6 juli 2016

“Geef die aap terug” is een veel gehoorde kreet bij het onderwerp ‘aap management’. Trainer Robin Schattefor ging hiermee aan de slag met zijn deelnemers tijdens de training Praktisch leidinggeven op de werkvloer. De pluche aap kon hierbij natuurlijk niet ontbreken. Aap management is afkomstig vanuit het Amerikaanse spreekwoord ‘who owns the monkey? (wie is er verantwoordelijk voor het probleem?) en gaat over het omgaan met problemen op zakelijk gebied.

Hoe werkt het

Stel, u heeft een leidinggevende functie. Eén van de medewerkers komt met een probleem naar u toe waarvan hij niet weet hoe hij dit kan oplossen. U bent ervaren met dit probleem, maar hoe gaat u hiermee om? Legt u het de medewerker uit door middel van tips, pakt u het zelf op of gaat u anders te werk? In dit voorbeeld heeft de medewerker een probleem. Hij draagt dus op dit moment de aap op zijn schouder. Doordat de medewerker u bij het probleem betrokken heeft zit de aap nu tussen u beide in. De vraag is wie er met de aap op zijn schouder einde dag het kantoor verlaat. Is dat de medewerker of bent u dat?

Een kooi vol apen

Het komt vaak voor dat leidinggevende de problemen van de medewerkers overnemen om ze er niet mee te ballasten. Dit wordt social management genoemd. De leidinggevende wil namelijk te hulp schieten om het probleem bij de medewerker weg te nemen. Dit is een mooi gebaar, maar eindigt uiteindelijk in minder prettige situaties. U kunt namelijk last krijgen van apenstress. Dit ontstaat wanneer alle medewerkers hun problemen altijd bij u als leidinggevende neerleggen. Het gevolg hiervan is dat u een kooi vol apen creëert. U bent alleen nog maar bezig met het oplossen van problemen en komt niet meer aan uw eigen taken toe. Daarnaast wordt ook het zelfdenkend- en probleemoplossend vermogen van de medewerkers geschaad. Zij komen telkens met hun problemen naar u toe waardoor ze zelf niet meer nadenken.

Onze management en leiderschap opleidingen en trainingen bieden u hulp bij het terug geven van de apen. Hierdoor kan er gewerkt worden aan het verantwoordelijkheidsgevoel en de initiatieven van de medewerkers, zodat zij minder snel met hun problemen op uw af stappen en u uw taak als leidinggevende uitvoeren.

Vragen? Neem contact op met onze studieadviseurs. Zij zitten klaar u op weg te helpen met uw keuze. Bel 0172 – 42 34 56 of e-mail studieadvies@IMKopleidingen.nl.

>> Lees meer over de training Praktisch leidinggeven op de werkvloer

Bron: Lesmateriaal training
Praktisch leidinggeven op de werkvloer