We ontvingen veel vragen over het STAP-budget. Wat houdt de regeling in? Wie mag het aanvragen? Wat als het budget op is? Antwoorden op onder andere deze vragen, lees je op deze pagina.
Wat is het STAP-budget?
Het STAP-budget is een overheidssubsidie voor scholing van € 1.000 inclusief btw. Deze regeling vervangt vanaf 1 januari 2022 de mogelijkheid om studiekosten af te trekken van de inkomstenbelasting. Het STAP-budget is in te zetten voor scholing en omscholing.
Wat betekent STAP-budget?
STAP staat voor Subsidieregeling Stimulering Arbeidsmarkt Positie. Het is een persoonlijk ontwikkelbudget dat je kunt inzetten om nieuwe vakkennis op te doen of nieuwe beroepsvaardigheden te leren. Je kunt het inzetten voor scholing en omscholing.
Voor wie is het STAP-budget bedoeld?
Het STAP-budget is in de basis bedoeld voor iedereen die ouder is dan 18 jaar en nog niet de AOW-gerechtigd is. Daarbij maakt het niet uit of je ergens in dienst bent, werkzoekend bent of een eigen bedrijf hebt. Lees hier verder voor de overige voorwaarden.
Hoeveel mensen kunnen gebruikmaken van de STAP-subsidie?
In 2022 kunnen 200.000 tot 300.000 burgers gebruikmaken van de STAP-subsidie.
Wat gebeurt er als het STAP-budget op is?
In principe is het STAP-budget nooit op. Iedere 2 maanden komt er nieuw budget vrij. Als het STAP-budget op is voor een bepaald tijdvak, dan kun je de training of opleiding zelf betalen of vrijblijvend annuleren. Of je vraagt opnieuw subsidie aan in het volgende tijdvak. Neem gerust telefonisch contact (0172 42 34 56) met ons op om te bespreken wat voor jou de beste optie is.
Welke opleidingen kan ik volgen met het STAP-budget?
Met het STAP-budget kun je jaarlijks een opleiding volgen die gerelateerd is aan jouw werk of jouw toekomstige werk. Dit budget is bedoeld om het zogenaamde ‘Leven lang ontwikkelen’ te stimuleren en moet ervoor zorgen dat mensen door om- of bijscholing aan het werk blijven of komen. Hobbygerelateerde trainingen zoals zingen, beeldhouwen, Spaans voor op reis, vallen buiten deze regeling.
Wat is een STAP-vooraanmelding?
Een STAP-vooraanmelding is een soort optie. Je geeft via onze website aan dat je een training wilt volgen met het STAP-budget. Dit doe je bij het tabblad ‘data & locatie’ van de training die je wilt volgen via de knop ‘Inschrijven via STAP-budget’. Vervolgens ontvang je van ons direct via de e-mail een STAP-vooraanmeldbewijs. Dit bewijs heb je nodig om bij het STAP-portaal je aanvraag in te dienen. Deze vooraanmelding is nog geen verplichting tot het volgen van de training of opleiding. Mocht je de STAP-subsidie niet gekregen hebben, dan kun je bij ons vrijblijvend annuleren.
Hoe wordt het STAP-budget toegekend?
Het STAP-budget wordt door het UWV toegekend op basis van op=op. Ze behandelen aanvragen op volgorde van datum van indienen. Er zijn jaarlijks 6 tijdvakken waarin je subsidie kunt aanvragen. Alleen in 2022 zijn het 5 tijdvakken. Als je bijvoorbeeld in het 1e tijdvak geen subsidie ontvangt, kun je het in het 2e tijdvak nogmaals proberen, enzovoort. Als je aanvraag niet in behandeling wordt genomen omdat het budget voor dat tijdvak op is, neem dan contact met ons op voor de vervolgstappen voor een nieuwe aanvraag.
Welke opleidingen biedt het UWV?
Het UWV biedt zelf geen opleidingen aan, maar werkt samen met opleidingsinstituten zoals IMK Opleidingen.
Kan ik een opleiding volgen via het UWV?
Je kunt via het UWV een opleiding met STAP-budget volgen door je aan te melden bij een van de opleidingsinstituten waarmee het UWV samenwerkt, zoals IMK Opleidingen.
Kan het STAP-budget ook gebruikt worden voor een maatwerktraining?
Nee, het STAP-budget is niet bedoeld voor het organiseren van maatwerktrainingen ook wel inhouse trainingen genaamd. De STAP-subsidie is persoonlijk budget van een burger.
Staat het antwoord op jouw vraag hier niet tussen? Bekijk dan de andere hulppagina’s met vragen- en antwoorden over het STAP-budget.
Aanvragen STAP-budget STAP-budget financieel Voorwaarden STAP-budget STAP-budget na de aanvraag