“We hebben heel goede ervaringen opgedaan met de management training bij ons ‘halfzusje’ Cosco Container Lines,” aldus Manager HR Irene Plooster. “IMK Opleidingen bleek als geen ander in staat om standaardtrainingen te vertalen naar maatwerktrainingen.” Dat leidde bij Cosco tot een prima trainingsplan waarin de wensen en speerpunten goed tot hun recht kwamen. Eén van de onderdelen daarvan was ook het bewust maken en ankeren van de waarden van Cosco en deze in de organisatie uitdragen. Bij Vopak Agencies zijn we enthousiast over de mate waarin de trainer zich in mens en bedrijf inleeft en rekening houdt met ónze specifieke opleidingswensen. Doelen stellen, proactief managen en coachen op resultaten zijn niet alleen woorden, maar zijn vaardigheden geworden die veel bewuster worden ingezet. Oók de eigen specifieke wensen van de deelnemers krijgen in de training voldoende ruimte.”

>> In 7 stappen van vraagstuk naar resultaat, hoe doen wij dat?

Voordeel van incompany: meteen goede spin off

“Naast het versterken van de waarden en normen bij Cosco en groei van het teamgevoel, levert dit traject nog een extra Irene Plooster van Vopak Agencies | Management trainingvoordeel op. De groep van negen dames en heren uit onze vestigingen Vopak Agencies Rotterdam, Amsterdam en Terneuzen volgt het Middle management programma in eigen huis in negen maanden. En dat geeft naast een teamgevoel ook nog eens een uitstekende interne spin-off: ‘Hé, lossen jullie dat zo op? Goed idee, gaan wij ook eens proberen.’ Verbeterpunten worden uitgewisseld en besproken. Kortom: er is sprake van kruisbestuiving.”

Zelf functioneringsgesprekken houden

“Eén van de aanleidingen voor de Vopak-training was de functiewijziging van de senior operators in de vestiging Rotterdam naar ‘teamleader.’ Een nieuwe naam, maar ook een uitbreiding van taken en dat vraagt om training. In tegenstelling tot voorheen, behoort bijvoorbeeld het voeren van de functioneringsgesprekken nu ook tot het takenpakket. En dat geeft een extra dimensie aan de functie van leidinggevende. Bedrijfsdoelen, competenties en persoonlijke drijfveren vormen de input voor deze gesprekken en vereisen specifieke kennis en vaardigheden.”

Standaardtraining werd maatwerktraining

“De inhoud van de standaardopleiding ‘Middle management’ werd vooraf met opleidingsadviseur Rob Hilgevoord doorgesproken. Minder relevante onderdelen werden weggelaten, andere toegevoegd of specifiek afgestemd op de wensen en doelen van Vopak Agencies. Daarmee is er een programma op maat ontstaan dat nu praktisch is afgerond, op de individuele eindpresentaties na. Resultaat? Vast veelbelovend! Ik heb inmiddels rapporten van functioneringsgesprekken gelezen en die tonen een professionele aanpak. Los hiervan was de opleiding voor één van de teamleaders aanleiding voor de enthousiaste opzet van een nieuw teamoverleg. Op dat soort (re)acties hoop je bij zo’n project: dat mensen zowel met elkaar als individueel de inspiratie vinden om nieuwe initiatieven te ontwikkelen.”

Openhartige, goede sfeer mede dankzij de trainer

“Natuurlijk is zo’n opleiding ook een belasting voor de deelnemers. Naast de 21 opleidingsavonden moeten ze ook thuis nog aan de opdrachten werken. Sommigen zijn niet (meer) gewend om te studeren naast werken en dan is dat best even wennen. Oprechte complimenten voor trainer Peter van Rijswijk voor de goede sfeer die hij heeft weten te creëren. Iedereen heeft in de opleiding zijn draai gevonden; er heerst een openhartige sfeer waarbij iedereen actief meedoet. Wat wil je nog meer? Omdat het contact met Het IMK er nu is, kunnen we snel en flexibel inspelen op actualiteiten. Daarnaast is Peter ook coach/mentor van de deelnemers en -desgewenst- diens leidinggevende. Voldoende succesfactoren om het hoogste rendement uit zo’n traject te halen!”

Nieuwe offerte bij IMK Opleidingen aangevraagd

“Voor de periode na de zomer hebben we alweer nieuwe opleidingsplannen. Bladerend door de brochure Bedrijfsopleidingen van IMK Opleidingen zag ik twee opleidingen die we voor Cosco graag gecombineerd willen zien: ‘Klantgericht werken’ en ‘Klantgericht telefoneren’. We hebben IMK Opleidingen gevraagd daarvan één geheel te maken. Daar kwam een praktisch en werkbaar voorstel uit. Hierin ligt hun kracht: goed luisteren, onderdelen uit trainingen zo aanpassen dat het maatwerk wordt en meedenken over wat een specifieke groep of deelnemer nodig heeft. Daarom werkt hun concept zo goed.”