18 december 2021

Help, hoe schrijf ik een persoonlijk ontwikkelingsplan? Een POP zoals velen het noemen. Het is voor veel bedrijven dé tool om te bepalen hoe je je gaat ontwikkelen het komende jaar. Myra zocht daarom naar een voorbeeld van een persoonlijk ontwikkelingsplan. 

Sinds een paar maanden werkt Myra als medewerker klantenservice bij een nieuwe werkgever. Ze heeft nog niet eerder een beoordelingscyclus meegemaakt, bij haar vorige werk had ze gewoon af en toe eens een gesprek hoe het ging. Bij haar nieuwe werkgever werken ze aan de hand van een opleidingsplan en mag ze opleidingen en cursussen volgen. En heeft ze in elk geval drie keer per jaar een gesprek met haar leidinggevende. Binnenkort heeft Myra haar eerste functioneringsgesprek en dan moet ze een POP invullen. Maar hoe doe je dat en wat is een POP eigenlijk precies? Myra zocht het uit en maakte haar persoonlijk ontwikkelingsplan.

Persoonlijk ontwikkelingsplan voorbeeld

Pop plan voorbeeld – IMK OpleidingenIn dit artikel lees je aan de hand van het verhaal van Myra hoe je een persoonlijk ontwikkelingsplan opstelt en waar je aan moet denken. Wil je een leeg voorbeeld van een persoonlijk ontwikkelingsplan? Dan hebben wij een format voor jou dat je hier gratis kunt downloaden. Je kunt deze zelf invullen voor jouw eigen persoonlijke ontwikkelplan of samen met je medewerkers om hun persoonlijke ontwikkelplan samen te stellen.

Download het POP voorbeeld

    Wat is een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP)?

    Een POP is onderdeel van het opleidingsplan. In het persoonlijk ontwikkelingsplan zet je neer wat je wilt ontwikkelen en hoe je dat gaat doen. Het is de bedoeling dat dit aansluit of in elk geval een relatie heeft met de doelen van de organisatie of de afdeling.

    Myra ontdekte dat zo’n plan uit zes stappen bestaat en legt dit uit aan de hand van haar eigen voorbeeld.

    Stap 1: Organisatiedoelen of afdelingsdoelen achterhalen

    Doelen bereiken - IMK OpleidingenMyra weet eigenlijk niet precies wat de organisatiedoelen zijn, dus haar eerste stap is om die te achterhalen. Ze zoekt het jaarverslag op en leest wat er het komende jaar de focus krijgt. Een van de punten die daarin genoemd wordt is dat klanten de organisatie niet altijd even goed kunnen vinden op internet en dat de klantenservice beter kan. Daar kan zij vanuit haar rol als medewerker klantenservice natuurlijk heel goed aan bijdragen, ook omdat ze relatief nieuw is en een frisse blik heeft. De vraag is natuurlijk: hóe dan? Welke competenties heeft zij die ze goed kan inzetten en welke zou ze nog beter kunnen ontwikkelen?

    Eerst wil ze nadenken over haar eigen leerdoelen.

    Stap 2: Leerdoelen bepalen

    Naast de doelen van de organisatie en de afdeling heb je ook persoonlijke doelen. Het heet niet voor niks een PERSOONLIJK ontwikkelingsplan. Natuurlijk geldt ook hier dat je doelen wel een relatie met je werk moeten hebben.

    In haar vorige werk vond Myra het soms lastig om efficiënt te werken en prioriteiten stellen. Ze wil graag leren hoe ze beter kan plannen en met meer focus kan werken. Ook is nee zeggen een vaardigheid die ze graag wil leren.

    Waar ze nog mee worstelt is welke competenties ze heeft en welke ze nog meer kan ontwikkelen.

    Stap 3: Competenties

    In elk voorbeeld van een persoonlijk ontwikkelingsplan vind je competenties terug. Maar wat zijn competenties eigenlijk? Je kunt zeggen dat competenties hetzelfde zijn als talenten. Maar dan gekoppeld aan de rol die je hebt binnen de organisatie.

    Myra heeft in haar functieprofiel opgezocht welke competenties voor haar rol van belang zijn. Denk aan geduldig zijn en goed kunnen luisteren. Dat kan ze allebei, maar ze denkt dat ze dit nog beter kan inzetten en ontwikkelen als ze met meer focus werkt en beter leert plannen.

    Vervolgens bepaalt ze hoe ze haar doelen gaat bereiken.

    Stap 4: Persoonlijk ontwikkelingsplan SMART formuleren

    persoonlijk ontwikkelingsplan voorbeeld smart – IMK OpleidingenAls je hebt bepaald wat je wilt ontwikkelen, dan bedenk je vervolgens hóe je dat gaat doen. Belangrijk hierbij is dat je je doelen SMART maakt.

    SMART staat voor

    • Specifiek: het doel concreet benoemen;
    • Meetbaar: meetbare norm afspreken en afspreken wie de meting doet;
    • Acceptabel: beide partijen de afspraak laten accepteren;
    • Realistisch: de afspraken zijn binnen de gestelde termijn uit te voeren;
    • Tijdgebonden: stel termijnen en deadline.

    Myra wil bijvoorbeeld efficiënter werken. Ze formuleert dat als volgt: ik wil efficiënter leren werken. Dat is natuurlijk wel het doel maar het is weinig concreet, want: wat betekent efficiënter? Hoe wil ze dat doen? Wanneer gaat ze dat doen? Wanneer werkt ze efficiënter? Waaraan merkt ze dat ze efficiënter werkt?

    Als Myra haar doel SMART formuleert, zie het er zo uit in haar voorbeeld van een persoonlijk ontwikkelingsplan:

    Over 3 maanden werk ik efficiënter, want dan maak ik elke dag een realistische planning waar ik me aan houd.

    Of

    Ik werk efficiënt als ik een planning maak en elke dag 2 x een focus uur inplan. Ik stem dat af met mijn collega’s en in dat focus uur neem ik geen telefoon op en beantwoord ik geen e-mail. Om dit doel te bereiken, volg ik een cursus Timemanagement

    Stap 5: Wat heb ik nodig?

    Samen in gesprek - IMK OpleidingenOm een POP helemaal compleet te maken, kijk je ook naar wat je nodig hebt om je doelen te behalen. Misschien heb je feedback nodig van je leidinggevende of van collega’s of klanten. Of toestemming om een opleiding te volgen. Of tijd om te oefenen en te studeren. Het kan van alles zijn.

    In het voorbeeldplan van Myra is zij concreet in het formuleren van haar doel: ze heeft een training nodig om te leren plannen. En ze heeft de steun van haar collega’s nodig om met focus te kunnen werken.

    Dit neemt zij op in haar POP.

    Stap 6: Uitvoering

    De laatste stap is het uitvoeren van je POP. Hoe ga je ervoor zorgen dat je daadwerkelijk aan de slag gaat met je doelen?

    Myra neemt in haar plan op dat ze een paar acties gaat uitvoeren en dat er toetsmomenten zijn waarin ze haar leidinggevende laat weten hoe ver ze is en wat ze heeft gedaan. In haar voorbeeld persoonlijk ontwikkelingsplan zet zij het volgende:

    1. Uiterlijk twee weken na haar gesprek met haar leidinggevende heeft ze een geschikte training uitgezocht, zelf denkt ze aan Persoonlijke effectiviteit of Timemanagement met Outlook;
    2. Binnen twee weken na het afronden van haar training heeft ze met haar collega’s besproken dat ze graag wil werken met focus uren;
    3. Binnen zes weken na het afronden van haar training bespreekt ze haar planning met haar leidinggevende.
    4. Binnen twaalf weken na haar gesprek met haar leidinggevende werkt Myra minstens 3 dagen per week met focusuren.
    5. Na zes maanden reflecteert Myra op haar vorderingen en ze bespreekt deze met zowel haar leidinggevende als met haar collega’s.

    Op deze manier is de kans veel groter dat Myra haar ontwikkeling in gang zet.

    Extra tip voor HRM’ers

    Als HRM’er werk je nauw samen met leidinggevenden en medewerkers als het gaat om persoonlijke en professionele ontwikkeling. Opleiden is daar een belangrijk onderdeel van. Wil je graag een goede basis leggen zodat opleiden een vaste plek in de organisatie krijgt? Lees dan het artikel “Checklist: Opleidingsplan in 5 eenvoudige stappen”.
    Of download onze gratis whitepaper Een opleidingsplan maken, zo doe je dat. Daarin lees je meer over het nut en belang van opleiden en natuurlijk krijg je praktische tips voor het maken van een opleidingsplan dat wérkt!

    Veel gestelde vragen over het invullen van een persoonlijk ontwikkelingsplan

    Hoe vul je een POP formulier in?

    Bij het invullen van een POP formulier geef je antwoord op vragen als:

    1. Wat wil ik bereiken?
    2. Welke vaardigheden heb ik hiervoor nodig?
    3. Welke acties ga ik hiervoor ondernemen?
    4. Wanneer wil je die acties gaan doen?
    5. Wat heb ik hiervoor nodig?

    Wat staat er in een POP?

    In een POP staan jouw persoonlijke leerdoelen over een bepaalde periode. Ook de acties die je gaat ondernemen om deze doelen te behalen staan hierin beschreven. In welke periode je dit gaat doen. Hoe je de voortgang bewaard. En hoe je dit rapporteert aan jouw leidinggevende.

    Waarom is een persoonlijk ontwikkelingsplan belangrijk?

    Een persoonlijke ontwikkelingsplan is belangrijk omdat hierin omschreven staat hoe jij je wilt ontwikkelen in jouw loopbaan. Het helpt als je beschrijft wat je wilt bereiken en of je daar hulp bij nodig hebt door bijvoorbeeld mee te lopen met een collega of het volgen van een training. Dit kun je bespreken met je leidinggevende en periodiek de voortang met elkaar doornemen.

    In welke opleiding leer ik hoe ik een persoonlijk ontwikkelingsplan opstel?

    Tijdens de opleiding Human Resource Management A en de opleiding Human Resource Management B komt het opstellen en invullen van een persoonlijk ontwikkelingsplan uitgebreid aan bod. Met name hoe je dit vanuit de afdeling Human Resource Management faciliteert en stimuleert. In de opleiding Middle Management A ga je hiermee aan de slag vanuit een leidinggevende rol.