16 maart 2021

Bijna van de ene op de andere dag sprong Irene Kicken in het diepe als HR-adviseur. Na een paar maanden pionieren snakte ze naar een steviger ondergrond. Ze wilde alleen niet opnieuw een lange hbo-opleiding volgen. De oplossing? IMK Opleiding Human Resource Management A (HRM A). Dat leverde haar uiteindelijk veel meer op dan verwacht. Ook toen de opleiding noodgedwongen online ging.

Daar stond ze, Irene, 35 lentes jong, medewerker bij de gemeente Hattem. Na tien jaar werken als consulent werk merkte ze: “Ik wilde op een andere manier met ‘mens en werk’ aan de slag.” Het vak van HR-adviseur trok haar enorm. Toen de zittende HR-adviseur bij de gemeente wegging, trok zij haar stoute schoenen dan ook aan. “Net als Pipi Langkous dacht ik: ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.” Het was het begin van een wervelende reis die haar een nuttige opleiding met prachtige ervaringen opleverde.

Wat mag wel/niet?

Op de drukke HR-afdeling mocht Irene in april 2020 meteen volop aan de bak. “Dat deed ik eerst op eigen kracht met begeleiding van collega’s, maar er waren steeds meer momenten dat ik zoekende was naar context. Ik miste de kaders van HR. Wat mag er bijvoorbeeld op het gebied van arbeidsrecht? En hoe ga je om met transitievergoedingen, ontslagzaken en iemand die langer dan twee jaar ziek is?” Daarnaast was ze nieuwsgierig naar het waaróm van het HR-werk.

In de opleiding Human Resource Management A van IMK Opleidingen ging ze op zoek naar antwoorden. “Vanwege mijn behoefte verwachtte ik het meest van de module Organisatie, cultuur en gedrag. Al snel bleken ook de andere modules heel interessant. Zoals Regie in personeelsbeheer en Advies, coaching en mediation.

Kleur bekennen

Als voorbeeld noemt Irene het onderdeel over het gedragsprofiel DISC. “Ik hoorde wel vaker over de ‘kleuren van mensen’. Nu heb ik ervaren ik hoe dat echt werkt. Bij het ene gedragstype kun je dingen beter direct en zakelijk brengen. Bij een ander werkt dat juist averechts. Intuïtief deed ik dat al, maar nu kreeg ik de handvatten om het beter onderbouwd toe te passen.” Ze zat helemaal in de opleiding, tótdat het door corona alleen nog online verder mocht. Wat nu?

Laptop - online trainen - IMK Opleidingen (1)Online, is dat wel wat?

Stoppen was voor Irene geen optie. Niet nu het zo lekker ging. “Maar het leek me lastig om online gefocust en betrokken te blijven, vooral omdat ik dacht dat er minder uitwisseling met andere deelnemers zou zijn.” Tot haar verrassing bleek dat prima te gaan. “Online behandelden we de lesstof óók gewoon. En in break-outrooms konden we in kleine groepjes oefenen. Hier wisselden we ook kennis en ervaringen uit. Dat viel me beslist mee en was eigenlijk de uitwisseling die ik daardoor live ook had.” Ze ontdekte dat er slimme tools waren om de trainingen online beter te laten werken.

Lees ook:

Zo laat je het online beter werken

“Onze trainer was nogal actief op Whatsapp, dus we kregen een eigen Whatsapp-groep voor meer verdieping. Dat werkte uitstekend. Verder kregen we het advies met al dat thuiswerken niet steeds op dezelfde plek te blijven zitten, maar in de pauzes even een stuk te wandelen.” Zo waren de intensieve online sessies goed vol te houden én kreeg ze alle antwoorden op de vragen die ze vooraf had.

Hoera, de antwoorden

Een van de antwoorden die ze vond, was hoe het rondom ziekte met de Wet verbetering poortwachter werkt. “Goed om te weten dat je als werkgever en werknemer allebei je best moet doen om terugkeer mogelijk te maken.” Inzicht in de rol van HR binnen een organisatie kreeg Irene ook. “Ik leerde dat HR vroeger vooral een administratieve functie had en inmiddels veel meer een managementrol is geworden. Die wetenschap heeft invloed op hoe ik zelf naar mijn werk kijk.”

Wat betreft arbeidsrecht (module Regie en personeelsbeheer) adviseert ze inmiddels volop de managers bij de gemeente. “Ik geef advies wat arbeidsrechtelijk gezien mogelijk is en bekijk waar ik het proces zo goed mogelijk kan begeleiden, zodat zowel werkgever als werknemer het beste uit een conflict komen. In het verleden gaf ik hierover advies op basis van boerenverstand; dankzij de opleiding weet ik nu wat wel en niet mag en waarom dat zo is.”

Storyboard als samenvatting

Naast alle kennis die Irene opdeed, werd ze ook blij van de afstudeeropdracht: haar leerpunten en ervaringen uitwerken. Waarom? “Ik ben heel creatief in mijn privéleven. En nu kon ik dat zakelijk gebruiken.” Ze doelt op het voorblad dat ze voor de opdracht maakte, een storyboard met prachtige tekeningen en betekenisvolle steekwoorden. Zoals dienend leiderschap, waarmee ze de ondersteunende rol van de toekomstige organisatieontwikkeling vertolkt.

Irene Kicken storyboard Opleiding HRM A IMK opleidingen

Op het board kwam ook een schets van de toren van de poort van Hattem. Daarmee zette ze de succesvollere organische projectstructuur af tegen de klassieke mechanische structuur. Dus zaken als functie- en hiërarchie overschrijdende teams en meer mensen onder één manager tegenover strak beheer, weinig personeelsparticipatie en weinig mensen onder een manager. Allemaal kennis waar ze nu gretig gebruik van maakt.

Meer plannen, meer mogelijkheden

Haar volgende stap? Die wordt misschien Human Resource Management B. Tegelijkertijd kan ze bij IMK Opleidingen ook kiezen voor een intervisiegroep om met vakgenoten ervaring uit te wisselen. Over een tijdje de opleiding nog eens herhalen voor een opfrissing (Ongelimiteerd herhalen) is ook een optie; het lesgeld brengt IMK Opleidingen hiervoor niet opnieuw in rekening, dus dat vindt ze interessant. De wens voor een vervolg leeft bij Irene in ieder geval beslist. “Maar na vier maanden studie ga ik nu eerst meer vlieguren op de werkvloer maken”, besluit ze opgewekt.