Wat je manager vandaag tijdens die meeting flikte, kon echt niet! Eigenlijk wil je er wat van zeggen. Maar volgende week heb je je beoordelingsgesprek. Is dat dan wel slim? In dit artikel leggen we uit hoe je het aanpakt.
Inhoud
Feedback geven kan spannend zijn
Feedback geven op het werk is vaak best spannend om te doen. Een compliment geven is eenvoudig, omdat het positief en opbeurend is. Maar feedback kan wel eens hard aankomen of (te) persoonlijk opgevat worden. Meestal gaat feedback namelijk om een verbeterpunt.
Feedback geven aan je manager is nóg spannender
Feedback geven aan je baas, manager of teamleider is meestal nog spannender dan aan een collega. Dat heeft te maken met de verschillende posities binnen de organisatiestructuur. Een collega staat op gelijke voet als jij. In het ergste geval is hij niet blij met je feedback. Maar je manager verdeelt het werk en beoordeelt je functioneren. Met hem of haar wil je dus wel op goede voet blijven.
Waarom het van meerwaarde is
Toch is het belangrijk om ook je manager feedback te geven. Hij of zij is ook maar een mens en maakt dus soms fouten. Soms is stevige feedback juist nodig om licht te schijnen op een blinde vlek. Zodat de werksfeer goed blijft, de resultaten goed blijven en jij je problemen en ergernissen niet opkropt.
Voorbeeldsituatie
Stel, je manager geeft je collega steeds de ‘leuke klusjes’ en jou de vervelende opdrachten. Wat dat ook mag zijn in jouw vakgebied. Zeg je niets, dan verandert er ook niets. De kans is namelijk groot dat jouw leidinggevende helemaal niet doorheeft dat hij dit doet of dat jij het ene leuker vindt dan het andere…
Het gevolg: frustratie en stress bij jou, wat ervoor zorgt dat je met steeds minder plezier naar je werk gaat. Grote kans dat je op den duur zelfs op zoek gaat naar een andere baan. Terwijl het wellicht eenvoudig opgelost kon worden: door feedback te geven aan je manager.
Feedback geven aan je manager
Tips voor medewerkers
Hoe geef je effectief feedback aan je leidinggevende zonder er een nare nasmaak aan over te houden? Deze tips helpen je.
- Breng de boodschap in de ik-vorm en vanuit jezelf. Betrek er geen anderen bij (“Tom vindt ook dat je niet naar onze ideeën luistert”). Jij hebt een mening en die mag je geven. Als anderen er ook last van hebben, dan mogen ze zelf feedback geven.
- Wees concreet en benoem een specifieke situatie. Zoals de meeting waarin iets voorviel.
- Wacht niet te lang na de specifieke situatie. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker de ander zich kan herinneren wat er gebeurde.
- Geef alleen feedback over gedrag dat veranderbaar is. Het heeft geen zin om je stotterende leidinggevende te vragen om sneller te praten.
- Geef de feedback persoonlijk. Dus 1-op-1 en in een aparte ruimte op een moment dat voor jullie beiden goed uitkomt.
Tips voor managers
Als manager ontvang je (hopelijk) graag feedback van je teamleden. Dan blijven zaken niet onbesproken en worden gevoelens niet opgekropt. Zo ontstaat een wij-gevoel binnen het team wat de werksfeer én resultaten ten goede komt. Maar hoe zorg je ervoor dat teamleden je feedback durven geven?
- Open-deurbeleid: laat medewerkers weten dat jouw deur altijd open staat voor gesprekken. Benoem dit bijvoorbeeld steeds aan het eind van een meeting of dagopstart. Laat zien dat je bereikbaar bent en bereid om te luisteren, zonder dat ze een afspraak moeten maken. Dit verlaagt de drempel om feedback te geven.
- Regelmatige check-ins: plan regelmatig informele één-op-één gesprekken met je teamleden. Vraag expliciet om feedback en benoem daarbij de voordelen die het oplevert voor jou en het team.
- Anoniem feedback geven: introduceer anonieme feedbackmogelijkheden, zoals enquêtes of een digitale ideeënbus. Dit zorgt ervoor dat medewerkers zich vrijer voelen om eerlijke feedback te geven zonder angst voor de gevolgen.
- Actief luisteren: laat zien dat je de feedback serieus neemt door actief te luisteren en door te vragen. Vat samen wat je gehoord hebt om te bevestigen dat je het begrijpt en bedank de medewerker voor hun input.
- Maak acties inzichtelijk: toon dat feedback wordt gewaardeerd en gebruikt door transparant te zijn over de stappen die je onderneemt naar aanleiding van de ontvangen feedback. Deel verbeteringen en veranderingen met het team, zodat ze zien dat hun stem echt invloed heeft.
- Introduceer exitgesprekken. Wanneer een medewerker het bedrijf verlaat, vraag dan nog één keer om eerlijke feedback. Tijdens een exitgesprek heeft een medewerker niets meer te winnen bij het achterhouden van informatie.
Leer professioneel feedback geven
Hoe meer je oefent met feedback geven, hoe gemakkelijker het wordt. Wil je het liever eerst eens oefenen? Volg dan de training Feedback geven en leer effectief en respectvol feedback geven aan collega’s en je leidinggevende.
Meer lezen over feedback? Lees meer tips, valkuilen en stappenplannen in ons artikel ‘Feedback geven en ontvangen op het werk’.
Ontdek hoe je feedback met succes en plezier geeft én ontvangt.
Bekijk training