19 december 2017

Marie-José Blijlevens: Heb je ze ook in jouw organisatie: vakmensen die vanwege hun goede werkmentaliteit doorgroeien? Ik neem mijn petje voor hen af. Ze weten immers van tevoren niet waar ze aan beginnen, maar ze durven het toch aan.

Ze komen onvermijdelijk obstakels tegen en schrijven zich dan bij ons in voor een training of opleiding. Hier ontdekken ze dat ze niet de enige zijn en daardoor zien we hun zelfvertrouwen groeien. Maar dat gebeurt niet van de ene op de andere dag; ze hebben een hele weg af te leggen.

Parallel

Bij IMK Opleidingen begrijpen we maar al te goed hoe het is om in hun schoenen te staan. Mijn verhaal gaat ook over op weg durven gaan. Ik ben namelijk vanuit Amsterdam naar Santiago de Compostella in Spanje gelopen. Ik zie een duidelijke parallel met de leerweg van onze deelnemers en ik zal je uitleggen waarom.

Met mijn vriendin en collega Sandra was ik in 2009 aan het trainen voor de Nijmeegse Vierdaagse. Ik vertelde haar dat ik ooit de pelgrimstocht naar Santiago wilde lopen. Sandra was meteen enthousiast en wilde met me mee. We voegden de daad bij het woord en stippelden onze route uit. We hadden beiden niet de luxe, en eerlijk gezegd ook niet de behoefte, om de tocht in één lange adem te maken. Daarom prikten we twee keer per jaar een lange week om te gaan lopen. We pakten dan de draad op waar we de laatste keer geëindigd waren.

De juiste hoeveelheid

Zeker in het begin was het heel erg zoeken. Zoeken naar de juiste schoenen, want lopen in vlak Nederland is anders dan lopen in de Ardennen en de Pyreneeën. Zoeken naar hoeveel je meeneemt in je rugzak: niet te veel, maar ook niet te weinig. Zoeken naar het juiste tempo, het juiste ritme en naar de hoeveelheid kilometers op een dag.

Van nature ben ik helemaal geen wandelaar. Ik heb nooit goed leren lopen. Dat klinkt misschien raar, maar als je bij de Nijmeegse Vierdaagse om je heen kijkt, pik je de echte wandelaars er zo uit. Het lijkt ze totaal geen moeite te kosten. Sandra is ook zo’n wandelaar, zij danst de berg af. Ik niet. Elke stap zet ik bewust en voetje voor voetje kom ik verder. Ik ben zo iemand die je ziet lopen en dan wil zeggen: stop er toch mee. Maar ik laat me niet weerhouden. In mijn hectische functie brengt wandelen mij rust in mijn hoofd en kan ik de dingen van een afstand bekijken. Ik zou niet meer zonder kunnen.

De weg ernaartoe is het belangrijkste

Marie-José op pad in de uitlopers van de Pyreneeën 

Genoeg tegenslagen

Uiteraard had ik vaak blaren. En het gebeurde ook dat we een veel te ambitieuze route hadden gepland en dat we (vooral ik) helemaal kapot aankwamen op onze bestemming. En het gebeurde dat we dan ook nog eens geen slaapplek konden vinden. Maar net als ik een bankje uitkoos waar we de nacht dan maar moesten doorbrengen, kwamen we iemand tegen die ons naar een slaapplek kon brengen. Als er iets is dat ik door deze tocht heb geleerd, dan is het dat er altijd een oplossing komt. We hebben ook serieuze tegenslagen gekend. Bijvoorbeeld toen mijn man Nico een ongeluk kreeg en ik hem eigenlijk niet meer zo lang alleen wilde laten. Of toen we binnen IMK Opleidingen moesten reorganiseren en ik dat nog niet tegen Sandra kon zeggen. Vreselijk vond ik dat.

Meteen doorgelopen

Toch hebben we dat allemaal goed doorstaan en kan ik met trots zeggen dat we in juni 2016 ons eindpunt hebben behaald: Santiago de Compostella. Het grappige is dat Sandra meteen is doorgelopen naar Finisterre en ik heb in 2016 en 2017 voor de vierde en vijfde keer de Nijmeegse Vierdaagse gelopen.  Wat ons volgende doel wordt, weten we nog niet. Maar één ding is duidelijk: de reis zelf is voor ons belangrijker dan het doel op zich.

Nooit klaar

Zo zie ik dat ook bij onze trainingen en opleidingen. Ik geloof erin dat mensen zich blijven ontwikkelen. Het is een proces dat nooit klaar is en waarbij het eindpunt niet het belangrijkste is. Daarom hebben we de IMK Leerweg ontwikkeld. De trainingsdagen zijn daar slechts een onderdeel van. We begeleiden en motiveren deelnemers in hun leertraject, ook tot ver nadat de training of opleiding is afgerond. Op die manier blijven ze hun weg vervolgen, met steeds weer nieuwe doelen op hun horizon.

Wil je hierover met mij van gedachten wisselen?
Neem contact op via 0172 – 42 34 56 of stuur me een e-mail via Marie-Jose@IMKopleidingen.nl.

Hartelijke groet,
Marie-José Blijlevens

>> Lees meer over de IMK Leerweg