Inleiding Leergang Zelforganisatie

Met goed ingerichte zelforganisatie zijn jouw medewerkers in staat om snel en effectief in te spelen op veranderingen in de markt. Hoe je dat aanpakt, leer je in deze leergang. Je krijgt de inzichten en de tools om zelforganisatie samen met jouw team tot een succes te maken. Denk aan het inrichten van teams en rollen, overleg en besluitvorming, versterken van aanspreekcultuur en zelfsturend gedrag.

Voor wie is de leergang Zelforganisatie?

Voor HR-adviseurs, interne verandermanagers, programma managers organisatieontwikkeling en leidinggevenden die zelforganisatie tot een succes willen maken.

Wat ontwikkel ik?

Je ontwikkelt inzichten en vaardigheden om de transformatie naar zelforganisatie te doen slagen. De leergang is heel praktijkgericht, je kunt het meteen zelf in jouw organisatie toepassen. Je krijgt antwoorden op vragen als:

 • Wat zijn de randvoorwaarden voor zelforganisatie?
 • Hoe krijg je een organisatie of team in beweging?
 • Hoe ga je om met weerstand?

En daarnaast draait de leergang om jouzelf.

 • Hoe steek je als mens in elkaar?
 • Waar zit jouw kracht en hoe kun je die (nog) beter benutten?
 • Hoe zet jij jezelf weer op de rit bij tegenslag?

Aanvullende informatie

De leergang omvat 7 modules (4 hele dagen, 3 halve dagen) en online modules tussendoor. Daarnaast is er beperkte studiebelasting, omdat je het geleerde vooral toepast in de praktijk. Na afloop ontvang je een certificaat van deelname.

Leergang zelforganisatie wordt uitgevoerd door onze partner:
CoreChange

Programma

 • Een heldere kijk op het eigen verandertraject
 • Inzicht in welke mindset ondersteunend is voor zelforganisatie en hoe je die creëert
 • Zorgen voor helderheid over de purpose van de organisatie
 • Criteria die belangrijk zijn bij het inrichten van de organisatie
 • Nieuwe vormen van overleg en besluitvorming
 • Leiderschapsstijl en hoe je jezelf hierin kan versterken
 • Anders omgaan met beoordelen en belonen

Sluit dit aan bij jouw leerwensen? Schrijf je dan direct in.

 

Leergang zelforganisatie wordt uitgevoerd door onze partner:
CoreChange

Alle bedragen zijn exclusief btw.

Ook incompany mogelijk. Wij maken deze leergang effectief voor jouw team op maat.

Betaling

Facturatie wordt gedaan door onze partner CoreChange conform hun betalingsvoorwaarden.

Onze aanpak

De leergang Zelforganisatie biedt een unieke combinatie van theorie, praktijk, zelf toepassen en uitwisseling met vakgenoten. Je start met een concreet project in jouw organisatie. Je kunt de ideeën en inspiratie daarom direct in de praktijk brengen.

Het programma is een combinatie van gezamenlijke bijeenkomsten en individuele online ondersteuning. Je kunt je eigen vragen inbrengen en leren van de ervaringen van de mede-deelnemers. Alle materialen blijven online toegankelijk, zodat je overal en altijd de beschikking hebt over jouw toolbox.

Wie is mijn trainer?

De leergang wordt gegeven door Heleen Kuiper en Toon Franken, werkzaam bij CoreChange. Zij hebben beiden ruime ervaring in het begeleiden van organisaties naar meer zelforganisatie.

Heleen Kuiper (1970) heeft ruime ervaring als leidinggevende en organisatieadviseur. Ze maakte een serie interviews over Teal Organiseren in Nederland met o.a. Buurtzorg, Bakker van Maanen en gemeente Hollands Kroon, schrijft en spreekt over zelforganisatie. Ze is opgeleid in onder andere Deep Democracy, holacracy en Spiral Dynamics.

Toon Franken (1963) faciliteert sinds 2000 verandertrajecten en leiderschapsprogramma’s in organisaties. Toon schrijft regelmatig artikelen over zelfsturing en is kennispartner bij nieuworganiseren.nu. Toon is onder andere opgeleid in holacracy, Sociocracy3.0 en Transformationeel Leiderschap.

Leergang zelforganisatie wordt uitgevoerd door onze partner:
CoreChange