Slechte communicatie op de werkvloer kan voor veel problemen zorgen. Van verwarring en onduidelijkheid tot irritaties en ruzie. Ontdek de grootste fouten én de oplossingen.
Waarom is goede communicatie zo belangrijk?
Goede communicatie met collega’s is belangrijk voor een effectieve samenwerking en hoge productiviteit. Het zorgt ervoor dat iedereen weet wat hij of zij moet doen, voorkomt irritaties en versterkt het wij-gevoel. Als collega’s elkaar goed begrijpen, verloopt het werk soepeler en ontstaan er minder misverstanden. Wel zo fijn!
Veelgemaakte fouten bij communicatie op de werkvloer
1. Niet goed luisteren
Slechte communicatie op de werkvloer begint vaak met niet goed luisteren. Als je afgeleid bent of niet echt luistert, mis je belangrijke informatie. Daardoor voer je taken mogelijk verkeerd uit en ontstaan er fouten. Voorkom dit door echt te luisteren, vragen te stellen en samen te vatten wat volgens jou de boodschap is.
2. Onduidelijk zijn
Duidelijk communiceren betekent dat je boodschap maar op één manier begrepen kan worden. Als je niet helder bent, ontstaat er verwarring en wordt werk soms dubbel gedaan of verkeerd uitgevoerd. Geef daarom duidelijke en concrete instructies en vraag of de ander alles goed heeft begrepen.
3. Geen vragen stellen
Geen vragen stellen kan voor verkeerde aannames zorgen. Als iets niet duidelijk is en je vraagt er niet naar, kun je taken verkeerd uitvoeren. Moedig daarom iedereen aan om vragen te stellen, om onduidelijkheden te voorkomen.
4. Altijd op dezelfde manier communiceren
Iedereen communiceert op een andere manier. Het is de kunst om je aan te passen aan de ander. Als je vaktaal gebruikt of heel formeel bent met mensen die dat niet gewend zijn, kan dit verwarrend zijn. Pas je taal en toon aan op de ander zodat je boodschap goed overkomt.
5. Alleen negatieve feedback geven
Alleen maar fouten aanwijzen zorgt voor een negatieve sfeer op de werkvloer. Mensen hebben ook behoefte aan waardering. Geef niet alleen kritiek, maar benoem ook wat goed gaat. Complimenten en positieve feedback helpen mensen om gemotiveerd te blijven.
6. Denken in problemen
Focussen op wat misgaat zonder oplossingen te zoeken, leidt tot frustratie. Collega’s voelen zich dan snel negatief beoordeeld. Denk daarom niet alleen in problemen, maar zoek vooral samen naar oplossingen. Dit zorgt voor een positieve werksfeer.
7. Geen fouten erkennen
Iedereen maakt fouten. Maar ze niet toegeven, irriteert veel mensen. Als je je eigen fouten niet erkent, kom je minder eerlijk over. Geef je fouten toe en leer ervan. Dit maakt het makkelijker voor iedereen om eerlijk te zijn.
8. Negatieve lichaamstaal
Je houding en gezichtsuitdrukking zeggen vaak meer dan woorden. Als je zuchtend en steunend praat, geef je weinig energie aan de ander. Let daarom ook op je non-verbale communicatie: een positieve uitstraling maakt een groot verschil.
9. Alles zelf willen doen
Slechte communicatie op de werkvloer ontstaat soms ook doordat mensen geen taken uit handen willen geven. Wanneer je alles zelf probeert te doen, gaat dit vaak ten koste van de samenwerking. Werk samen en verdeel de taken, zodat ieder zijn sterke punten kan inzetten en het werk efficiënt wordt uitgevoerd.
10. Geen ruimte voor feedback of suggesties
Als er geen ruimte is om feedback of suggesties te geven, voelen collega’s zich niet gehoord. Dit kan leiden tot afstand en frustratie. Zorg er als leidinggevende voor dat er momenten zijn waarop iedereen zijn ideeën kan delen. Dit zorgt voor betrokkenheid en versterkt de band binnen het team.
Slechte communicatie op de werkvloer voorkomen
Door deze fouten te vermijden, verbeter je de samenwerking en sfeer op de werkvloer direct. Wil je hier verder mee aan de slag? Bekijk dan de training Effectief communiceren op de werkvloer en haal het beste uit jezelf én je team.
Wil je de communicatie op je werk verbeteren? In deze whitepaper delen we praktische tips en tricks om direct mee aan de slag te gaan.
Download whitepaper