7 april 2018

Directeur Training & Development Bert Pol: Vrienden noemen mij Bert de Bouwer. Dat herken ik zowel privé als in mijn werk. Thuis ben ik altijd aan het klussen. Ons vorige huis, ons huidige huis, een groot fietsenhok en vorig jaar een boomhut voor mijn zoons. Wat me vooral aanspreekt, is dat je resultaat ziet van je werk.

Trainen is net bouwen

Ook met trainingen ben je natuurlijk aan het bouwen. Daarom vind ik het ook zo’n mooi vak. Het draait niet alleen om de contactmomenten met de trainer. We onderzoeken heel concreet wat een organisatie nodig heeft om te groeien. Vervolgens gaan we met de deelnemers aan de slag: wat betekent dit voor jou in de praktijk? Wat ga je anders doen?

Geen trucjes

Zodra deelnemers die nieuwe inzichten en vaardigheden toepassen in hun werk, veranderen ook de resultaten. Niet voor niets zeggen we: vandaag geleerd is morgen toegepast. We gaan daarbij altijd uit van iemands eigenwijze en eigen wijze van communiceren. Het zijn geen trucjes die ze leren. Verbouwen is ook geen trucje. Je kan geen draagmuur bouwen met alleen gipsplaten. En zowel bij trainen als bij bouwen geldt: soms moet je veel kracht zetten om dingen te veranderen, zonder het kapot te maken.

Meesterwerk

Net als veel van onze klanten heb ik geleerd door te doen. Dat gaat onvermijdelijk met vallen en opstaan. Toen ik onze badkamer ging verbouwen, kocht ik van die Italiaanse tegels van 120 bij 60 centimeter. De eerste tegel die ik op de muur plakte, gleed zo naar beneden. Veel te zwaar natuurlijk. Uiteindelijk heb ik een heel raggelwerk gemaakt waar de tegels op konden steunen. Het was hard ploeteren, maar het is wel gelukt. Die badkamer is nog steeds mijn meesterwerk.

Fundering

Zo snel als je resultaat ziet bij een verbouwing, bij trainingen heeft het iets meer tijd nodig. Toen ik net directeur werd, kreeg ik al snel last van mijn eigen ongeduld. Ik wilde scoren, meteen resultaat zien. Toch heb ik geleerd dat je eerst de fundering moet leggen, voordat je een stevig bouwwerk neer kunt zetten. Dat is bij organisaties ook zo. Daarom zetten we de contouren van het eindresultaat op papier en besteden we veel aandacht aan het evalueren. Steeds toetsen we of in de praktijk al zichtbaar is wat we hadden afgesproken. Zo kan je op tijd bijsturen.

Het leukste wat er is

Met IMK Opleidingen bouw ik graag mee aan de organisatie van onze klanten. Samen ontwikkelen we steeds meer incompany development trajecten. Daarmee bereiken we de beste resultaten in de praktijk. En dat vind ik het leukste wat er is.

>> Meer informatie over een training op maat

 

Wil je met mij van gedachten wisselen? Stuur me een e-mail of bel me via 0172 – 42 34 56.

Met vriendelijke groet,

Bert Pol
Directeur Training & Development
Bert@IMKopleidingen.nl

 

Leren is bouwen door te doen - apr 2018