15 april 2013

Een efficiënte, goed presterende organisatie blijft in ontwikkeling. Daarbij spelen de leidinggevenden een cruciale rol. Visualiseert u eens een organisatie met drie lagen: de hogere leiding, het middenkader en de medewerkers. De hogere leiding voert taken uit met veel impact op de organisatie, laten we dit ‘100 euro taken’ noemen. Het middenkader doet ‘50 euro taken’ en de medewerkers houden zich bezig met ‘20 euro taken’. Bij wijze van spreken uiteraard, het zijn willekeurig gekozen bedragen.

In een lerende organisatie zal de hogere leiding het middenkader steeds meer betrekken bij de ‘100 euro taken’. Langzaam maar zeker zal ook het middenkader meer verantwoordelijkheid krijgen. Daarna zal het middenkader de medewerkers steeds meer betrekken bij de ‘50 euro taken’. Het gevolg is dat iedereen groeit in niveau. Het bedrijf zal ook groeien, vooral aan de onderkant komen er nieuwe medewerkers bij. Iedereen ontwikkelt zich en de organisatie wordt steeds krachtiger.

Helaas is de praktijk vaak heel anders. Binnen veel organisaties zien we het verschijnsel van ‘omgedraaid delegeren’. Het middenkader trekt steeds meer taken van de medewerkers naar zich toe, wanneer deze niet goed worden uitgevoerd. Ook de hogere leiding bemoeit zich te veel met middenkader taken en soms zelfs uitvoerende taken. Het komt nog steeds voor dat de directeur de machine staat te repareren.

In deze cultuur wordt de lerende organisatie geblokkeerd en houdt de leiding zich met de verkeerde dingen bezig. Volgens ons ‘100-50-20 euro model’ worden ze flink overbetaald. Samenwerking zal moeizaam van de grond komen, de organisatie is niet efficiënt en ontwikkelt zich niet.

Hoe staat het in uw organisatie met de leiderschapscultuur? Is er sprake van een lerende organisatie en stimuleren de leiders dit daadwerkelijk met hun inzichten en handelingen? Of wordt er omgedraaid gedelegeerd? IMK Opleidingen helpt steeds meer organisaties met hun leiderschapscultuur, met sterke leiderschapstrainingen op verschillende niveaus.

Bel gerust ons voor een vrijblijvende afspraak op0172 – 42 34 56of kijk verder rond op onze website.

Klik hier voor leiderschapstrainingen>>
Lees hier de nieuwe e-mailnieuwsbrief >>