13 februari 2023

Wanneer was de laatste keer dat jij een complimentje hebt gegeven? Weet je het direct of moet je er echt over nadenken? Als het laatste aan de hand is, is dat niet zo raar. Want wij Nederlanders mogen best wat vaker complimenten geven. Als het slecht is krijg je het te horen en als het goed gaat, hoor je het niet. We hebben er zelfs een spreekwoord voor: geen nieuws is goed nieuws.

Maar een compliment geven is een kleine moeite met een groot effect. Daarom leggen we uit wat de voordelen zijn van complimenten geven en hoe je een goed compliment geeft.  

Wat is een compliment?

Een compliment is een lovende of vleiende uitdrukking. Je kunt iemand met woorden een compliment geven (‘goed bezig!’), maar ook non-verbaal met bijvoorbeeld een schouderklopje, high-five of door een duim op te steken.

Waarom geef je complimenten?

Met een compliment geef je iemand positieve aandacht. Je spreekt je waardering uit over bijvoorbeeld een prestatie, een kwaliteit van iemand of zijn gedrag. Door je waardering uit te spreken laat je zien dat je aandacht hebt voor de ander en dan niet alleen voor de dingen die hij/zij fout doet, maar juist ook voor wat hij goed doet.

Voordelen van complimenten geven

Denk eens terug aan een moment dat je zelf een compliment hebt gekregen. Grote kans dat je een glimlach op je gezicht krijgt en dat je meer zelfvertrouwen ervaart. En waarschijnlijk laat je het gedrag waar je het compliment over hebt gekregen vaker zien.  Maar complimenten doen nog veel meer. Ze verhogen de productiviteit, de kwaliteit van het werk, de prestaties en je krijgt er energie van. Op de langere termijn verlagen complimenten zelfs het ziekteverzuim en vergroten het werkplezier. Complimentenontvangers voelen zich meer gewaardeerd door de positieve persoonlijke aandacht. En dat terwijl complimenten geven helemaal gratis is!

En dan hebben we het alleen nog maar over de voordelen van de complimentontvanger. Maar het heeft ook voordelen voor degene die het compliment geeft. De complimentgever bouwt aan een goede band met de ander en de samenwerking verbetert. Door complimenten te geven krijgt de ander een positief beeld van de complimentgever. Daarnaast verbetert het eigen humeur door een compliment te geven, want het blije gezicht van de ontvanger werkt aanstekelijk. Bij het geven van complimenten focus je meer op dingen die goed gaan. En doordat de complimentgever daar meer op focust bij anderen, ziet hij het automatisch ook meer bij zichzelf. Hierdoor groeit het zelfvertrouwen. En complimenten uitdelen is besmettelijk. Wie complimentjes uitdeelt krijgt ze vroeg of laat ook terug.

Verschil compliment en positieve feedback

Een compliment is eigenlijk een vorm van positieve feedback. Je koppelt terug wat je van de prestaties van de ander vindt. Het verschil zit hem in de vorm. Een compliment kan kort en krachtig zijn. Denk aan: ‘lekker bezig’. Bij positieve feedback geef je een uitgebreidere terugkoppeling waarbij je specifiek het gedrag, het gevolg en je gevoel benoemt. Daarbij geef je de ander de mogelijkheid te reageren. Lees hier meer over positieve feedback.

Complimenten geven doe je zo socials - IMK Opleidingen

Hoe geef je een compliment met impact?

Een goed compliment voldoet aan de volgende punten:

  • Wees oprecht en meen het.
  • Spreek vanuit jezelf: ‘Ik vind echt dat je dit goed hebt opgelost’. Of gebruik het woord mij in de zin: ‘Je bent een geweldige coach voor mij’.
  • Breng het positief (dus niet: je was een keer niet te laat).
  • Neem de tijd
  • Breng het compliment over met een blij gezicht en enthousiasme in je stem. Dan komt je boodschap nog beter over.
  • Noem de ontvanger bij naam. Zo komt het compliment nog beter binnen.
  • Wees specifiek en zeg wat iemand zo goed heeft gedaan. Onderbouw eventueel met een voorbeeld (dus niet: ‘Top gedaan’, maar ‘Ik heb bewondering voor hoe jij die boze klant van vanmorgen rustig en vriendelijk te woord hebt gestaan’).
  • Geef het compliment bij voorkeur face- to- face.
  • Geef het compliment meteen in het moment. Spaar het niet op.

Voorbeelden van complimenten

Compliment geven - IMK OpleidingenComplimenten geven kan in veel verschillende situaties. Aan je partner, kinderen, collega’s, aan mensen in de vereniging waar je bij zit, een medewerker in een winkel. Dit zijn 15 voorbeelden van complimenten die je kunt geven:

  1.      Ik ben trots op je!
  2.      Ik vind het fijn om te leren kennen.
  3.      Ik vind het fijn dat je er bent.
  4.      Ik vind het fijn dat je altijd zo positief bent.
  5.      Ik vind jou echt een inspiratiebron.
  6.      Ik vind jou echt een doorzetter.
  7.      Ik vind jou een geweldige teamspeler.
  8.      Ik vind jou een geweldig mens.
  9.      Je hebt altijd een goed advies voor me, wat ik ook vraag.
  10.      Jij bent echt een held! Wat ben ik blij dat we elkaar kennen!
  11.      Ik vind dat je een goed oog voor details hebt.
  12.      Je maakt me blij!
  13.      Ik geniet van je gezelschap!
  14.      Ik vind dat je een natuurlijk talent hebt voor wat je doet.
  15.      Je bent een geweldige inspirator voor mij.

Lees ook: 60 voorbeelden van complimenten voor op de werkvloer

Download hier de complimenten scheurkaart!

Nu weet je wat het geven van complimenten allemaal oplevert. Kleine moeite, groot effect. Dus ik zou zeggen, begin vandaag met complimenten uitdelen. En heb je daar inspiratie voor nodig? Download dan de Complimenten scheurkaarten.

    Meer weten?

    Wil je nog meer weten over positieve feedback geven, maar ook hoe je op een goede manier iemand aanspreekt? Dan is de training Feedback geven interessant. Of kijk eens naar de training Effectief communiceren op de werkvloer. Hierin wordt ook stilgestaan bij de kracht van positieve communicatie.

    De meest gestelde vragen over complimenten geven?

    Hoe geef je een goed compliment?

    Geef een compliment vanuit de ik-vorm, en noem de ontvanger bij de naam. Zo zorg je dat het compliment persoonlijk is. Verder is een goed compliment positief, oprecht, specifiek en bij voorkeur face- to- face.

    Kun je te veel complimenten geven?

    Je kunt heel veel complimenten geven. Maar let op de vorm. Als je alles gaat complimenteren wat de ander doet om complimenten te kunnen geven, verliest het compliment zijn waarde en is het niet meer geloofwaardig. Een goed compliment is oprecht en gemeend. Daarnaast heeft een compliment meer impact als het over specifiek gedrag of een situatie gaat (in plaats van elke keer roepen: Goed gedaan!).

    Hoe vaak geef je complimenten?

    Een compliment vertelt welk gedrag gewaardeerd wordt en waarom het gedrag gewaardeerd wordt. Het is als reclame, hoe vaker je het hoort, hoe beter je het onthoudt.