13 februari 2023

“Jij ziet als eerste of nieuwe mensen passen bij de organisatie en cultuur”

“Ik doe dit werk nu een jaar of 15. Ik wilde weten: waar sta ik nu? Kan ik nog anders kijken naar de mensen die ik begeleid? Ze beter analyseren en ze beter begeleiden? Deze cursus heeft mij daarbij geholpen.” Aan het woord is Ruth Jochems, praktijkbegeleider bij Ertsoverslagbedrijf Europoort C.V. (EECV) in Rotterdam. Afgelopen najaar volgde hij de cursus Praktijkopleider bij IMK Opleidingen.

“Gemiddeld werk ik elke maand twee nieuwe medewerkers in, en meestal begeleid ik ook nog stagiairs”, vertelt Ruth. “En dat is echt pompen! Wij zijn het enige Rotterdamse havenbedrijf dat zijn inhuurkrachten naar school laat gaan. Na een week of vier leggen de inhuurkrachten een examen af.  Het is bijzonder om te zien wat ze dan al weten. In die eerste vier weken laat ik ze meteen al een paar dagen meelopen met de ploeg waar ze straks in komen te werken. Op die manier kijken we of het matcht. Zowel vanuit de nieuwe medewerker als vanuit het team.”

Streng in het begin, laagdrempelig daarna

“Personeel vinden is niet zo moeilijk, goed personeel vinden wel. Daar ligt een grote meerwaarde van een praktijkbegeleider. Je wilt niet alleen dat mensen hun werk goed doen, ze moeten ook de juiste werkinstelling hebben. Ik bouw echt een band op met de stagiairs die ik gemiddeld een jaar om me heen heb. In het begin sta ik boven ze. Zodra hun kennis en houding op een goed niveau komt, sta ik naast ze en ben ik super laagdrempelig. Ze komen sneller met vragen en durven nieuwsgierig te zijn. En in zo’n situatie kan ik als begeleider makkelijker corrigerend optreden en dingen aanpakken. Zo leren ze het meest.”

Positie pakken als praktijkbegeleider

“Het is wel een proces hoor, om een positie op te bouwen als praktijkbegeleider. Dat kost tijd. De organisatie moet wennen aan wat je doet. Zowel medewerkers als leidinggevenden. Je moet duidelijk maken dat je het bedrijf echt een boost kunt geven. Dat je kunt helpen met groeien.

“Het is belangrijk dat je binnen je bedrijf goed laat zien wat je als praktijkbegeleider aan het doen bent.”

Ik merk dat mijn rol steeds meer gewaardeerd wordt. Zo vragen leidinggevenden me nu steeds vaker om mee te denken over de inzet van personeel. We willen uiteindelijk allemaal hetzelfde: de jongens waarmee we werken zo goed mogelijk aansturen. Die eenheid kun je sterker maken door samen te werken en met elkaar mee te denken.”

Lees ook het artikel: Wat is werkplekleren en wat zijn de voordelen?

Zorg dat nieuwe mensen zich thuis gaan voelen

“Mijn manier van werken? Ik zorg vooral voor discipline en initiatief. Dat moet je nieuwe, zeker de jongere, medewerkers vaak wel bijbrengen. En zorgen dat ze veilig werken. Maar ook: ze laten integreren in het bedrijf en niet laten aanmodderen. Als begeleider is het je taak om iemand vertrouwd te maken met de structuur en cultuur. Je zorgt dat iemand zich thuis gaat voelen. Je hebt maar één kans om een goede indruk te maken op nieuwe collega’s.”

Wat doe je met een ondermaatse stagiair?

“Een deel van de onderwerpen in de cursus Praktijkopleider herkende ik en dacht ik van: dat doe ik al, daar neem ik blijkbaar de juiste beslissing. Een voorbeeld uit de cursus: als je vindt dat een stagiair niet genoeg te bieden heeft, wat doe je dan? Je gaat een gesprek aan en vertelt hem wat hij zal moeten veranderen om door te kunnen gaan. Blijft hij hetzelfde doen? Dan heeft het geen zin om in zo iemand te blijven investeren. Het klinkt hard, maar dat is ook hoe ik het doe. Ik kan dan beter mijn energie steken in een andere stagiair waar ik wel mogelijkheden in zie.”

Lees ook het artikel: Help, ik ga een stagiair begeleiden!

De ander beter inschatten met DISC

“Waar ik veel van heb opgestoken in de cursus, is DISC. Met DISC krijg je inzicht waarom iemand zich op een bepaalde manier gedraagt. En dat gebruik ik om in te schatten hoe stagiairs en inhuurkrachten omgaan met problemen, hoe ze reageren op verandering, en hoe je ze kunt overtuigen. Ik begeleidde een jongen en dat liep stroef. Ik merkte dat hij een analytisch type was: een ‘blauwe’ volgens DISC. Om hem te overtuigen wist ik dat ik met argumenten en feiten moest komen. Daardoor kreeg ik hem mee en ging hij zich beter aan onze afspraken houden. Van elke nieuwe collega leer ik weer iets.”

Praktijkbegeleiding wordt er vaak ‘een beetje bij gedaan’

“Het probleem binnen veel organisaties is dat praktijk begeleiden er maar een beetje bij wordt gedaan. Dan krijgt het nooit een goede, structurele plek in je bedrijf. Mijn advies is dan ook: stel een vaste begeleider aan. Iemand die er volle bak mee bezig is. In mijn functie kan ik maximaal twee nieuwe mensen tegelijk begeleiden, maar dat komt door het gevaarlijke werk dat we hier doen. Er is veel toezicht nodig. Maar zit je bijvoorbeeld bij een verhuisbedrijf, dan kan ik me voorstellen dat je vier man of vrouw kunt begeleiden. Ook op een administratieve afdeling is dat volgens mij prima mogelijk.”

Hoe ben je bij IMK Opleidingen terecht gekomen?

“Ik kwam deze cursus op het spoor omdat mijn werkgever me hierop attendeerde. Ons bedrijf deed al zaken met IMK Opleidingen en dus ben ik vrij snel met mijn aanmelding aan de slag gegaan. Dat ging allemaal vrij soepel. IMK Opleidingen is heel toegankelijk. Ik vond ook de stijl van de trainers heel persoonlijk en warm. Ze mengden zich tussen de deelnemers in plaats van boven ons te staan. Dat trok me meteen aan.”

Meer informatie

Wil jij net als Ruth de cursus Praktijkopleider volgen? Bekijk dan hier de inhoud van de cursus.