“Ze doen gewoon hun werk. Moet ik daar dan ook al een compliment voor geven?” Teamleider Ronald stelde deze vraag niet hardop, maar dacht het wel toen hij te horen kreeg dat hij wat vaker waardering mocht uitspreken naar zijn team. Lees hier waarom hij die feedback kreeg.
Inhoud
Waarom complimenten onmisbaar zijn
Ronald vond zichzelf best wel duidelijk en eerlijk. Als er écht iets goeds gebeurde, liet hij dat heus wel blijken. Toch kreeg hij terug: het mag wat vaker, wat persoonlijker, wat eerder. Hij vond het lastig: complimenten voelden voor hem snel als overbodig of overdreven.
Complimenten zijn een essentieel onderdeel van leidinggeven. Iedereen, ook Ronald, heeft behoefte aan erkenning. Niet alleen als je boven verwachting presteert, maar juist ook als je consistent bijdraagt.
Medewerkers die regelmatig waardering krijgen:
- zijn meer betrokken bij hun werk.
- worden minder snel ziek of gestrest.
- blijven langer in hun functie.
- denken proactiever mee.
- zijn vaker bereid om extra taken op te pakken.
Moet ik dan voor álles een compliment geven?
Complimenten zijn geen confetti. Ze verliezen hun waarde als je ze bij het minste of geringste rondstrooit. Daarom is het goed om je als leidinggevende te trainen om oog te krijgen voor prestaties die misschien ‘gewoon’ lijken, maar essentieel zijn voor de kwaliteit en sfeer in je team.
Voorbeelden:
- Iemand die altijd op tijd is en zijn werk netjes afrondt.
- Een collega die nieuwe collega’s goed opvangt.
- Iemand die uit zichzelf een collega helpt.
- Een medewerker die na feedback bewust ander gedrag laat zien.
- Een teamlid dat zorgt voor overzicht, structuur of rust.
Tips om beter en effectiever complimenten te geven
1. Wees specifiek
In plaats van “Goed gedaan”, kun je beter zeggen: “Fijn dat je dat rapport gisteren nog af kon maken, dat hielp enorm om op schema te blijven.” Specifieke complimenten laten zien dat je oplet en écht ziet wat iemand doet. Ze voelen oprechter en geven richting aan gewenst gedrag.
2. Complimenteer op gedrag, niet op karakter
Gedrag benoemen geeft iemand houvast: dit is wat werkt, dit is wat ik vaker kan doen. Geef complimenten die concreet en herhaalbaar gedrag stimuleren. Bij complimenten op karakter (zoals “Je bent slim”, “Je bent een topper”) weten mensen vaak niet wát ze precies goed doen en kunnen ze soms juist druk voelen om dat beeld te blijven waarmaken.
Zeg daarom: “Ik zie dat je vanochtend direct hebt opgepakt wat we gisteren bespraken, fijn dat je zo snel schakelt,” In plaats van “Jij bent echt een harde werker.”
3. Geef complimenten tijdig
Geef een compliment zodra het gedrag plaatsvindt of kort daarna. Dan is de impact het grootst. Wacht dus niet tot het functioneringsgesprek. Een oprechte opmerking aan het eind van de dag, zoals “Dat telefoontje heb je netjes afgehandeld, bedankt”, is vaak al genoeg om iemand met een goed gevoel naar huis te laten gaan.
4. Zorg dat het past bij jouw stijl
Als je complimenten voelen als toneelspel, prikken mensen daar zo doorheen. Je hoeft niet te overdrijven. Een korte, eerlijke zin in jouw woorden is voldoende.
- Je kunt zeggen: “Ik waardeer het dat je zo gestructureerd werkt, dat maakt het voor mij makkelijker om het overzicht te houden,”
- Maar je kunt ook kiezen voor “Ik ben heel blij dat jij zo gestructureerd werkt, dat is voor mij als chaoot superfijn!”
Kies de woorden die bij jou passen, dan komt het compliment écht binnen bij de ander.
5. Zeg ook iets als het ‘gewoon goed’ gaat
Veel leidinggevenden denken dat ze pas iets hoeven te zeggen als er iets mis is of juist uitzonderlijk goed. Maar juist het benoemen van de ‘stille krachten’ in het team maakt verschil.
Een simpel “Je bent altijd op tijd en dat zorgt voor rust in het team” kan voor iemand het verschil maken in hoe gewaardeerd hij zich voelt.
6. Kijk niet alleen naar output, maar ook naar houding
Als teamleider kun je geneigd om naar resultaten te kijken. Maar je kunt óók kijken naar inzet, houding en flexibiliteit. Bijvoorbeeld: “Ik zie dat je de laatste tijd extra flexibel bent met je planning, dat helpt echt nu we zo krap zitten.”
Zo laat je zien dat je ook oog hebt voor het grotere plaatje en niet alleen de output.
7. Vraag af en toe hoe iemand zélf vindt dat het gaat
Je kunt ook het gesprek opengooien. “Ik ben benieuwd: waar ben je zelf trots op de afgelopen tijd?” Dat geeft jou input én ruimte om daarop aan te haken met een compliment dat aansluit bij iemands eigen gevoel.
Waarderen voor meer betrokkenheid
Complimenten geven is geen ‘soft gedoe’, maar een effectieve en leuke manier om de samenwerking te versterken en je team duurzaam inzetbaar te houden. Door bewuster te waarderen wat goed gaat, kun je een werksfeer creëren waarin mensen harder voor jóu willen werken. Niet uit plicht, maar uit betrokkenheid.
Zelf aan de slag met complimenten geven?
Overtuigd van het effect van complimenten geven op de werkvloer? Dan hebben we 70 voorbeelden van complimenten voor je ter inspiratie.
Ook de training Feedback geven of de cursus Effectief communiceren helpen je om gedrag te benoemen en te belonen op een manier die goed bij jou past.