Je kunt een keer per jaar STAP-budget toegewezen krijgen. Maar hoe vraag het STAP-budget eigenlijk aan? Wat heb je nodig om gebruik te maken van deze regeling en wanneer kun je het aanvragen. Dit soort vragen worden op deze pagina beantwoord.

Waar kan ik STAP-budget aanvragen?

Je kunt het STAP-budget aanvragen via de speciale aanvraagpagina van de aanbieder waar je de opleiding wilt volgen, zoals IMK Opleidingen.

Hoe kan ik STAP-budget aanvragen?

Je kunt STAP-budget aanvragen via de opleider waar je een training, opleiding of cursus wilt volgen. Vervolgens doe je een vooraanmelding bij het UWV STAP-portaal en het UWV bepaalt dan of je recht heb op € 1.000 STAP-budget. Het aanvraagproces staat hier stap voor stap beschreven.

Hoe werkt het aanvragen van de STAP-subsidie?

Het aanvragen van de STAP-subsidie is heel eenvoudig. Je kiest welke training of opleiding je bij ons wilt volgen. Via de speciale knop ‘Inschrijven met STAP-budget’ doe je een vooraanmelding. Daarna ontvang je van ons een vooraanmeldingsformulier die je vanaf een specifieke datum moet uploaden bij het STAP-portaal. Als jouw aanvraag goedgekeurd is, ontvang je daarvan een melding. Ook wij krijgen daar bericht van en zetten jouw aanvraag om in een definitieve aanmelding. Als het minimum aantal deelnemers bereikt is, gaat de training door en ontvang je een uitnodiging. Een uitgebreidere toelichting over het aanvragen van STAP-budget lees je hier.

Wat heb ik nodig om een STAP-aanvraag in te dienen?

Voor het aanvragen van STAP-budget heb je het volgende nodig:

  • Internetverbinding
  • BSN-nummer
  • DigiD
  • STAP-vooraanmeldingsbewijs: dit document (pdf) sturen wij naar de burger nadat die zich aangemeld om een training te volgen met STAP-budget.

En een klein beetje geduld. 😉 Want op de eerste dag van de STAP-subsidie aanvraag kan er een wachtrij zijn bij het UWV STAP-portaal.

Wanneer kan ik het STAP-budget aanvragen?

Je kunt vanaf 1 maart 2022 jouw STAP-budget aanvragen. Jaarlijks wordt de subsidie over 6 tijdvakken verdeeld. Hoe eerder in het tijdvak je jouw aanvraag indient, hoe groter de kans dat die toegewezen wordt. Een aanvraag moet je altijd indienen voordat de scholing start. De scholing moet starten binnen 3 maanden na het tijdvak waarin het STAP-budget is aangevraagd. Wil je bijvoorbeeld op 28 juli starten, dan kun je al op 1 maart je aanvraag indienen bij het UWV STAP-portaal. Wij helpen jou daarbij en informeren jou wanneer jij de aanvraag kunt indienen.

Wanneer moet de opleiding of training starten?

De opleiding of training moet uiterlijk 6 maanden beginnen na de einddatum van het tijdvak waarin je de STAP-subsidie hebt aangevraagd. Je kunt op zijn vroegst 4 weken na het indienen van jouw STAP-budget aanvraag starten met een opleiding of training. We maakten een handig overzicht van de STAP-tijdvakken.

Wat is een STAP-aanmeldbewijs?

Het STAP-aanmeldbewijs heb je nodig om jouw aanvraag voor STAP-budget in te dienen bij het STAP-portaal. Je ontvangt dit document nadat je via onze website een vooraanmelding hebt gedaan voor de training of opleiding die je wilt volgen. Zonder dit bewijs kun je geen STAP-budget aanvragen. Zorg dus dat je ruim voor de een nieuwe aanvraagperiode dit bewijs in je bezit hebt.

Ik wil voor 28 maart 2023 starten met een opleiding met STAP-subsidie. Is dat mogelijk?

Helaas is het niet mogelijk om eerder dan 28 maart 2023 een opleiding te volgen met STAP-budget. Vanaf 17 maart kun je jouw aanvraag indienen en dan kan de opleiding op zijn vroegst 28 maart 2023 starten.

Kan ik de opleiding nog annuleren als ik de STAP-subsidie heb aangevraagd?

Of je een opleiding welke via het STAP-budget (gedeeltelijk) betaald wordt, nog kunt annuleren hangt af van status van de aanvraag.

  1. Als je de STAP-aanmeldbewijs aangevraagd en deze nog niet goedgekeurd is, kun je kosteloos annuleren.
  2. Heb je de STAP-subsidie toegewezen gekregen en je hebt van ons bevestigd gekregen dat de opleiding doorgaat (minimum aantal deelnemers voor doorgang is behaald), dan kun je tot en met 5 dagen voor de startdatum gratis annuleren. Daarna betaal je de reeds gemaakte kosten. Bekijk hier de annuleringsvoorwaarden.
  3. Heb je de STAP-subsidie toegewezen gekregen, maar de training heeft nog geen doorgang. Dan kun je bij ons kosteloos annuleren.

In alle drie de situaties dien je ons te informeren via support@imkopleidingen.nl of telefonisch via 0172 – 42 34 56. Bekijk hier onze algemene voorwaarden. En moet je dit via het STAP-portaal doorgeven aan het UWV.

Kan ik alleen in 2022 STAP-subsidie aanvragen of blijft dit de komende jaren bestaan?

De STAP-subsidie blijft de komende jaren bestaan. 1 keer per jaar kun je de STAP-subsidie aanvragen van maximaal € 1.000. Het jaar daarna kan dit weer opnieuw.

Kan ik bij meerdere opleiders een aanvraag doen voor een cursus met STAP-budget?

Je kunt niet bij meerdere opleiders STAP-budget voor een te volgen cursus aanvragen. Jaarlijks kun je één STAP-budget aanvraag indien van maximaal € 1.000. Het is bovendien niet mogelijk om bij opleider A een cursus van € 400 aan te vragen en bij opleider B een cursus van € 600.

Hoe kan ik een opleiding vergoed krijgen met de STAP-regeling?

Je kunt een opleiding vergoed krijgen met het STAP-budget door je aan te melden voor een opleiding bij een opleidingsinstituut (zoals IMK Opleidingen) dat in het STAP-register staat. Ons gehele aanbod (met uitzondering van onze partners) komt in aanmerking voor de STAP-subsidie. Aanmelden is heel erg eenvoudig. Hoe dat werkt, lees je hier.

Staat het antwoord op jouw vraag hier niet tussen? Bekijk dan de onderstaande pagina’s:

Algemene vragen STAP-budget financieel Voorwaarden STAP-budget STAP-budget na de aanvraag