15 maart 2021

“Als ik als teamleider al niet precies weet hoe we deze verandering moeten waarmaken, hoe krijg ik mijn team dan in beweging?” In onze training Leidinggeven aan verandering komt deze vraag vaak naar voren. Ben jij teamleider of manager en zoek je naar manieren om je team te motiveren in tijden van verandering? Lees dan deze 5 tips van onze trainer Ester van Gils.

Tip 1: Ken je medewerkers

Team mix - IMK Opleidingen“Ken jij je teamleden goed, weet je hoe ze omgaan met verandering? Het ene teamlid wordt blij van een nieuwe koers of een ambitieus project, de ander ziet er als een berg tegenop. De een ziet kansen, terwijl de ander hulp nodig heeft om de toekomst concreet te maken”, aldus Ester van Gils. “Als teamleider ben jij degene die weet wat jouw medewerkers in huis hebben om de verandering tot een succes te maken. Vul niet voor ze in, maar blijf met je medewerkers in gesprek en luister goed. Alleen zo kom je erachter hoe ze in hun vel zitten en welke vragen of onzekerheden ze hebben. Door goed te luisteren pak je belangrijke signalen tijdig op.”

Heb je weinig ervaring als leidinggevende, of ken je jouw teamleden nog maar kort? Dan kan een DISC-analyse van het team helpen. Dit is een praktisch middel om de persoonlijkheid en communicatiestijlen van je teamleden in kaart te brengen. Zo leer je elkaar snel kennen, kun je valkuilen uit de weg gaan en elkaars talenten benutten.

Tip 2: Stel je proactief op

”Tweede tip: als je weet wat je medewerkers belangrijk vinden, dan kun je vanaf het begin de juiste vragen stellen en voor opheldering zorgen bij de verandermanager, je eigen leidinggevende of directie. Misschien zijn er door de verandering nieuwe vaardigheden nodig en kan een training of opleiding daarbij helpen. Dan ben jij als leidinggevende de aangewezen persoon om daarvoor een aanvraag te doen. Dit vraagt om een proactieve houding: je wacht niet af, maar je durft op de verandering af te stappen.” Eerder schreven we al een artikel over hoe je van een reactieve houding naar een proactieve houding kunt gaan.

Tip 3: Geef perspectief

“Helaas is er geen standaardVerrekijker - geel - IMK Opleidingen recept voor een succesvolle verandering. Maar het succes staat of valt bij je eigen team en dat heeft behoefte aan perspectief: welke kant gaat de organisatie of het team op en wat winnen we daarmee? Wat is ervoor nodig om daar te komen?

Vervolgens willen medewerkers weten: ‘Wat betekent dit concreet voor mij?’ Zeker in het begin van een verandering is dit niet altijd duidelijk. Als teamleider doe je er goed aan om dit te erkennen en te benoemen, bijvoorbeeld zo: ‘Ik begrijp dat jullie willen weten wat dit concreet voor ons team betekent, maar dat is nu helaas nog te vroeg. Ik beloof jullie dat ik er bovenop zit en dat ik jullie informeer zodra het meer concreet wordt.’ Kijk ook nogmaals naar tip 2 hierboven: als er dingen nog onduidelijk of onbekend zijn, vraag dan na wanneer je meer informatie kunt verwachten, zodat jij vervolgens je team kunt informeren.”

Tip 4: Ga voor ontwikkeling

Volgende stap - Team - IMK OpleidingenEster vervolgt: “Geef medewerkers ook ruimte om te leren. Vaak ontstaat onzekerheid doordat iemand denkt dat hij niet genoeg kennis of vaardigheden in huis heeft. De bereidheid om te veranderen is er dan dus gewoon! Maar hij of zij weet niet goed HOE. In de meeste verandertrajecten is het niet alleen jouw team dat met die onzekerheid worstelt. Informeer dus ook eens bij collega-leidinggevenden hoe het zit met de kennis en competenties in hun teams. Pak de kans om hierin samen op te trekken richting je directie. Bundel jullie krachten, wissel kennis en ervaring uit en vraag samen om investeringen op het gebied van opleiding en ontwikkeling. Samen krijg je meer voor elkaar.”

Tip 5: Bouw aan vertrouwen

“Tot slot mijn vijfde tip. Een bekend spreekwoord luidt: Vertrouwen komt te voet en gaat te paard… Dat geldt zeker ook voor leidinggevenden en hun teams. In tijden van verandering is vertrouwen nog belangrijker. Medewerkers worden onzeker als niet duidelijk is wat er op hen afkomt. Of als hun kennis en competenties niet worden benut. Ook moeten teams soms gedwongen afscheid nemen van vertrouwde situaties of collega’s. Dan ben jij er om te zorgen voor veiligheid en vertrouwen.

Hoe je dat doet? Geef eerst ruimte aan weerstand. Bedenk dat achter elke weerstand een verborgen verlangen schuilt: iets waar medewerkers aan gehecht zijn of wat ze belangrijk vinden. Dat is kostbare informatie. En denk ook aan het mogen inzetten van een bepaald talent. Als jij daar ruimte voor geeft, dan helpt dat om een medewerker of team enthousiaster te maken voor verandering.

Verder helpt het om transparant en eerlijk te zijn, ook als het om slecht nieuws gaat. Communiceer op tijd. Zorg dat medewerkers zich kunnen en durven uiten bij jou. Neem hun vragen en twijfels serieus. Creëer bijvoorbeeld aparte momenten om de ideeën van individuele medewerkers aan te horen. Laat zien dat je naar kansen wilt zoeken. Dat je je best doet om jouw medewerkers van waarde te laten zijn in een verandertraject. Dan voeg je als leidinggevende iets heel waardevols toe.”

Meer weten?

Hopelijk helpen deze tips jou om als leidinggevende uit de voeten te kunnen met ingewikkelde veranderingen. Wil jij nog meer weten over het leidinggeven aan veranderingen? Volg bij IMK Opleidingen de training Verandermanagement. Wil jij je breder ontwikkelen in jouw leiderschapsvaardigheden? Bekijk al onze trainingen en opleidingen op het gebied van Management en Leiderschap. Vragen? Neem contact op  met onze studieadviseurs voor meer informatie via 0172 – 42 34 56 of studieadvies@imkopleidingen.nl.