Sinds 2022 bestaat het STAP-budget. Een regeling waarmee (bijna iedere) burger € 1.000 opleidingstegoed aan kan vragen. Dit budget kan gebruikt worden voor persoonlijke ontwikkeling gericht op de arbeidsmarkt en voor- om en bijscholen. We kregen veel vragen over de financiële kant en afhandeling van het STAP-budget. De meest gestelde vragen en de bijbehorende antwoorden staan hieronder.

Hoe kan ik een opleiding vergoed krijgen met de STAP-regeling?

Je kunt een opleiding vergoed krijgen met het STAP-budget door je aan te melden voor een opleiding bij een opleidingsinstituut (zoals IMK Opleidingen) dat in het STAP-register staat. Ons gehele aanbod (met uitzondering van onze partners) komt in aanmerking voor de STAP-subsidie. Aanmelden is heel erg eenvoudig. Hoe dat werkt, lees je hier.

Moet ik de training of opleiding zelf betalen als ik geen STAP-subsidie krijg?

Als je geen STAP-subsidie krijgt, dan kun je ervoor kiezen om de training of opleiding zelf te betalen of om dat aan jouw werkgever te vragen. Als de aanvraag om wat voor reden dan ook niet goedgekeurd is, heb je bij IMK Opleidingen de mogelijkheid om de STAP-vooraanmelding te annuleren. Daar doen wij uiteraard niet moeilijk over. Maar als je wilt annuleren terwijl je STAP-aanvraag wel goedgekeurd is, gelden onze algemene voorwaarden.

Aan wie wordt het STAP-budget uitgekeerd?

Het STAP-budget wordt uitgekeerd aan de opleider waar de training of opleiding gevolgd wordt.

Als ik een opleiding volg met STAP-subsidie moet ik dan de factuur eerst zelf betalen?

Als je een opleiding volgt met STAP-subsidie, betaalt het UWV € 1.000. Wij sturen daarvoor een factuur aan het UWV. Is er sprake van een restbedrag, dan ontvang jijzelf – nadat jouw STAP-aanvraag goedgekeurd is – hiervoor een factuur. Deze moet je betaald hebben voordat de training of opleiding start.

Is het STAP-budget inclusief of exclusief btw?

Het STAP-budget is inclusief btw. Bij IMK Opleidingen zijn trainingen onder de € 1000 vrij van btw. Als de training of opleiding duurder is dan € 1000 dan wordt over de gehele training btw berekend en daar gaat de € 1000 STAP-budget weer vanaf.

Kan ik ook STAP-subsidie krijgen als mijn werkgever de opleiding betaalt?

Als jouw werkgever de training of opleiding betaalt, dan kun jij daar geen STAP-subsidie voor aanvragen. Vraag je zelf een training aan en kost die meer dan € 1.000 dan kun je wel aan jouw werkgever vragen om het restant te betalen. Hoe dit werkt? Jij doet zelf bij ons de vooraanmelding via de special STAP-inschrijfknop. Nadat jouw aanvraag goedgekeurd is door het UWV, sturen wij jou een factuur met het te betalen restbedrag. Deze kun jij indienen bij de werkgever. Omdat de STAP-subsidie een persoonlijk budget is, sturen wij geen factuur naar een werkgever.

Wat doe ik als de training of opleiding meer kost dan € 1000?

Als de training of opleiding meer kost dan € 1000 dan ontvang je een factuur voor het restbedrag. De factuur betaal jezelf of je vraagt bijvoorbeeld aan jouw werkgever om bij te dragen.

Worden alle kosten van mijn opleiding vergoed door het STAP-budget?

De meeste kosten (zoals lesmateriaal, locatiekosten en lesgeld) worden vergoed door het STAP-budget. Alleen de lunchkosten zijn uitgesloten van deze regeling. Volg je bij ons een training die minder dan € 1.000 kost? Dan zijn de lunchkosten voor onze rekening. De reiskosten die je maakt om naar de trainingslocatie te komen, worden niet vergoed.

Hoeveel vergoedt het UWV als je gebruik maakt van de STAP-subsidie?

Het UWV vergoedt tot € 1.000 inclusief btw. Is een training duurder, dan moet je het restant zelf betalen. Je kunt ook aan jouw werkgever vragen of die het restantbedrag wil betalen.

Mijn opleiding kost meer dan 1.000 euro en begint dit jaar en eindigt volgend jaar. Kan ik dan het STAP-budget van twee jaren gebruiken?

Als een opleiding langer duurt dan een kalenderjaar, dan kun je alleen STAP-budget aanvragen voor het jaar dat de opleiding start.

 

Staat het antwoord op jouw vraag hier niet tussen? Bekijk dan de andere hulppagina’s met vragen- en antwoorden over het STAP-budget.

Algemene vragen Aanvragen STAP-budget Voorwaarden STAP-budget STAP-budget na de aanvraag