Vrijwel iedereen in Nederland heeft recht op het aanvragen van het STAP-budget. Echter zijn er wel enkele voorwaarden van toepassing om in aanmerking te komen voor het STAP-budget, bijvoorbeeld dat je 18 jaar of ouder bent en dat je nog geen AOW-uitkering ontvangt. Meer over dit soortgelijke zaken worden in de vragen hieronder beantwoordt.

Wie komen er in aanmerking voor STAP-budget?

Je hebt recht op het STAP-budget als je ouder bent dan 18 jaar en nog niet AOW-gerechtigd bent. Het maakt niet uit of je werk hebt, werkzoekend bent of ZZP-er bent. De exacte voorwaarden voor het aanvragen van STAP-subsidie vind je hier.

Wat zijn de voorwaarden voor het STAP-budget?

De voorwaarden voor het STAP-budget zijn dat je 18 jaar of ouder bent en nog niet AOW-gerechtigd, je bent een inwoner van de Europese Unie en je ontvangt geen andere tegemoetkomingen voor scholing. Lees hier meer over de STAP-budget voorwaarden.

Mijn opleiding kost meer dan 1.000 euro en begint dit jaar en eindigt volgend jaar. Kan ik dan het STAP-budget van twee jaren gebruiken?

Als een opleiding langer duurt dan een kalenderjaar, dan kun je alleen STAP-budget aanvragen voor het jaar dat de opleiding start.

Wat doe ik als ik me heb aangemeld voor een opleiding en ik krijg geen STAP-budget?

Als je geen STAP-budget krijgt toegewezen, dan zoeken wij samen met jou uit wat hiervoor de reden is. Wellicht is het budget voor een specifieke periode op of was jouw aanvraag niet volledig. Hier zoeken we samen een oplossing voor. Mocht je definitief geen STAP-budget krijgen, dan kun je ervoor kiezen de opleiding zelf te betalen. Uiteraard kun je jouw vooraanmelding ook kosteloos annuleren.

Welke opleidingen kan ik volgen via het STAP-budget?

Al onze opleidingen en trainingen met het label STAP-budget kun je via de STAP-regeling volgen. Meer dan 50 trainingen zijn helemaal gratis te volgen en de andere met een eigen bijdrage. Over het algemeen geldt dat een opleiding moet bijdragen aan het vergroten van jouw kansen op de arbeidsmarkt. Ook de opleider moet voldoen aan bepaalde voorwaarden.

Ik woon in het buitenland en wil een training met STAP-budget, kan dat?

Ja, in sommige gevallen kun je ook als je niet in Nederland woont, gebruik maken van het STAP-budget. Je moet dan volksverzekerd zijn in Nederland. Dat kan als je in de afgelopen 24 maanden minstens 6 maanden in Nederland hebt gewoond, gewerkt, of een uitkering hebt ontvangen. De periode van 6 maanden gaat in vanaf 3 maanden vóór de maand waarin je het STAP-budget aangevraagd hebt.

 

 

Staat het antwoord op jouw vraag hier niet tussen? Bekijk dan de andere hulppagina’s met vragen- en antwoorden over het STAP-budget.

Algemene vragen Aanvragen STAP-budget STAP-budget financieel STAP-budget na de aanvraag