18 april 2019

Mijn naam is Kim van Alphen en ik werk als HRM-adviseur. Begin dit jaar nam ik me voor: meer strategie, minder waan van de dag. Hoe ik dat aanpak, lees je in mijn blog.

Help, het MT is niet zo blij met mijn plannen

Vorige maand blogde ik over mijn ideeën over vitaliteit. Ik had van alles bedacht: van fruit tot gezamenlijk lunchen, van een plankchallenge tot workshops. Ik was heel enthousiast, het MT (heel) wat minder. Het voornaamste bezwaar was dat mijn ideeën veel tijd en geld kosten terwijl we niet zeker weten of de vitaliteit van de werknemer erdoor verbetert. Ze waren het er wél mee eens dat we van reactief beleid naar proactief beleid moeten zodat we verzuim kunnen voorkomen. Maar de eigen verantwoordelijkheid van de werknemer is daarbij ook wel echt iets wat we moeten stimuleren. En dat zagen ze onvoldoende terug in mijn ideeën.

Mijn valkuil

Achteraf begrijp ik de feedback wel, maar tijdens het MT-overleg voelde ik me wel even klein. Wat me vooral dwarszit, is dat ik ideeën ben gaan spuien zonder een doordacht plan. Dat is wel echt één van mijn valkuilen; direct in de praktische uitvoering gaan zitten.
Voor nu wil ik vitaliteit als vast gespreksonderwerp opnemen in de gesprekscyclus. Leidinggevenden en werknemers bespreken dan op regelmatige basis wat de werknemer nodig heeft om zo gezond mogelijk te werken. Zo kunnen we inspelen op de behoeftes van de individuele werknemer en de eigen verantwoordelijkheid stimuleren.

Strategisch succes in 4 stappen

Ik heb erover nagedacht hoe ik kan voorkomen dat ik direct in de praktische modus schiet. Het is belangrijk dat ik een helicopterview houd en om dat te bereiken, heb ik mijn eigen vierstappenplan opgesteld.

Mijn vier stappen voor strategisch succes zijn:

Stap 1: Visie bepalen
Waarom is een bepaald HRM-thema van belang? Hoe draagt het bij aan de organisatiedoelstellingen?

Stap 2: Doelen stellen
Wat we willen bereiken met het HRM-thema en op welke termijn?

Stap 3: Draagvlak creëren
Helder maken welk probleem het oplost voor de leidinggevende en de medewerker (wat hebben ze er concreet aan?).

Stap 4: Implementatie en uitvoering
Welke stappen zijn nodig en wie is waarvoor verantwoordelijk?

Bij elk HRM-thema doorloop ik deze stappen en daarmee toets ik ook direct of het thema van voldoende belang is voor de organisatie.

Hoe doe jij dat als HRM-er? Ik ben benieuwd!

Volgende maand kun je lezen hoe én of ik aan de slag ben gegaan met persoonlijk leiderschap.

 

Groeten,
Kim van Alphen
HRM-adviseur

 

 

 

PS: Wil je als eerste op de hoogte gebracht worden wanneer mijn nieuwe blog weer live staat? Schrijf je dan in voor de IMK Opleidingen nieuwsbrief.