Training Krachtige rapporten schrijven

Effectief communiceren, gericht op de lezer
Alleen als maatwerktraining beschikbaar

Opleidingsduur
2 dagen

Prijs
Prijs op aanvraag

Beoordeling
8,2

LinkedIn groep

Inleiding Krachtige rapporten schrijven

Rapport schrijven | Trainingsbureau IMK OpleidingenRapportage heeft als doel de geadresseerde snel, helder en overzichtelijk te informeren. Helaas wordt er veel papier en tijd vermorst aan onleesbare rapporten die bij de ontvanger hoogstens een gevoel van ongenoegen veroorzaakt. De schrijver van een rapport verplaatst zich doorgaans onvoldoende in de ontvangende lezer. De cursus ‘Krachtige rapporten schrijven’ begint met de vraag: ‘Wie is de ontvanger van uw rapport en wat wil hij of zij weten?’ Structuur, eenvoud, krachtig taalgebruik en de (commerciële) impact komen aan bod. Na de cursus kunnen de deelnemers hun eerstvolgende rapport laten analyseren door de trainer. Een cursus met directe toegevoegde waarde in de praktijk.

Voor wie?

De training ‘Krachtige rapporten schrijven’ is bedoeld voor iedereen die regelmatig belangrijke
(advies)rapporten, beleidsnotities of verslagen moet schrijven met als doel het management, de opdrachtgever of andere doelgroepen binnen of buiten de organisatie efficiënt en effectief te informeren over een bepaalde situatie.

Wat ontwikkel ik?

Na deze cursus bent u beter in staat een rapport evenwichtig op te bouwen, samenvattingen, conclusies en aanbevelingen helder te formuleren, uitgaande van de wensen en verwachtingen van de ontvanger van het rapport. De duidelijke structuur en vormgeving van uw rapporten maakt het de lezer gemakkelijk om de essentie op te pakken.

Wie is mijn trainer?

De training wordt gegeven door een zeer ervaren, praktijkgerichte trainer die zelf zijn sporen in het schrijven van effectieve rapporten in ruime mate heeft verdiend.

Aanvullende informatie

Lees hier meer over de vervolgmogelijkheden »

Opbouw

De cursus bestaat uit 2 dagen met één week tussen de cursusdagen in. De tijden zijn van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Onze aanpak

Bij IMK Opleidingen begint het leren al direct na de inschrijving. Wij bieden u een breed leerconcept, waarvan de training de kern vormt. Via ons online leerplatform kunt u vooraf aan de slag met een digitale preview van het lesmateriaal en een voorbereidingsopdracht. De training zelf is bijzonder interactief. Zelfanalyses, oefeningen, discussies en ervaringsuitwisseling maken het leerproces persoonlijk en zeer praktijkgericht. Tussentijds en na afloop heeft u via Leren Online contact met uw medecursisten. Tot zes weken na de training kunt u bovendien gebruik maken van e-coaching met uw trainer, als u hulp wenst bij het toepassen in de werksituatie.

Programma

Het eerste dagdeel wordt besteed aan bewustwording van alle aspecten die belangrijk zijn bij het schrijven van een rapport.

 • Wat is het doel van het rapport?
 • Voor wie is het bedoeld?
 • Wat is de architectuur van een prettig leesbaar rapport?
 • Beeldend en nauwkeurig schrijven
 • Doelmatig taalgebruik
 • Weg met taal- en spelfouten
 • Vervang cliché’s door iets beters
 • Samenvatting en conclusies
 • Lay-out en vormgeving

Deze aspecten worden tijdens het tweede dagdeel in de praktijk gebracht aan de hand van gesimuleerde situaties, gelijkend op die in de werkelijke wereld van de cursisten, waarover zij individueel of in kleine groepjes een aantal malen rapportdelen produceren.

De tweede dag wordt besteed aan het verbeteren van eerder geschreven rapporten van de deelnemers. De rapporten zijn van tevoren aan de trainer toegezonden die er praktische aanbevelingen aan toevoegt. De gezamenlijke analyse van de schrijfsels helpt het rapporteren efficiënter en effectiever te maken. De laatste oefening van de tweede dag is het schrijven van een korte, heldere rapportage over de training, waarin de cursist wordt gevraagd de aanbevelingen voor zichzelf indringend te verwoorden.

Follow up
Na de cursus kan iedere cursist het eerstvolgende rapport ter correctie aanbieden aan de trainer die het voorziet van suggesties voor verbetering en het ommegaand per e-mail terugstuurt. Een cursus met spin off!

Deze training is alleen beschikbaar als maatwerktraining.
Klik hier voor meer informatie.


Beoordelingen

Training Krachtige rapporten schrijven wordt gemiddeld beoordeeld met een 8.2 uit 10 op basis van 5 ervaringen die geschreven zijn door deelnemers.


Investering

Deze training is alleen beschikbaar als maatwerktraining.

Wilt u van gedachten wisselen over de ontwikkeling van teams of de koers van uw organisatie? Neem gerust contact op voor een oriënterend gesprek.  Bel 0172 – 42 34 56 of mail naar studieadvies@IMKopleidingen.nl.

Waarom IMK Opleidingen?

 • Praktisch, plezier, resultaat!
 • Hoge klanttevredenheid
 • Volledig toegespitst op uw praktijk
 • Praktijkgerichte trainers
 • Vandaag geleerd is morgen toegepast