7 januari 2021

Waarschijnlijk werk je als lid van de ondernemingsraad net als je collega’s sinds corona thuis. Je verbruikt je eigen stroom. Verwarmt je eigen werkplek. Maar wie betaalt dat allemaal? Ondertussen wil je werkgever de reiskostenvergoeding intrekken. Allemaal voer voor de ondernemingsraad. Hoe ga je als OR in coronatijd krachtig met je rol om? Vanuit IMK Opleidingen geven we 3 tips.

Allereerst hebben veel medewerkers die thuis werken dezelfde vragen als het gaat om rechten en kosten. Dit zijn vragen die een OR kan helpen beantwoorden. Voor we je tips geven om die antwoorden te krijgen, zijn we eerst benieuwd: herken jij onderstaande vragen binnen jouw organisatie?

Veelbesproken OR-onderwerpen in coronatijd

  1. Training OR - IMK OpleidingenMag je werkgever reiskosten zomaar inhouden?
  2. Krijg je een vergoeding voor energieverbruik?
  3. Moet je je eigen laptop gebruiken of die van de zaak?
  4. Wie bepaalt wie er thuis moeten werken?

Als je bovenstaande vragen herkent, of als er in jouw organisatie andere vragen spelen, is het aan de ondernemingsraad om hier antwoorden op te vinden. Helaas is er niet één juist antwoord dat op elke organisatie van toepassing is. Hoe ga je dan wél met deze en andere vragen om? Met onderstaande tips kom je als OR de coronatijd samen met je werkgever beter door.

Tip 1. Pas op voor ‘mededelingen’

In deze tijd willen werkgevers vaak snel schakelen. Dat moeten ze ook wel. Zeker in kleine bedrijven wordt er daarom vaak ‘even’ aan de OR verteld wat er is besloten. Check dan goed of het inderdaad alleen informatie is óf dat je er meer mee moet. Niet om het proces te vertragen, wél om te voorkomen dat een bestuurder er zaken doorheen probeert te duwen; zaken waar je met de OR advies over hoort te geven of zelfs eerst mee moet instemmen. Dat maakt het volgende voorbeeld duidelijk.

Reiskosten intrekken?

Een ICT-bedrijf vertelde zijn medewerkers dat ze de reiskosten ‘natuurlijk’ niet vergoedt, nu iedereen vanuit huis werkt. Medewerker Anja besefte meteen dat je ze daar als OR met de directie over wilde praten. Over reiskosten staan namelijk afspraken in de cao. En die cao mag je niet verslechteren, alleen verbeteren. Daarom trommelde ze de OR op om samen te kijken welke tijdelijke afspraken ze konden maken. Met als resultaat? Dat de reiskosten in haar organisatie nu niet vergoed worden en de maar de extra kosten die je maakt door thuiswerken wel.

Tip 2. Hou contact om signalen op te vangen

Vóór corona hoorde je onder meer bij de koffieautomaat wat er leeft in je organisatie. Dat valt nu weg. Hetzelfde geldt voor je eventuele wandelgangcontact met de directie. Door die stiltes dreigt ook de OR deels stil te vallen. Overweeg je om vragen per mail of via een enquête te stellen? De ervaring leert dat er weinig reacties komen. Hoe hou je dán bij wat er speelt?

Bel elke week met een paar collega’s. Dat levert eenvoudig en snel resultaat. Vraag hoe het gaat en hoe het werk loopt, dan komen de verhalen vanzelf. Ook bestuurders willen hun ei misschien wel kwijt. Heb je al een sterke band met hen? Dan hóu je die ook sterk door regelmatig te bellen. En is de band wat minder? Dan heb je hiermee een mooie gelegenheid om daaraan te werken.

Tip 3. Hou het einddoel voor ogen

Soms zien we dat ondernemingsraden vooral gericht zijn op wetten en regels. ‘Dit is mijn recht en dus eis ik het op.’ In onze visie bereik je meer door te starten vanuit waar de behoefte ligt. Wat wil je bereiken? Wat is je einddoel? Je kunt je om alles druk maken, maar heeft dat zin? Zorgen voor een visie of doel geeft meer positieve energie. Kijk daarbij wat bij jou als OR past en wat niet. In én buiten coronatijd.

Als je je vanuit de OR inzet om op te komen voor jezelf en je collega’s, dan vraagt dat deskundigheid. Ontbreekt die deskundigheid, maak dan gebruik van je recht op scholing. Wil je bijvoorbeeld beter leren communiceren?

Meer financieel inzicht voor OR-zaken? Of weten wat je rechten zijn rondom arbeidsomstandigheden? Dan gebruik je het scholingsrecht om jezelf of de hele OR hierin te trainen.

Meer over je rechten op dit gebied vind je in het artikel ‘Scholingsrecht OR: weet jij hoe het zit?.

Wil je meer weten over hoe je als ondernemingsraad je taak goed oppakt? Ontdek bij IMK Opleidingen dan praktijkgerichte trainingen (bijvoorbeeld de training Actief en effectief in de OR) waarmee je als OR-lid nog beter gaat functioneren. Neem voor meer informatie contact op met een van onze studieadviseurs. Bel hiervoor via 0172 – 42 34 56 of via studieadvies@imkopleidingen.nl.