6 mei 2022

‘Leidinggeven is toch lastiger dan ik dacht’, vertelt Bart tijdens de training Praktisch leidinggeven. Zijn bedrijf, een distributiecentrum voor parketmateriaal, is groeiende en hij is gevraagd voor de rol van teamleider. Hij heeft de uitdaging met beide handen aangepakt. Maar als beginnend leidinggevende komt hij erachter dat goed zijn in je werk wil niet zeggen dat je automatisch goed bent in leiding geven.

We hebben de vijf meest voorkomende valkuilen van een beginnend leidinggevende en hoe je ze kan voorkomen voor je op een rij gezet.

1. Vrienden willen blijven

Bart had altijd veel lol met zijn collega’s en ze spraken ook regelmatig af na het werk. Sinds hij leidinggevende is, is het anders. Als hij vraagt hoe het weekend is geweest, krijgt hij een kort antwoord zonder details en ze vragen hem niet meer voor een borrel na het werk. Leidinggeven aan vroegere team - IMK Opleidingen

Nu is Bart niet meer een collega maar een leidinggevende van het team. De verhoudingen zijn veranderd. Het team heeft ruimte nodig om over het werk te praten zonder dat hun leidinggevende erbij is. Daarnaast is het, als leidinggevende, ook lastiger als je sterke persoonlijke banden hebt met jouw medewerkers. Jij bent namelijk degene die het team aanstuurt en zal als leidinggevende soms moeilijke keuzes moeten maken. Accepteer dat je niet meer een van hen bent en bewaar een zekere persoonlijke afstand.

2. In de expertrol blijven hangen

Bart is gekozen als leidinggevende omdat hij goed is in zijn vak. Hij is gewend zijn kennis en expertise te gebruiken in zijn werk. Nu hij de rol van beginnend leidinggevende heeft, zet hij zijn expertise in door precies te zeggen tegen zijn medewerkers wat en hoe ze iets moeten doen.

Nu je leidinggevende bent is jouw positie veranderd van inhoudelijke expert na het aansturen van inhoudelijke experts. Dus geef jouw medewerkers ook de kans om deze expertrol verder te ontwikkelen. Natuurlijk mag je jouw medewerkers inspireren met jouw kennis en ervaringen, maar geef de medewerkers vooral zelf eerst de ruimte om met ideeën en oplossingen te komen. Er zijn meer wegen naar Rome. Laat ze ongestoord hun eigen manier van werken vinden.

3. Zelf willen doen

Bart is verantwoordelijk voor de prestaties van het team en hij is goed in zijn werk. Dus als zijn teamleden naar hem toe komen met een uitdagend probleem pakt hij het aan en gaat het voor ze oplossen, want als hij het zelf doet gaat het sneller en beter.

Als leidinggevende ben je inderdaad verantwoordelijk voor de prestaties van je team.  Met de nadruk op ‘team’. Je wordt niet betaald om het werk alleen te doen. Jouw hoofdtaak is: ‘zorgen dat jouw team zijn werk goed kan doen.’ Dit kun je doen door te delegeren en ze te leren de uitdagingen zelf op te lossen. Zo geef je ze vertrouwen en de mogelijkheid om te groeien.

4. Verwachtingen niet uitspreken

Bart is van de een op de andere dag van functie verandert. Eerst was hij een deel van het team en de volgende dag was hij hun leidinggevende. Hij is meteen van start gegaan op de manier waarop hij denkt dat goed is.

Krijg voor jezelf een duidelijk beeld over jouw rol als leidinggevende. Wat voor leidinggevende wil je zijn en wat vindt je belangrijk. Want als het voor jezelf niet duidelijk is, is het voor jouw team al helemaal niet duidelijk en ontstaan er misverstanden. Ga daarna in gesprek met de medewerkers over de wederzijdse verwachtingen. Wat kunnen zij van jou verwachten in jouw rol als leidinggevende en wat verwacht jij van hun?

5. Geen fouten mogen maken

‘Ik werk hier nu al zo lang en ik heb gezien hoe anderen het deden, dus ik moet meteen goed leidinggeven en mag geen fouten maken.’

Niemand verwacht van je dat je direct een doorgewinterde leidinggevende bent. Als beginnend leidinggevende moet je nog veel vaardigheden ontwikkelen, kennis opdoen en vooral veel oefenen in de praktijk. Gun jezelf deze tijd en ruimte. Als nieuwe leidinggevende kom je heel wat nieuwe situaties tegen. Je hoeft het wiel niet zelf uit te vinden. Zoek contact met iemand die je hier verder mee kan helpen, zoals een collega-leidinggevende of iemand van Human Resource.

 

Wil jij beginnen met leidinggeven? Bekijk hier de trainingen.

Denk daarnaast ook aan het volgen van een training of opleiding als je wilt beginnen met leidinggeven. Het voordeel van het volgen van een training is dat je, naast praktisch tips, ook ervaringen kunt uitwisselen met andere leidinggevenden. Wij hebben verschillende opleidingen en trainingen die je zeker kunnen helpen met de basis van het leidinggeven zodat je de valkuilen kan voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan de cursus Starten met leidinggeven waar je kennismaakt met leidinggeven. Heb je al enige ervaring met leidinggeven en werk je bijvoorbeeld in productieomgeving, een magazijn of in de zorg? Dan is de training Praktisch leidinggeven op de werkvloer een goeie keuze. Als je leidinggevende in een kantooromgeving bent, past de training de Effectieve teamleider wellicht beter bij jouw wensen.

Lees ook deze artikelen

Wil je meer lezen over het onderwerp leidinggeven? Bekijk dan ook eens deze artikelen:

Meest gestelde vragen over beginnend leidinggeven

Kun je leidinggevende leren?

Ja, dat kan zeker. In de training Praktisch leidinggeven op de werkvloer en de training de Effectieve teamleider krijg je veel inzichten en ga je oefenen met gespreksvaardigheden. Je leert aan te sluiten bij de beleving van je medewerker en deze te motiveren en begeleiden. En op zo’n manier dat je het meteen de volgende dag kunt toepassen in de praktijk.

Is leidinggeven iets voor mij?

Dat is iets wat je alleen zelf kunt beantwoorden. Je kunt het in elk geval wel leren! Starten met leidinggeven is de ideale training om dat te ontdekken. In twee dagen krijg je nieuwe inzichten en oefen je met vaardigheden die jou laten groeien van medewerker naar leidinggevende.