“Onze eerste kennismaking met een OR-opleiding van IMK Opleidingen ligt in de vorige periode van de ondernemingsraad. De financiële commissie wilde toen beter beslagen ten ijs komen. In de brochure Bedrijfsopleidingen van IMK Opleidingen vonden ze precies wat ze zochten. Die commissie was nadien zo enthousiast, dat we de bestuurder voorgesteld hebben de nieuwe OR als geheel intern een maatwerkopleiding over financiën aan te bieden. Men ging akkoord met een opleiding onder werktijd en we zijn inmiddels al met een vervolg bezig. Dat bewijst dat ook deze training zeer is aangeslagen.” Aldus de secretaris van de Ondernemingsraad van openbaarvervoerder Hermes in Eindhoven, Rob Leenen.

>> In 7 stappen van vraagstuk naar resultaat, hoe doen wij dat?

Trainen in ieders belang

“De bestuurders hebben er alle belang bij dat wij ook op het gebied van de financiën een goede gesprekspartner voor hen zijn. Als wij de cijfers en de visie achter die cijfers goed snappen, kunnen wij het ook weer goed aan de achterban uitleggen. Nu is er bijvoorbeeld een bijzondere situatie. Er komen herziene jaarcijfers. Je vraagt je meteen af: ‘waarom?’ en ‘wat impliceert dat?’ Dat soort vragen. Dankzij de opleiding van IMK Maatwerk kan iedereen het nu beter en sneller begrijpen en plaatsen. De opleiding houdt méér in dan sec een trainingsdag. Zo gaan we morgen met de IMK-trainer goede vragen voor de vergadering met de bestuurder voorbereiden. Op deze manier speelt IMK-trainer Leo Fransen voor ons dus een coachende rol. En dat helpt ons enorm.”

Complexe materie

“In de OR zitten mensen voor 3 jaar. De meeste zijn buschauffeur geweest en voor hen is die hele financiële materie van het openbaar vervoer heel ingewikkeld. Het is sowieso niet eenvoudig. Niks met inkoop- en verkoopcijfers. Je hebt te maken met Europese aanbestedingen, concessies, subsidiegelden noem maar op. Allemaal heel ingewikkeld, een woud aan cijfers. Dan heb je ook nog eens te maken met een bedrijf waar mensen niet van acht tot vijf werken en een NV met allemaal BV’s daarbinnen. Allemaal heel moeilijk voor een beginner. Namens je mensen wil je het toch goed doen in het overleg met de bestuurders, en dan zit je dus met de handen in het haar. Dan kun je gewoon niet zonder een interne opleiding die je verder helpt. We hebben IMK Opleidingen dus gevraagd hier te komen en met samen met Leo Fransen een voor het hele OR passende training samen te stellen. En dat is heel goed gelukt, iedereen is supertevreden.”

Trainer die je continue coacht

“Onze complete OR bestaat uit 13 man. Dankzij de trainer, die inmiddels ook heel veel van onze bedrijfssituatie weet, werken we hard in die trainingsdagen. De sfeer is prima, Leo spreekt onze taal en de mensen zijn gemotiveerd. Ze zien nu veel beter wat het verhaal achter die cijfers is. De eerste dag viel hen alles nog tegen, maar tijdens de tweede dag begon het allemaal al veel meer te leven en werd hen de ogen geopend. En dat wordt door de bestuurder zeer gewaardeerd. Voor hen is het op deze manier ook veel makkelijker overleggen; wij zijn een veel betere gesprekspartner. De verstandhouding met de bestuurders is sowieso helder en open. Onze OR-leden nemen zeker niet altijd een blad voor de mond, maar het blijft in een goede sfeer en dat wordt van beide zijden geapprecieerd. Het is heel goed dat we het volgende overleg ook eerst met IMK Maatwerk doorspreken. We willen de cijfertjes van deze specifieke situatie allemaal goed op een rijtje hebben, en daar de beste vragen uit destilleren. Dan wordt dat OR-overleg ook weer een vruchtbaarder overleg.”