30 april 2018

Duurzame inzetbaarheid wordt vaak geassocieerd met beleid, strategie, ellenlange vergaderingen en dikke documenten. Maar in feite gaat het vooral om het DOEN. Met praktische interventies die een positief effect hebben op werknemers en hun werkgever.

Duurzame inzetbaarheid omvat vier aandachtsgebieden. Voor elk gebied vindt u hieronder een praktische tip.

1. Vitaliteit en gezondheid

Vraag een ergonoom (of andere ARBO-deskundige) om eens kritisch te kijken naar de zithouding van uw kantoorpersoneel. Een kleine investering levert dan vaak al een schat aan informatie en adviezen op, die klachten aan rug, ogen en bijvoorbeeld gewrichten kunnen voorkomen.

2. Leren en ontwikkelen

Ga eens na welk deel van uw opleidingsbudget gebruikt wordt voor ‘reparatieopleidingen’, waarmee een gebrek aan vereiste kennis of vaardigheden wordt ‘gerepareerd’. En kijk ook eens welk deel van het budget gebruikt wordt om medewerkers voor te bereiden op toekomstig werk.

3. Motivatie, verantwoordelijkheid en betrokkenheid

Inventariseer eens met leidinggevenden hoe zelfstandig medewerkers zijn in hun functioneren. Overleg met medewerkers hoe hun zelfstandigheid verhoogd kan worden. Die zelfstandigheid heeft grote invloed op de motivatie, betrokkenheid en prestaties van medewerkers.

4. Loopbaan en mobiliteit

Elke organisatie kent toppresteerders. Ga op tijd met hen in gesprek over hun toekomstmogelijkheden! Want deze mensen zijn vertrokken voor je het weet en dat is zonde van het talent dat je kwijtraakt.

Vrijblijvend advies

Meer weten? Bel met onze studieadviseurs via 0172 – 42 34 56. Zij helpen u graag.

Bekijk de training Duurzame inzetbaarheid in de praktijk