruiken? Dan is de training Werkplekbegeleider iets voor jou. Daarin ontwikkel je de belangrijkste vaardigheden om stagiaires en zij-instromers zo goed mogelijk te begeleiden en te enthousiasmeren voor het vak.

Ben je niet alleen verantwoordelijk voor de begeleiding maar onderhoud je ook de contacten met scholen, doe je de wervingsgesprekken en regel je bijvoorbeeld de contracten? Dan is de cursus Praktijkopleider beter voor jou geschikt.

Bij het begeleiden van stagiaires hoort ook beoordelen. Met de training Kwalificerend beoordelen leer je vaststellen of de stagiair voldoen aan de kwalificatie- en/of de exameneisen om te kunnen starten in een beroep.

Volg de training Werkplekbegeleider en leer stagiairs te begeleiden en te enthousiasmeren.

Ontdek de training
Welkom onboarding - IMK Opleidingen

Veelgestelde vragen over het begeleiden van stagiaires

Wat doe je als stagebegeleider?

Als stagebegeleider coach je nieuwe stagiaires die bij jouw bedrijf komen stagelopen. Je begeleid de stagiair bij de dagelijkse werkzaamheden, geeft ze feedback en zorgt er uiteindelijk voor dat de stageperiode succesvol wordt doorlopen zodat ze een goede indruk hebben gekregen van het bedrijfsleven.

In welke cursus leer je meer over het begeleiden van een stagiaires?

Met de cursus Praktijkopleider leer je meer over het begeleiden van stagiaires. Tijdens deze cursus maak je kennis met alle verantwoordelijkheden die je zult hebben als stagebegeleider. Voor het beoordelen van een stagiair is de training Kwalificerend beoordelen meer van toepassing. Begeleid je stagiaires vanuit een rol als werkplekbegeleider? Dan biedt de training Werkplekbegeleider de beste handvaten.

Hoe ben je een goede stagebegeleider?

Een goede stagebegeleider geeft duidelijke feedback zodat de stagiaire weet wat goed gaat en waar de verbeterpunten zitten. Daarnaast geef je het juiste voorbeeld en achterhaal je wat voor soort begeleiding de stagiaire nodig heeft. Als laatste kan je vragen wat de stagiair graag verder wilt ontwikkelen.