28 augustus 2020

Ben je doorgegroeid naar de functie van middle manager? En voel je je soms alsof je tussen twee vuren in zit? Alsof je elke keer opnieuw moet kiezen tussen je team en het hoger management? Veel middle managers herkennen het: dat gevoel in een spagaat te staan.

Hoe ga je daar het beste mee om? In dit artikel vertelt middle manager Jan Bosma over zijn ervaringen met leidinggeven aan zijn team. Harm Hilgevoord, trainer bij IMK Opleidingen, vult aan met tips.

Als middle manager ben je niet meer ‘one of the guys’

Jan is bijna twee jaar geleden leidinggevende van zijn team geworden. Hij kan zich de eerste tijd nog goed herinneren: “In het begin wilde ik meedoen en one of the guys blijven. Maar dat werkte niet goed. Het voelde ongeloofwaardig. Het is wennen als je ineens anders wordt bekeken terwijl je als persoon niet veranderd bent.

“Vroeger klaagde ik mee bij de koffieautomaat”

Koffiemok - IMK opleidingenAls middle manager merkte ik aan kleine dingetjes dat ik geen onderdeel van het team meer was. Het gesprek bij de koffieautomaat viel bijvoorbeeld stil als ik erbij kwam staan. Vroeger klaagde ik vrolijk mee over alles wat het management niet goed deed. Maar nu wás ik die manager. Een gekke gewaarwording.

Inmiddels heb ik geleerd dat ik ook onderdeel van het team kan zijn door oprechte belangstelling te tonen en betrokken te zijn.”

Harm hoort tijdens zijn trainingen vaak dat middle managers het lastig vinden om hun positie te bepalen en eigen stijl te vinden. Wat kan helpen is om onze managementtest te doen om erachter te komen wat voor soort manager je bent. Het is belangrijk om jezelf goed te kennen: wat zijn mijn valkuilen? Hoe reageer ik op bepaald gedrag? Hoe handel ik als er een stresssituatie is?

En, leer je team kennen. Kom erachter op welke manier je het beste kunt aansturen. Dat kan wisselen per persoon: de een heeft duidelijke instructies nodig waar de ander juist wat meer vrijheid nodig heeft.

Hoe zit het nou met die spagaat?

Toen Jan nog geen middle manager was had hij vaak het gevoel dat het hoger management niet luisterde en geen idee had wat er op de werkvloer speelde. “Ik heb zo vaak gedacht: hoe kan het nou dat ze niet doorhebben hoeveel werk het zou schelen als we wat extra mensen zouden hebben of een paar extra machines? Inmiddels ben ik erachter dat er zoveel meer meespeelt. Het leiden van een bedrijf is echt veel complexer dan ik ooit had kunnen vermoeden.

En toch voel ik die spagaat wel vaak want ik snap hoe het is om op de werkvloer elke keer tegen dezelfde problemen aan te lopen. Maar, ik snap nu ook welke processen er zijn, hoe ingewikkeld besluitvorming kan zijn en hoe alles in elkaar grijpt. Een eenvoudige vraag om extra middelen is soms veel ingewikkelder dan je denkt.

Ik probeer zo transparant mogelijk te zijn waarom iets niet kan en ik heb leren onderhandelen. Zowel met het hoger management als met mijn team. Het is geven en nemen.”

Harm voegt toe: “Sowieso is het handig om zoveel mogelijk met een helicopterview te leren kijken. Je zo min mogelijk laten meeslepen door ditjes en datjes en de grote lijnen in de gaten te houden. Op die manier wordt het veel makkelijker om te zien waar de prioriteiten liggen en te beoordelen welke wensen vanuit het team echt toegevoegde waarde hebben.”

Loslaten en accepteren

Middle Management C - IMK OpleidingenLeidinggeven betekent ook loslaten en accepteren. Jan: “Soms ben ik verbaasd over het gebrek aan initiatief en verantwoordelijkheidsgevoel binnen mijn team. Bijvoorbeeld even afwassen aan het einde van de dag of de werkplek opruimen is er niet altijd bij. Maar ook dingen zoals zelf een oplossing bedenken of iets langer doorwerken als dat nodig is gebeuren niet automatisch. Ik kon me daar enorm aan ergeren. Tot een collega-manager tegen me zei dat dat precies de reden was dat ik manager ben geworden en zij niet. Omdat ik wel initiatief neem en mijn verantwoordelijkheid pak. Dat is nou eenmaal het verschil tussen mij en mijn team. Dat inzicht heeft me geholpen om irreële verwachtingen los te laten. En dat geeft veel meer rust.”

Leren delegeren

“Wat misschien ook thuishoort bij loslaten en accepteren is dat ik van Harm heb leren delegeren. In het begin werkte ik net zo hard en misschien harder mee, om maar te laten zien dat er wat mij betreft niets veranderd was. Maar daardoor kreeg ik mijn eigen werk niet af én ik zat er veel te veel bovenop. Inmiddels heb ik meer afstand genomen en ben ik er voor ze als me nodig hebben. Grappig genoeg lossen ze nu veel problemen zelf op.”

Wat volgens Harm dé succesfactor is voor middle managers is het accepteren van hun positie in de organisatie. Als middle manager zit je nou eenmaal tussen twee vuren in. Daar kun je tegen blijven vechten, maar je kunt er beter mee leren omgaan. Door dat te accepteren pak je veel beter je positie en zie je waar je invloed zit en waar niet.

Wil je meer weten en leren over middle management? Met onze 8-daagse opleiding Middle Management A leer je alles over leiderschap, communicatie, personeelsbeleid en organisatie. Liever een tweedaagse training? Volg dan bijvoorbeeld de training De effectieve teamleider of Praktisch leidinggeven op de werkvloer. Je kan ook contact met ons opnemen voor een vrijblijvend studieadvies.