‘Leidinggeven is toch lastiger dan ik dacht’, vertelt Bart tijdens de training Praktisch leidinggeven op de werkvloer. Zijn bedrijf, een distributiecentrum voor parketmateriaal, is groeiende en hij is gevraagd voor de rol van teamleider. Maar als beginnend leidinggevende kwam hij er snel achter dat uitvoeren en leidinggeven twee totaal verschillende disciplines zijn.
Ben jij ook een beginnend leidinggevende? Of start je binnenkort? We hebben de tien meest voorkomende valkuilen op een rij gezet.
Inhoud
1. Vrienden willen blijven
Zodra je van collega naar leidinggevende gaat, veranderen de verhoudingen tussen jou en de rest van het team. Je verdeelt nu de taken en beoordeelt de teamleden op hun prestaties. Je hoort niet meer bij het team, maar bij het management. Ook heeft het team ruimte nodig om over het werk te praten zonder dat hun leidinggevende erbij is. Samen klagen over het management versterkt de band nu eenmaal. En daar hoor jij nu bij. Accepteer dat je niet meer een van hen bent en bewaar een zekere persoonlijke afstand.
2. In de expertrol blijven hangen
Veel leidinggevenden worden gekozen omdat ze goed zijn in hun vak. Maar nu je leidinggevende bent, is jouw positie veranderd van inhoudelijke expert naar het aansturen van inhoudelijke experts. Geef je medewerkers ook de kans om hun expertrol verder te ontwikkelen. Natuurlijk mag je jouw medewerkers inspireren met jouw kennis en ervaringen, maar geef ze ook de ruimte om zelf met ideeën en oplossingen te komen. Delegeer taken, maar vertel niet hoe ze iets moeten doen. Laat ze hun eigen manier van werken vinden. Bij vragen over het uitvoeren van taken blijf je natuurlijk wel beschikbaar.
3. Zelf willen doen
Veel beginnend leidinggevenden ‘doen het wel even snel zelf’ als een medewerker met een vraag of probleem naar ze toe komt. Dan gaat het veel sneller. Maar de medewerker leert het op die manier niet zelf op te lossen. Bovendien is het niet meer jouw taak om uit te voeren, maar om aan te sturen. Voorkom daarom dat je alles zelf blijft doen. Dit kun je doen door te delegeren en ze te leren de uitdagingen zelf op te lossen. Zo geef je ze vertrouwen en de mogelijkheid om te groeien.
4. Verwachtingen niet uitspreken
Krijg voor jezelf een duidelijk beeld over jouw rol als leidinggevende en het team als geheel. Wat vindt je belangrijk binnen het team? Want als het voor jezelf niet duidelijk is, is het voor jouw team al helemaal niet duidelijk en ontstaan er misverstanden. Ga daarna in gesprek met de medewerkers over de wederzijdse verwachtingen. Wat kunnen zij van jou verwachten in jouw rol als leidinggevende en wat verwacht jij van hun als uitvoerders?
5. Geen fouten mogen maken
Niemand verwacht van je dat je direct een doorgewinterde leidinggevende bent. Als beginnend leidinggevende moet je nieuwe vaardigheden ontwikkelen, kennis opdoen en vooral veel oefenen in de praktijk. Gun jezelf deze tijd en ruimte. Als nieuwe leidinggevende kom je heel wat nieuwe situaties tegen. Je hoeft het wiel niet zelf uit te vinden. Zoek contact met iemand die je hier verder mee kan helpen, zoals een collega-leidinggevende of iemand van Human Resource.
6. Onkwetsbaar opstellen
Bij fouten maken hoort kwetsbaarheid. Soms weet je als beginnend leidinggevende niet wat je met een situatie aan moet. En dat is ook niet erg, het is allemaal nieuw. Juist door je kwetsbaar op te stellen, te delen dat jij het ook (nog) niet weet en fouten toegeeft, laat je zien dat je een mens van vlees en bloed bent. Je team zal dit waarderen.
7. Meteen alles omgooien
Je hebt grootste plannen voor het team. Zodra jij begint met leidinggeven ga je het allemaal anders doen! Toch is het niet verstandig om op je eerste dag alle processen te veranderen. Medewerkers zijn gewend aan een bepaalde manier van werken en moeten nog aan jou wennen als nieuwe leidinggevende. Door meteen alles anders te doen, kan weerstand ontstaan. Begin daarom rustig en voer je veranderingen geleidelijk door.
8. Focus op de korte termijn
Veel beginnend leidinggeven richten zich voornamelijk op ‘brandjes blussen’ en lopende projecten. Vanuit je vakkennis is dat ook een logische manier om snel je waarde te laten zien. Maar leidinggeven gaat ook om strategie en langetermijndoelen behalen. Zorg daarom dat je ook tijd neemt om verder vooruit te denken.
9. Sturen op prestatie in plaats van ontwikkeling
Het is eenvoudig om te sturen op de prestaties van je medewerkers. Als beginnend leidinggevende kijk je naar de output en beoordeel je zo of medewerkers goed bezig zijn. Maar eigenlijk is het eerlijker om te sturen op ontwikkeling. Welke groei heeft een medewerker doorgemaakt? Wordt zijn output en kwaliteit hoger na verloop van tijd of blijft deze gelijk?
10. Geen nieuwe vaardigheden ontwikkelen
Leidinggeven is een vak! Een training of cursus kan je enorm helpen om in een veilige omgeving snel de belangrijkste leiderschapsvaardigheden te leren. Het voordeel van het volgen van een training is dat je, naast praktisch tips, ook ervaringen kunt uitwisselen met andere leidinggevenden.
Wij hebben verschillende opleidingen en trainingen die je zeker kunnen helpen met de basis van het leidinggeven zodat je de valkuilen kan voorkomen.
- Denk bijvoorbeeld aan de cursus Starten met leidinggeven waar je kennismaakt met leidinggeven.
- Heb je al enige ervaring met leidinggeven en werk je bijvoorbeeld in productieomgeving, een magazijn of in de zorg? Dan is de training training Praktisch leidinggeven op de werkvloer een goeie keuze.
- Als je leidinggevende in een kantooromgeving bent, past de training De effectieve teamleider wellicht beter bij jouw wensen.
Lees ook deze artikelen
Wil je meer lezen over het onderwerp leidinggeven? Bekijk dan ook eens deze artikelen:
- Zo maak je als leidinggevende een goede start
- Van collega naar leidinggevende, de do’s en don’ts
- Op de juiste manier omgaan met emotionele medewerkers
- Conflicthantering: werkconflicten oplossen in 5 stappen
- Leidinggevende en toch alles zelf doen? Zo voorkom je het
- Wat is situationeel leiderschap en hoe pas je het toe?
Bereid je voor op jouw nieuwe rol als leidinggevende. Volg dé cursus voor beginnende leidinggevenden.
Ontdek de cursus