Wil jij HR-manager worden maar twijfel je nog of dit voor jou de juiste stap is? In dit artikel lees je wat een HR-manager doet, wat het werk zo leuk maakt én welke valkuilen je tegen kunt komen, wat een HR-manager verdient en wat je kunt doen om HR-manager te worden.
Inhoud
Wat doet een HR-manager?
We beginnen bij het begin. Een HR-manager – voluit Human Resources Manager – is verantwoordelijk voor het volledige personeelsbeleid van een organisatie. De HR-manager heeft een strategische en coördinerende rol. Als HR-manager zorg je ervoor dat het HR-beleid aansluit bij de doelen van de organisatie én de behoeften van medewerkers.
Je ontwikkelt en bewaakt het HR-beleid, zorgt voor de uitvoering ervan en adviseert het management over onderwerpen als in-, door- en uitstroom, verzuim, functioneringsgesprekken, loopbaanontwikkeling, arbeidsvoorwaarden en organisatieontwikkeling.
Soms geef je leiding aan een HR-team, maar het kan ook zijn dat je de enige HRM-er bent. In dat geval zul je ook uitvoerende taken hebben.
Welke taken heeft een HR-manager?
De precieze invulling van de functie verschilt per organisatie, maar kerntaken zijn:
- Het opstellen en doorvertalen van het HR-beleid naar de praktijk.
- Adviseren van directie en management bij personele vraagstukken.
- Signaleren van trends zoals krapte op de arbeidsmarkt of veranderende wetgeving.
- Zorgen voor een veilige, inclusieve en stimulerende werkomgeving.
- Leidinggeven aan het HR-team of samenwerken met HR-collega’s (meestal in grotere organisaties).
Waar kun je werken als HR-manager?
HR-managers vind je in bijna alle sectoren: van zorginstellingen tot commerciële bedrijven, van overheid tot onderwijs. De rol en verantwoordelijkheden hangen af van de grootte van de organisatie.
In kleinere bedrijven is de HR-manager vaak een allrounder die ook uitvoerende taken oppakt. In grotere organisaties geef je meestal leiding aan een team van HR-professionals en ben je vooral bezig met beleid, strategie en overleg met de directie.
Wat zijn de leuke kanten van het werk?
HR-manager worden betekent dat je een veelzijdige rol krijgt. Veel HR-managers noemen de combinatie van mensgericht werken én strategische invloed die deze functie zo aantrekkelijk maakt. Je schakelt tussen verschillende niveaus: van het begeleiden van een medewerker met een ontwikkelvraag, tot het adviseren van directie over een reorganisatie.
Je draagt concreet bij aan het verbeteren van de werksfeer, de samenwerking in teams, het behoud van talent en het toekomstbestendig maken van de organisatie. Geen dag is hetzelfde, en je bouwt aan iets wat ertoe doet: werkgeluk, inclusie, groei en werkplezier.
Wat verdient een HR-manager?
Als je HR-manager wordt, kun je gemiddeld rekenen op een salaris tussen op basis van een fulltime dienstverband. In grote organisaties of commerciële sectoren kan dit oplopen tot €8000 bruto.
Daarbovenop komen ook nog de secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een telefoon(vergoeding), opleidingsbudget of een dertiende maand.
Je salaris is afhankelijk van factoren zoals je ervaring, opleiding, de grootte van de organisatie en je verantwoordelijkheden.
Wat zijn de valkuilen?
Natuurlijk kent de rol van HR-ook valkuilen:
- Je hebt een verantwoordelijke en intensieve baan.
- Je zit regelmatig tussen management en medewerker in, waarbij belangen kunnen botsen.
- Je moet stevig in je schoenen staan en tegelijkertijd empathisch en diplomatiek blijven.
Ook is het een functie waarin er veel tegelijk op je af kan komen. Denk aan:
- Verandertrajecten
- Verzuimproblematiek
- Vertrouwelijke gesprekken
- Arbeidsconflicten
- Een continue stroom van vragen en ver
- En je moet op de hoogte blijven van actuele wetgeving, cao-wijzigingen en trends op de arbeidsmarkt.
Daarnaast is het soms lastig om daadwerkelijk de ruimte te krijgen voor strategisch HR-beleid. Zeker in organisaties waar HR vooral als kostenpost wordt gezien, is het aan jou om het belang van goed personeelsbeleid zichtbaar en bespreekbaar te maken.
Welke kwaliteiten heb je nodig om HR-manager te worden?
Als HR-manager is het belangrijk dat je stevig in je schoenen staat, goed kunt communiceren en grenzen durft aan te geven. Je moet kunnen luisteren zonder te oordelen, helder adviseren, en niet bang zijn om lastige gesprekken te voeren. En natuurlijk ben jij, net als elke HRM’er, integer: je gaat vertrouwelijk met gevoelige informatie om.
Verder beschik je over de volgende kwaliteiten:
- Leiderschap: je geeft richting aan HR-beleid, mensen én jezelf.
- Verbindend vermogen: je bouwt relaties op met vertrouwen en verbindt belangen, mensen en visies met elkaar.
- Mensgericht: je begrijpt dat organisaties draaien op mensen en investeert in wat mensen nodig hebben om zo goed mogelijk te functioneren.
- Stressbestendig: je moet snel kunnen schakelen en ook onder druk van verschillende kanten koers weten te houden.
- Organisatiesensitiviteit: je voelt aan wat er speelt en kunt situaties objectief analyseren.
Is HR-manager worden iets voor jou?
Als je graag werkt met mensen én organisaties, strategisch kunt denken én praktisch kunt handelen, dan is HR-manager een rol waarin je je volop kunt ontwikkelen. Het is een vak waarin je nooit uitgeleerd raakt, waarin je elke dag verschil kunt maken en waarin je, als je het goed doet, van enorme toegevoegde waarde bent voor management én medewerkers.
Hoe word je HR-manager?
Veel HR-managers hebben een hbo- of wo-opleiding op het gebied van Human Resource Management, Bedrijfskunde, Arbeids- en Organisatiepsychologie of Personeel & Arbeid.
In de praktijk zie je vaak dat mensen doorgroeien vanuit een rol als HR-adviseur of medewerker, recruiter of teamleider. Ook ervaring met het begeleiden van een fusie, het ontwikkelen van een onboardingstraject of het opzetten van een nieuwe beoordelingscyclus kan een opstap zijn als je HR-manager wilt worden.
Je kunt ook denken aan de opleiding Human Resource Management B. Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor HR-adviseurs die zich verder willen ontwikkelen in bijvoorbeeld de richting van HR-manager.

Bereid je voor op de verschillende uitdagingen van het HR-vak. Download deze gids volop praktische handvatten en informatie.
Download de whitepaper
Liever persoonlijk advies over welke opleiding het beste bij je past? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend studieadvies via studieadvies@imkopleidingen.nl of 0172- 42 34 56.