De beste opleidingen en trainingen voor doorgegroeide vakmensen
Volg ons op Facebook Volg ons op LinkedIn Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

DISC in de praktijk: benut verschillen voor meer effectiviteit

Elk team heeft zijn eigen kwaliteiten. Om effectief te zijn is het noodzakelijk dat je de verschillende kwaliteiten binnen een team benut. De een zorgt voor ‘leads’, de ander neemt de beslissingen en weer iemand anders zorgt voor de opvolging. Samen ben je verantwoordelijk voor het resultaat.

DISC kweekt begrip

“Ik dacht dat jij dat zou doen”, “Oh, ik had begrepen dat jij…”, “Eh nee, ik wist niet wat de bedoeling was”. Miscommunicatie kan tot wel 10 minuten tijd per medewerker per dag kosten. De moeite waard om in kaart te brengen, maar wat is het startpunt? Hoe krijg je meer inzicht in de communicatievoorkeuren van uzelf én van collega’s?

Werken met DISC vergroot het onderlinge begrip en daarmee de onderlinge verdraagzaamheid. Collega’s leren zichzelf, elkaar, hun leidinggevenden en hun privé-omgeving nog beter kennen. Het resultaat is dat er zinnen klinken als: “Je begrijpt me” en “Ik snap precies wat de bedoeling is”.

DISC als universele taal

Met DISC introduceer je een universele taal binnen jouwworganisatie. Mensen leren elkaar aan te spreken in hun voorkeuren, waardoor de onderlinge communicatie verbetert.

Het DISC-profiel geeft duidelijkheid over hoe iemand de dingen het liefste doet. Hoe communiceert diegene graag? Hoe reageert iemand onder druk? Hoe laadt iemand het beste zijn persoonlijke batterij op? Met DISC heb je een HR-instrument in handen dat bijdraagt aan werkplezier en persoonlijke effectiviteit.

In een overzichtelijk rapport krijg je de mogelijkheid deze onderwerpen in een individuele- of teamsessie te bespreken. Het is ook zeer geschikt om te gebruiken bij een ontwikkeltraject of bij het samenstellen van teams.

Communicatietips per DISC-stijl

Hieronder een aantal tips om samen de effectiviteit binnen een team te vergroten, met als uitgangspunt de DISC-stijl van de teamleden.
DISC schema 2 - WEB - (c) IMK Opleidingen

D-Stijl

Wees direct en kom snel to the point. Benoem de voordelen en resultaten en geef een keuzemogelijkheid.

I-Stijl

Toon je enthousiasme en benader de ander vriendelijk. Laat merken dat hij of zij nodig is.

S-Stijl

Geef de mogelijkheid om het werk af te maken en in het eigen tempo te reageren.

C-Stijl

Zorg dat je met feiten komt en wees daarin grondig en nauwkeurig. Stel je zakelijk op.

Maak gratis kennis met DISC

Wil je weten wat iemands DISC-stijl is? Doe onderstaande test en ontvang een verkort DISC-profiel.

Maak je eigen DISC profiel en ontdek uw eigen stijl

DISC in de praktijk

DISC in de praktijk - WEB - (c) IMK OpleidingenDit artikel maakt onderdeel uit van onze serie ‘DISC in de praktijk’.
Lees hier eerder verschenen tips: 

Trainingen en opleidingen met DISC

Bij IMK Opleidingen werken we met DISC omdat het inzicht in ons eigen gedrag en in de verschillen tussen mensen geeft. Wat het Q4 DISC gedragsprofiel waardevoller maakt dan de gemiddelde gedragstest, is dat het een verschil meet tussen ons natuurlijke en ons aangepaste gedrag. Het is dus niet zomaar een momentopname. Meer weten? Lees hier hoe het profiel in de praktijk wordt toegepast.

Bij onderstaande opleidingen en trainingen is de uitgebreide Q4 DISC gedragsanalyse een belangrijk onderdeel van het lesprogramma:

Tijdens onderstaande opleidingen en trainingen wordt de samenvatting van de Q4 DISC gedragsanalyse behandeld.

Alleen voor incompany: 

Een Q4 DISC gedragsprofiel van uw team of gehele organisatie maken? Dat kan met een training speciaal voor u op maat gemaakt worden.

Bron: onze samenwerkingspartner Q4 Profiles


Nog meer DISC in de praktijk

  • DISC in de praktijk: luistervaardigheden en beperkingen Het ingewikkelde van communicatie is dat we niet weten wat de ander denkt, voelt of bedoelt. Dat vullen we grotendeels zelf in. En zo ontstaat er al snel ruis en miscommunicatie. Als we snappen wat een ander hoort en wat zijn of haar beperkingen zijn, dan kunnen we elkaar beter begrijpen en effectiever met elkaar communiceren. Lees meer »
    Icoon DISC - IMK Opleidingen
  • DISC in de praktijk: stress signalen Met de feestdagen voor de deur is het voor de meesten onvermijdelijk: stress. Veel verplichtingen, mensen met allemaal een eigen gebruiksaanwijzing en oplopende emoties. Dan is het handig om te weten wanneer en/of waarbij u stress ervaart en hoe dit voor andere mensen geldt. Lees meer »
    Icoon DISC - IMK Opleidingen