Toen het personeelsbestand van Bizerba boven de vijftig mede werkers groeide, werd de oprichting van een ondernemingsraad (OR) verplicht. Maar hoe richt je een OR op en wat doet een OR precies? Bij Bizerba wisten ze dat ook niet precies en daarom riepen ze de hulp in van IMK Opleidingen. OR voorzitter Paul te Velthuis vertelt wat de meerwaarde daarvan was.

Wat doet een OR eigenlijk?

Paul: “Je hoort wel eens dat het oprichten van een OR veel weerstand oproept bij de bestuurders én bij de medewerkers zelf. Het is veel werk en levert weinig op, wordt vaak gedacht. Wij dachten daar anders over en richtten de OR op met een goede en gezonde intentie om het bedrijf verder te ontwikkelen, samen met het bestuur. Maar niemand van ons had ervaring met de materie en het werk van een OR. IMK Opleidingen kenden we al en daarom namen we contact met hen op voor begeleiding.

IMK-trainer Arnoud Berkel ontwikkelde een incompany maatwerktraining voor ons. We zijn flink bijgespijkerd op kennis en legden een stevige basis waarop we als OR samen met het bestuur verder konden bouwen. We volgden een meerdaagse training om wegwijs te worden in de mogelijkheden die een OR heeft. Hoe bereik je iets, hoe doe je dat handig, wat zijn je rechten en plichten?

Als nuchter Twents bedrijf zijn we praktisch ingesteld. Op het moment dat er zich zaken aandienden, gingen we daar concreet mee aan de slag. Daarbij had ik vaak een lijntje met Arnoud, als back-up.”

Verschillende petten

“Je rol als OR-lid is natuurlijk je tweede rol. Welke ruimte heb je als je een dag later weer in je rol als werknemer zit met een bestuurder als leidinggevende? Dat is voor iedereen ingewikkeld in het begin. We kregen als tip om echt onderscheid te maken tussen de rollen die je hebt als OR-lid en die als werknemer. En dat geldt natuurlijk ook voor het bestuur. Je moet een andere pet opzetten. Even stilstaan bij waar je mee bezig bent en welk doel je wilt bereiken. Dat helpt enorm bij het onderhandelen, dan durf je scherper te zijn.”

Onze eerste successen

“Een van onze eerste acties was het laten uitvoeren van een medewerkertevredenheidsonderzoek (MTO). De resultaten vormden de brug tussen wat er op de werkvloer leeft en waar we als OR naartoe willen. De punten uit het MTO hebben ons erg geholpen in de discussie met het bestuur.

We hebben al mooie resultaten behaald. Zo hebben we nu flexibele werktijden en een andere pensioenregeling. Eén die beter is toegespitst op de huidige tijd voor zowel de werknemers als de werkgever. Dan zie je duidelijk de toegevoegde waarde van de OR.

Niet afdwingen, maar samenwerken

Wat we vooral geleerd hebben in dit traject, is dat je met samenwerken veel meer bereikt. Je kunt als OR wel allemaal maatregelen afdwingen die het bedrijf heel veel geld kosten, maar dan kom je er niet. Die grondhouding maakt het verschil, want er is een gedeelde verantwoording om de schoorsteen van het bedrijf structureel te laten roken. En dat was voor mij en de andere OR-leden misschien wel de grootste les.

Bizerba Bizerba - OR oprichten - IMK Opleidingenbiedt oplossingen op het gebied van wegen, labelen, snijden, traceerbaarheid, verpakkingscontrole en software. De Nederlandse organisatie van dit Duitse bedrijf is gevestigd in Enschede en telt 58 medewerkers. De belangrijkste klanten zijn de voedselverwerkende industrie, logistiek, supermarkten en detailhandel.