25 april 2023

“Wat fijn dat je dat project uit jezelf hebt opgepakt, ik kan echt op je bouwen!” Dit is een vorm van positieve feedback geven waar de ontvanger een glimlach van op zijn gezicht krijgt. Grote kans dat hij vaker projecten zal oppakken. En met positieve feedback bereik je nog veel meer! Lees snel verder hoe dat zit.

Wat is positieve feedback - IMK OpleidingenWat is positieve feedback?

Feedback betekent letterlijk ‘terugkoppeling’. Bij positieve feedback geef je een een terugkoppeling door de positieve prestaties, eigenschappen of gedragingen van de ontvanger te benoemen. Dit kan ook in de vorm van een compliment (daar lees je meer over in het artikel Complimenten geven doe je zo). Bij negatieve feedback ligt de focus vooral op het veranderen van ineffectief of ongewenst gedrag.

Het wordt onderschat

Bij het opvoeden en leren gebruiken we regelmatig positieve feedback. Denk maar terug aan de basisschool. Als je iets goed had gedaan kreeg je een krul of een sticker. En daarmee leerde je dat als je iets goed doet je een beloning krijgt. En iedereen wil een beloning, dus ga je dat gedrag vaker laten zien. Zeg eens eerlijk, hoe vaak krijg jij een sticker op je werk?

Tekort aan positieve feedback

In Nederland werken we volgens het: ‘geen nieuws is goed nieuws-principe’. Je hoort het wel als iets beter kan, maar je hoort niets als het goed is. Het lijkt wel alsof we het idee hebben dat corrigerende feedback dé manier is om mensen te laten ontwikkelen. We focussen vooral op wat niet goed gaat. Goed gedrag belonen door er iets over te zeggen is niet nodig denken we. Of toch wel?

Positieve feedback voorbeeld - IMK OpleidingenPositieve feedback geven: het misverstand

We denken dat negatieve feedback motiveert om beter te presteren. Het tegendeel is waar. Een positieve benadering werkt vaak motiverender dan kritiek of een corrigerende benadering. Ga maar eens na bij jezelf: als iemand jou het compliment geeft dat jij zorgvuldig te werk gaat, zul je (bewust of onbewust) vaker zorgvuldig werken. Je zult ook sneller een taak oppakken waarbij zorgvuldigheid belangrijk is. Want alles wat je aandacht geeft groeit!

Het effect van positieve feedback

Positieve feedback heeft meerdere effecten. We hebben er een paar voor je op een rij gezet.

  1.  Positieve feedback geeft richting. Met positieve feedback geef je aan: ‘Je zit op de goede weg!’. En dit heeft tot effect dat de ander denkt: “ik doe het goed, dit ga ik meer doen, ik wil nog meer van die complimenten.”
  2.  Negatieve feedback landt beter. Hoe meer positieve feedback je geeft, hoe beter de negatieve feedback binnenkomt. Omdat je ook de positieve dingen benoemt en daardoor aangeeft dat je de ander echt ziet, wordt het verbeterpunt serieuzer genomen en zal de ander er eerder iets mee doen.
  3.  De samenwerking verbetert. Positieve feedback geven is makkelijker dan negatieve feedback. Met positieve feedback is het leuk elkaar aan te spreken.  Als er meer positieve feedback wordt gegeven, verbetert de werksfeer. En het wordt ook makkelijker om elkaar aan te spreken op dingen die minder goed gaan.

Manieren positieve feedback

Positieve feedback hoeft niet altijd in de vorm van een sticker of krul. Het kan ook met woorden, een schouderklopje of een high five. Wil je dat je positieve feedback nog meer impact heeft? Volg dan de volgende stappen:
fasen positieve feedback geven - IMK Opleidingen

Benoem specifiek het gedrag of de prestatie, daarna zeg je wat het gevolg was. Vervolg met gevoel daarbij en sluit af met hoe je het graag wil zien in de toekomst?

En vergeet niet de ander de ruimte te geven om te reageren!

Hoe dit exact werkt, is uitgebreid beschreven in het artikel “Je collega aanspreken op gedrag, zo lukt dat wel!”.

Als je zelf het ontvangen van positieve feedback nog niet zo makkelijk vindt. Lees dan zeker het artikel: “Complimenten ontvangen zonder te blozen doe je zo”.

Positieve feedback geven aan een collega: een voorbeeld

De stappen zijn bekend,  maar het is toch altijd gemakkelijker om er een voorbeeld bij te hebben:

“Ik zag dat je alvast de gegevens voor me had klaargelegd (specifiek gedrag). Dit scheelt mij enorm veel tijd om ze zelf op te zoeken (gevolg). Daar word ik zo blij van! (gevoel). Wil je dat in het vervolg vaker doen?(gewenst)”

Of bekijk hier 60 voorbeelden van complimenten op de werkvloer.

Tips voor een optimaal effect

Als je wilt dat de positieve feedback een optimaal effect heeft, houd dan rekening met de volgende tips.

  • Maak een keuze. Geef positieve of negatieve feedback, anders is het vooral verwarrend.
  • De 80/20 regel.  Negatieve feedback onthouden mensen beter en langer, geef daarom 80% positieve feedback en 20% negatieve feedback voor een goede balans.
  • Geef de positieve feedback direct, op het moment zelf. Je hoeft er niet een speciaal moment voor te kiezen.
  • Wees eerlijk en oprecht. Zeg geen dingen die je niet meent om maar positieve feedback te geven.
  • Wees specifiek. Verduidelijk de positieve feedback met een voorbeeld van een situatie.
  • Gebruik maatwerk. Ieder persoon is anders en heeft ook andere kwaliteiten.
  • Geef veel en vaak positieve feedback.

Of luister onze podcast “Eerste hulp bij feedback geven” waarin onze trainer Jan-Willem Pleijsier nog meer praktische tips geeft over feedback geven.

En nu?

Je weet nu wat het geven van positieve feedback oplevert en waar je op kunt letten. Begin daarom vandaag nog met meer positieve feedback geven!

Wil je nog meer weten over positieve feedback, maar ook hoe je op een goede manier iemand aanspreekt op zijn gedrag? Dan is de training Feedback geven interessant voor jou. Wil je jouw algehele communicatie verbeteren? Dan past de cursus Effectief communiceren op de werkvloer beter bij jou. Kijk gerust op de website of neem contact op met een van onze studieadviseurs via 0172 – 42 34 56 of studieadvies@imkopleidingen.nl

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een compliment en positieve feedback?

Een compliment is ook positieve feedback. Je koppelt terug wat je van de prestaties van de ander vindt. Het verschil zit hem in de vorm. Een compliment kan kort en krachtig zijn. Bij positieve feedback geef je een uitgebreidere terugkoppeling waarbij je specifiek het gedrag, het gevolg en je gevoel benoemt. Daarbij geef je de ander de mogelijkheid te reageren.

Wat is positieve feedback?

Bij positieve feedback wordt er een terugkoppeling gegeven door de positieve prestaties, eigenschappen of gedragingen van de ontvanger te benoemen. Dit gebeurt zo specifiek mogelijk, waarbij de feedbackgever ook het gevolg en zijn eigen gevoel aangeeft.

Waarom geef je positieve feedback?

Met positieve feedback geef je richting aan gedrag. Door positieve feedback te geven laat je de ander weten dat hij op de goede weg zit. Het effect is dat de ander het benoemde gedrag meer zal laten zien, want als hij het laat zien krijgt hij meer positieve aandacht.